hu
 
Szombat, 2024. Június 29.

3. SepsiBook: teltház, értő közönséggel

2024.05.29

A vártnál is nagyobb érdeklődés övezte a 3. SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált. A négynapos rendezvényre közel 11 ezren látogattak ki, a résztvevők 80 programpontból és közel 50 kiadó könyvkínálatából válogathattak.

Nagy öröm számunkra, hogy ilyen sokan eljöttek a SepsiBookra, visszaigazolva azt, hogy szükség és igény van a könyvekre, az írott kultúrára. Visszajelzéseink szerint nemcsak sepsiszentgyörgyiek vettek részt, hanem Székelyföld minden szegletéből érkeztek, valamint a barcasági magyarok is szép számban jelen voltak. Jöttek gyermekes családok, idősebbek és fiatalok egyaránt, ami azért fontos, mert ez azt is jelenti, hogy minden korosztályt sikerült megszólítani. Számítottunk növekedésre a látogatottságot illetően, de minket is kellemes meglepetésként ért, hogy ekkorát ugrott a résztvevők száma, hiszen a tavalyhoz képest majdnem 45 százalékkal többen vettek részt” – osztotta meg Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója, a SepsiBook programigazgatója.  

Igyekeztünk minél jobban bevonni a gyermekeket, kamaszokat a SepsiBookba, 20 osztálynak tartottunk előzetesen a könyvtárban ráhangoló tevékenységet, majd a rendezvény első két napján több mint 1500 diák vett részt a programokon, akik nagyrészt busszal érkeztek a helyszínre – ezúton is köszönjük a Multitrans támogatását ehhezTöbb osztály döntött úgy, hogy használják az új bicikliutat,  sokan jöttek gyalogosan és rollerrel is. Hálásak vagyunk a pedagógusoknak, hogy idén is elhozták tanítványaikat a rendezvényre. Külön örülünk annak, hogy délutánonként és hétvégén a gyermekes családok is szép számban kijöttek, és hosszabb időt tartózkodtak az eseményen. Az a tapasztalatunk, hogy azok az iskolások, akiket szervezetten vittünk a SepsiBookra, hétvégén kijöttek a családdal is, ami megerősíti, hogy lehet érzékenyíteni a fiatalokat a könyvek, az olvasás iránt, kíváncsivá válnak, visszajönnek” – mondta el ennek kapcsán Hollanda Andrea, a könyvtár olvasószolgálatának vezetője, a SepsiBook gyermek- és ifjúsági programjainak a felelőse. Nemcsak Sepsiszentgyörgyről, hanem a megye több településéről –  Kézdivásárhely, Árkos, Illyefalva, Bölön, Bodzaforduló, Szitabodza, Zágonbárkány –, valamint Brassó megyéből is hoztak pedagógusok szervezett diákcsoportokat.

Már az első nap telt házzal működött a SepsiBook, a nyitónapon 3040 karkötő fogyott el, a legtöbben szombaton voltak, amikor 3125 látogatót regisztráltunk az egyébként ingyenes rendezvényen. 37 standon lehetett könyvet vásárolni, 8 magyarországi kiadó képviseltette magát, voltak román és angol nyelvű könyveket kínáló standok is, visszajelzéseink szerint a kiadók is elégedettek voltak” – számolt be Gombos Zoltán, az esemény koordinátora. Érdekességként osztotta meg: a fesztivál egyik támogatója, a Re|selecto jóvoltából közel fél tonna, azaz 433 kg alma fogyott el, amelyet ingyenesen biztosítottak a résztvevők számára. Szombaton több mint 90-en csatlakoztak a Fitness Tribe közösséggel együtt meghirdetett élményfutáshoz. Négy intézmény és egy civil szervezet összefogásával jöhetett létre a SepsiBook, a szervezők munkáját 38 önkéntes középiskolás diák segítette. „Nyilván a számok fontosak, de mégis azon van a hangsúly, hogy könyves élményekben gazdag SepsiBookot zártunk” – összegezték a szervezők.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, Bod Péter Megyei Könyvtár, Kónya Ádám Művelődési Ház, Háromszéki Mikes Kelemen Egyesület. Az eseményt az Országos Kulturális Alap Igazgatósága (AFCN) és az Aqua Carpatica is támogattaa.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.

Forgalomkorlátozások péntek este a SEPSI Inst. RUN futóversenyen
2024.06.19

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy kövessék a rendőrök és az útvonalon tartózkodó önkéntesek utasításait

Második alkalommal ad otthont komolyzenei fesztiválnak Sepsiszentgyörgy
2024.06.18

A tavaly nagy sikernek örvendő rendezvény után, idén újra sor kerül a SepsiClassic komolyzenei fesztiválra Sepsiszentgyörgyön július 4. és 7. között. A szervezők kiemelt célja, hogy ez alkalommal még inkább bevonják a közönséget, ezért most nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi programokra, amelyekre a sepsiszentgyörgyi és az idelátogató zenerajongók is bátran bekapcsolódhatnak.

Folytatják a kóbor kutyák befogását Sepsiszentgyörgyön
2024.06.13

Június végéig tart az intenzív ellenőrzés. Május utolsó napjaitól kezdve a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve intenzíven keresték a kóbor kutyákat naponta 10-15 óra közt.

Robotok és egyéb érdekes találmányok a Magyar Feltalálók Napja című kiállításon
2024.06.10

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából harmadik alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13­­–15. között tekinthetnek meg az érdeklődők.