hu
 
Kedd, 2021. Március 09.

Fák kivágása és elszállítása a tömbháznegyedben

2021.02.23

Zöldövezetek karbantartására vonatkozó hasznos információk 

A lakosság részéről érkező kérdések és bejelentések nyomán, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata az alábbiakban ismerteti, hogy mi a teendő a tömbháznegyedekben található fák kivágásával és elszállításával kapcsolatban, illetve azt, hogy kinek a feladata gondozni az ott található zöldövezeteket. 

Sepsiszentgyörgyön a főutak mentén és a város központjában található zöldövezetek gondozása a Polgármesteri Hivatal alárendeltségébe tartozó Városi Kertészet feladatai közé tartozik. A tömbháznegyedekben található zöldövezetek gondozásáért pedig a Tulajdonosi Társulások felelnek, ennek értelmében a fák kivágásáért és elszállításáért is, ez azonban kizárólag az erre vonatkozó szabályozás betartásával történhet. 

Milyen eseteben, ki és hogyan vághat ki egy fát a tömbháznegyedben?

Azokban az esetekben vágható ki egy fa a lakónegyedi zöldövezetben, ha az túl magasra nőtt és veszélyt jelenthet a lakókra nézve. Más esetekben a fák kivágását kizárólag alaposan indokolt helyzetekben engedélyezik: ha egyértelműen beteg vagy ha egy épület falának, ablakainak közvetlen közelében van. Minden más esetben a fák metszése javasolt.

Amennyiben a lakók egy fa kivágása mellett döntenek, szükség van a lakóközösség többségének beleegyezésére, valamint a kivágás alapos megindoklására. Ezt követően kérvényezni kell a kivágást a Polgármesteri Hivatalnál. Az engedély kiállításáról egy bizottság dönt, amelynek tagjait a Környezetvédelmi Hatóság és a Városi Kertészet képviselői alkotják. 

Amennyiben a bizottság engedélyezi a fa kivágását, abban az esetben, ha a fa törzsének vállmagasságban mért átmérője meghaladja a 8 centimétert szükséges felkeresni az Állami Erdészetet vagy a Hatod Magánerdészetet, akik kibélyegzik és a kivágást követő elszállítás jogi követelményeit ismertetik. Amennyiben valamilyen külső tényező, például az időjárási viszonyok miatt dől ki egy fa a tömbháznegyedekben, ebben az esetben is a Tulajdonosi Társulások felelőssége a maradványok elszállíttatása.

A kisebb törzsátmérőjű fák, bokrok kivágásakor a Polgármesteri Hivatal által kiállított engedély is elegendő, erdészeti nyilvántartásba vétel nem szükséges.

A munka elvégzésére egy szakosodott céget kell hívni, a szakemberek felkeresése a kivágást kezdeményező személy felelőssége. A kivágás vagy nyesés megtörténte után értesíteni kell a Polgármesteri Hivatal Önkormányzati Gazdasági Társaságokat Felügyelő Részlegének munkatársát a  0729-206.640-ás telefonszámon, vagy az erika.nagy@sepsi.ro  e-mail címen. Ez azért szükséges, mert a Polgármesteri Hivatal Zöldövezet nyilvántartójába be kell jegyezni a műveletet.

Hogyan ültessünk fát a lakónegyedben?

A város zöldövezeteinek rendezése és karbantartása során fontos szempont a megfelelő ültetési helyszín kiválasztása és a növényfajták jó ismerete. Ez segíthet egy esetleges későbbi kivágás vagy kidőlés elkerülésében. 

Az Önkormányzat felhívja a lakók figyelmét, hogy ültetéskor vegyék figyelembe a fa növekedési ciklusát, és kerüljék az ültetést az épületek falai, ablakai, parkolók és vezetékek közvetlen közelében. A lakónegyedekben nem ajánlott fenyőfa ültetése, mivel ezek egy bizonyos magasság elérése után zavarhatják a lakókat.

A lakók idén is igényelhetnek különböző javakat a Polgármesteri Hivatal Zöldövezet-szépítési programjának keretén belül. Bővebb információk IDE kattintva találhatók.

A hétvégi vásár a nőnap jegyében zajlik
2021.03.05

Sepsiszentgyörgyön, hétvégén, azaz március 6-7. között újra megszervezik a Helyi termelők és kézművesek vásárát, ezúttal azonban mindezt a nemzetközi nőnapra, azaz március 8-ra kiélezve.

Dán filmnapok a sepsiszentgyörgyi Művész moziban
2021.03.04

Március 5 és 18 között első alkalommal szerveznek Dán Filmnapokat a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban, amelynek keretében betekintést nyerhetünk a dán filmekre jellemző provokatív témák művészi szintű boncolgatásába. A legtöbb esetben intim drámákat látunk, amelyek morális, etikai és jogi kérdéseket feszegetnek, de amelyekre sosem kapunk egyértelmű, helyes válaszokat.

Stratégiai együttműködést kezdeményez a BBTE a háromszéki önkormányzatokkal
2021.03.04

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE), valamint Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala stratégiai partnerségi szerződés megkötésére készül.

Lehet még jelentkezni lakónegyedi parkolóhelyekre bérlésére
2021.03.04

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata a város több utcájában szervezett licitet a lakónegyedi parkolóhelyekre. Mindeddig összesen 227 parkolóhelyet sikerült bérbeadni, 21 helyre még továbbra is lehet jelentkezni.

Négy napos eseménysorozattal tisztelegnek a hősök előtt Sepsiszentgyörgyön
2021.03.04

Sepsiszentgyörgyön négy napos eseménysorozattal emlékeznek az 1848–1849-es forradalom és szabadságharcra, azonban idén is elmarad a március 15-i ünnepi műsor a Főtéren és az azt megelőző díszfelvonulás.