hu
 
Vasárnap, 2023. December 03.

Az irodalom és a vizuális művészetek összefonódása a 2. SepsiBookon

2023.05.24

A könyves élményekben fontos szerepet kapnak az illusztrációk, így az irodalom és a vizuális művészetek összefonódásának jegyében három kiállítás és egy ráadásprogram is része a 2. SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál idei kínálatának.

A csütörtöki hivatalos megnyitót követően, 17:30-tól nyílik meg Szabó Imola Julianna író, tervezőgrafikus tárlata, mely az Így él Petőfi! című kötethez készített kollázsokat mutatja be. A tárlatot Lovász Andrea, a Cerkabella Kiadó szerkesztője méltatja. Már a kiállítás apropóját adó kötet is rendhagyónak számít, hiszen a Petőfi Emlékév alkalmából Petőfi Sándort, a hétköznapi embert, a szerelmes ifjút, a katonát, a színészt mutatja be költeményei és életének kevéssé ismert epizódjai segítségével, Lackfi János kommentjeinek, parafrázisainak kíséretében. A kiállítás arra (is) nyújthat választ, hogy mitől kerülhet közelebb Petőfi Sándor egy mai fiatalhoz. Szabó Imola Julianna nem újrarajzolni, hanem előhívni szerette volna Petőfi Sándor hagyatékát. „A rétegeket egymásra fésülve, a kéziratok részleteit színeken át megmutatva, a megrajzolt alakokat festett, kopottas réteggel montázsolva jutottam el a képek egységéig. A kortárs reflexióknál ezt a technikát megfordítottam, de végül ugyanúgy egymásba olvadtak a rétegek. A találkozási pont bennem volt” – fogalmazott elöljáróban a grafikusművész.

Ugyancsak többféle technikát használó könyvillusztrációkat láthatunk Karda Zenkő Képmesék című kiállításán. A sokoldalú illusztrátor az elmúlt években több mint 30, magyar és román nyelvű gyermekkönyvet illusztrált. A tárlaton négy kötetéből láthatunk válogatást. A Legszerencsésebb óra című meseválogatást festményekkel illusztrálta, Nina Cassian Poveste a doi pui de tigru című könyvéhez vegyes technikával készített illusztrációt, míg a Spune-mi o poveste cu pisici kötetnél kollázstechnikát használt. Különleges kifejezőerővel bíró kerámiaszobrait jelenetekbe szervezve formálta illusztrációkká A hét szépség hét tudománya című kötethez. „Mindig a szöveg inspirál, ezért is más mindegyik kötet hangulata, szín- és formavilága. Legtöbbet kora reggel dolgozom, amikor még csend van” – osztotta meg a sepsiszentgyörgyi képzőművész, aki hol sokkoló kontrasztokon keresztül közelíti meg a gyermekkönyv-illusztráció világát, hol pedig egy szürreális, álmodozással teli világot képzel el. A 17:45-kor kezdődő tárlatot Sikó-Barabási Eszter meseíró méltatja.

A román színházi világba kóstolhatunk bele az Odeon Színház díszleteit bemutató tárlaton, amely a Horațiu Mihaiu kortárs díszlettervezőket bemutató kötet megjelenését kíséri. A Camil Petrescu Kulturális Alapítvány, a bukaresti Odeon Színház és az OISTAT Románia kiállítása a SepsiBook-on a KBS Sped Kft. támogatásával tekinthető meg. A csütörtök este 8 órától kezdődő megnyitón Anna Maria Popa, az Andrei Mureșanu Színház igazgatója és Octavian Szalad teatrológus, a Teatrul azi folyóirat szerkesztője köszönti a közönséget.

A 2. SepsiBook ideje alatt érkezik Sepsiszentgyörgyre a Petőfi Kulturális Ügynökség szabadtéri utazókiállítása. A Huszonhat év – Petőfi Sándor című szabadtéri kiállítás az idén kétszáz éve született költő életét meséli el, fókuszba helyezve a hozzá kapcsolódó fogalmakat, idézeteket, gondolatokat. A tárlatot vasárnap 17 órakor nyitja meg Sepsiszentgyörgy főterén Juhász Anna, a Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt programokért felelős igazgatója és Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere.

A 2. SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Kónya Ádám Művelődési Ház és a Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület szervezi. A május 25. és 28. között sorra kerülő helyszíne a Sepsi Aréna, az ott zajló programokra a belépés ingyenes, a szervezők a helyszínre buszjáratokat is biztosítanak. Teljes program elérhető a www.sepsibook.ro honlapon.

Sepsiszentgyörgyön koncertezik a világhírű szentegyházi Gyermekfilharmónia
2023.11.29

Európa és a világ több városának színpadán is megforduló, nemzetközileg ismert Gyermekfilharmónia december 10 – én, 19:30 órától ad koncertet a Krisztus Király Római – Katolikus templomban.

Közeledik a határidő a lakónegyedi parkolóhelyek bérének befizetésére
2023.11.27

Felhívjuk a lakók figyelmét, hogy a lakossági parkolóhelyek 2024-es évi bérleti díjának befizetési határideje 2023 december 15-e.

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala petíciót indított a Szakszervezetek Művelődési Háza megszerzése érdekében
2023.11.27

A sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házának jogi helyzete messze nem rendeződött bírósági úton, és mivel az épület közveszélyessé vált, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala úgy döntött, hogy petíciót indít, amelyben az épület önkormányzat tulajdonába való átvételét kéri. 

Újabb trófeákkal bővült a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény
2023.11.24

A Vadon Egyesület örömmel értesít minden érdeklődőt, hogy újabb lenyűgöző vadászati trófeák érkeztek a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény kiállítás anyagába.

Sepsiszentgyörgy ünnepi fényekbe öltözik
2023.11.23

Új fénydekorációk díszítik a város utcáit, a korcsolyázás szerelmesei pedig két pályát is használhatnak