hu
 
Vasárnap, 2022. Augusztus 14.

Örökség

2021.05.11 - 2021.06.08

A Tűzzománc kiállítás Elekes Gyula műhelyéhez tartozó képzőművészek, 17 alkotónak a műveit foglalja magába: összesen 42 képet, 7 pár fülbevalót és 18 medált tartalmaz. Felhasznált anyagok: rézlemez, acéllemez, ezüst, rekesz-sodrony és festett zománc. Tematika: magyar mondavilág, székely életképek, növény és állatvilág.

Elekes Gyula Marosvásárhelyen a művészeti líceum diákja volt, tűzzománccal 1980-tól kezdve foglalkozik, azóta is folyamatosan tovább képezte magát német, spanyol magániskolákban és alkotóműhelyekben, valamint a Kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyben. Az utóbbi alkotótelepen díjakkal is elismerték munkásságát. A Magyar Zománcművészek Társaságának tagja. Számos egyéni tárlata volt itthon, Németországban, Spanyolországban, Oroszországban, Magyarországon.

Elekes Gyula meglátása szerint a tűzzománc egy olyan képírás, ami sokkal ősibb, mint a mechanikus írásmódok. Akárcsak az egyházi vagy népi kultúrában előforduló nagyszerű alkotások, szavak nélkül közvetítenek üzenetet a nézők felé. Számára nagy öröm, ha az általa leképzett mondandók eljutnak a nyelvi akadályokon túl a nézőkhöz. A tűzzománc egy olyan műfaj, ahol folyamatos a tanulás, a kísérletezgetés, Nyugat-Európában óriási kultúrája van. Ott úgy ismert mint „erdélyi sodronyzománc”, mivel az erdélyi ötvösök fejlesztették ki, lassan feledésbe merül. Feltett szándéka ezt valamilyen módon visszahonosítani, vagy legalább ismertté tenni. Gyerekek és felnőttek tanítása mellett, alkotótáborokat is szervezett. Szükségét érezte a szakkör, illetve az alkotótábor létrehozásának, hiszen a tűzzománcozást már 15 éve oktatom nyaranta Ausztriában, Spanyolországban, Németországban, és úgy gondoltam, hogy ebből atyám fiait sem szabad kihagyni.

Hogyan készül a tűzzománc? – Magáról a technikáról annyit kell tudni, hogy tulajdonképpen egy nagyon finom kvracüveget használunk, amely bizonyos oxidokkal van dúsítva. Ez az üveg reakcióba lép az elektromos kemencében történő olvasztás, égetés során a hordozó anyaggal, ami rendszerint vörösréz. Az arany, ezüst, a vörösréz vagy egy speciális, nagy széntartalmú acél zománcozható anyagok. Mi inkább a vörösrezet részesítjük előnyben. (Interjú részlet, Székelyhon, 2010)

Elekes Gyula önéletrajz, hitvallás, művek: http://www.karpatgaleria.hu/muvesz/elekes_gyula

A kiállítás házigazdája: Márton-Lichtfusz Katalin szaktanácsadó
A tárlatot  zárja:
Elekes Gyula a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház igazgatója és Szebeni