hu
 
Péntek, 2024. Március 29.

Fák kivágása és elszállítása a tömbháznegyedben

2021.02.23

Zöldövezetek karbantartására vonatkozó hasznos információk 

A lakosság részéről érkező kérdések és bejelentések nyomán, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata az alábbiakban ismerteti, hogy mi a teendő a tömbháznegyedekben található fák kivágásával és elszállításával kapcsolatban, illetve azt, hogy kinek a feladata gondozni az ott található zöldövezeteket. 

Sepsiszentgyörgyön a főutak mentén és a város központjában található zöldövezetek gondozása a Polgármesteri Hivatal alárendeltségébe tartozó Városi Kertészet feladatai közé tartozik. A tömbháznegyedekben található zöldövezetek gondozásáért pedig a Tulajdonosi Társulások felelnek, ennek értelmében a fák kivágásáért és elszállításáért is, ez azonban kizárólag az erre vonatkozó szabályozás betartásával történhet. 

Milyen eseteben, ki és hogyan vághat ki egy fát a tömbháznegyedben?

Azokban az esetekben vágható ki egy fa a lakónegyedi zöldövezetben, ha az túl magasra nőtt és veszélyt jelenthet a lakókra nézve. Más esetekben a fák kivágását kizárólag alaposan indokolt helyzetekben engedélyezik: ha egyértelműen beteg vagy ha egy épület falának, ablakainak közvetlen közelében van. Minden más esetben a fák metszése javasolt.

Amennyiben a lakók egy fa kivágása mellett döntenek, szükség van a lakóközösség többségének beleegyezésére, valamint a kivágás alapos megindoklására. Ezt követően kérvényezni kell a kivágást a Polgármesteri Hivatalnál. Az engedély kiállításáról egy bizottság dönt, amelynek tagjait a Környezetvédelmi Hatóság és a Városi Kertészet képviselői alkotják. 

Amennyiben a bizottság engedélyezi a fa kivágását, abban az esetben, ha a fa törzsének vállmagasságban mért átmérője meghaladja a 8 centimétert szükséges felkeresni az Állami Erdészetet vagy a Hatod Magánerdészetet, akik kibélyegzik és a kivágást követő elszállítás jogi követelményeit ismertetik. Amennyiben valamilyen külső tényező, például az időjárási viszonyok miatt dől ki egy fa a tömbháznegyedekben, ebben az esetben is a Tulajdonosi Társulások felelőssége a maradványok elszállíttatása.

A kisebb törzsátmérőjű fák, bokrok kivágásakor a Polgármesteri Hivatal által kiállított engedély is elegendő, erdészeti nyilvántartásba vétel nem szükséges.

A munka elvégzésére egy szakosodott céget kell hívni, a szakemberek felkeresése a kivágást kezdeményező személy felelőssége. A kivágás vagy nyesés megtörténte után értesíteni kell a Polgármesteri Hivatal Önkormányzati Gazdasági Társaságokat Felügyelő Részlegének munkatársát a  0729-206.640-ás telefonszámon, vagy az erika.nagy@sepsi.ro  e-mail címen. Ez azért szükséges, mert a Polgármesteri Hivatal Zöldövezet nyilvántartójába be kell jegyezni a műveletet.

Hogyan ültessünk fát a lakónegyedben?

A város zöldövezeteinek rendezése és karbantartása során fontos szempont a megfelelő ültetési helyszín kiválasztása és a növényfajták jó ismerete. Ez segíthet egy esetleges későbbi kivágás vagy kidőlés elkerülésében. 

Az Önkormányzat felhívja a lakók figyelmét, hogy ültetéskor vegyék figyelembe a fa növekedési ciklusát, és kerüljék az ültetést az épületek falai, ablakai, parkolók és vezetékek közvetlen közelében. A lakónegyedekben nem ajánlott fenyőfa ültetése, mivel ezek egy bizonyos magasság elérése után zavarhatják a lakókat.

A lakók idén is igényelhetnek különböző javakat a Polgármesteri Hivatal Zöldövezet-szépítési programjának keretén belül. Bővebb információk IDE kattintva találhatók.

Helyi zenekarok a Szent György Napokon
2024.03.27

A 2024-es Szent György Napok Főszínpadán fellépő helyi zenekarokról és az utcazene fesztiválról tartottak szerdán sajtóértekezletet a városnapok szervezői a Bábel Kiskultúrban. Az eseményen, amelyen részt vett Cserkész Emese, a Sepsi Gospel Band vezetője, Luiza Zan dzsesszénekes, Hubbes Mátyás, a Raklap zenekar frontembere és Erdély András sajtószóvivő, három új színházi előadást is bejelentettek.

Könyves-közösségi élményre készülve
2024.03.22

Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu a 3. SepsiBook díszvendégei

Érték- és identitásőrző rendezvény a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, amelyet május 23. és 26. között harmadik alkalommal szerveznek meg a Sepsi Arénában. A szervezőcsapat pénteken jelentette be az első meghívottakat és a várható újdonságokat.

Szeretjük ezt a programot
2024.03.21

Interjú Kolumbán Anettel, a Bevezetés a sportba program kézilabdaedzőjével

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata lekapcsolja a villanyt a Föld órája alkalmából
2024.03.20

Március 23-án, szombaton 20.30-21.30 között lekapcsolják a közvilágítást a főtéren és a polgármesteri hivatal székhelyén

Szent György Napok: Ünnepi hangverseny helyi és meghívott művészek előadásában
2024.03.20

Az idei Szent György Napok hangversenye igazi zenei csemegéket kínál a nagyérdeműnek.