hu
 
Kedd, 2024. Április 23.

Az Árvácska Napköziotthonos Óvoda építészeti-környezeti minőségének javítása és hőrehabilitációja

2020-06-01 18:22:54

Sepsiszentgyörgy Közigazgatási Területi Egységének végrehajtási folyamat alatt van az A "Gödri Ferenc Gimnázium, hosszabított programú "Árvácska" óvodájának építészeti-környezeti minőségének javítása, hőrehabilitációja" című projekt, SMIS kód 117733 a 2014–2020 közötti regionális operatív program keretében a 3823, 2019.02.25.-ös finanszírozási szerződés alapján, 3. Prioritási tengely - Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés támogatása, Befektetési prioritás 3.1. Az energiahatékonyság, az intelligens energiagazdálkodás és a megújuló energia felhasználásának támogatása a nyilvános infrastruktúrákban, ideértve a középületeket is, és a lakási szektorban, B művelet - Középületek.

A projekt megvalósításának időszaka: 2019.02.25 - 2020.10.30

A projekt helyszíne - Sepsiszentgyörgy, Románia, Romulus Cioflec utca 14. szám, Kovászna megye

A projekt általános célja: A projekt általános célja Sepsiszentgyörgy lakosainak életszínvonalának növelése, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés támogatása által a város nyilvános infrastruktúráiban, az oktatási infrastruktúra minőségének javítása intelligens energiagazdálkodással és megújuló energiaforrások felhasználásával az óvodai energiahatékonyság növelése, a hosszabított programú Árvácska óvodánál.

A projekt konkrét célkitűzései:

  1. Az energiarendszer minőségének javítása, amely a kezdeti fogyasztáshoz képest, legalább 30% -kal csökkenti az „Árvácska” óvoda primer energiafogyasztását.
  2. A szennyezőanyag-kibocsátás csökkentése és az éghajlatváltozás elleni küzdelem, az energiaszállítás és -felhasználás CO2 kibocsátásának csökkentése, évente legalább 30% -kal, az energiaforrások hatékony felhasználása és az energiatermelési források diverzifikálása által, az “Árvácska” óvoda területén.
  3. A belső komfort feltételeinek biztosítása az "Árvácska" óvoda higiéniai és termikus kényelmének javításával, az épület termikus és építészeti rehabilitálásával.
  4. Az energiatermelés, -szállítás és -fogyasztás ésszerűsítése a megújuló energiaforrások e két új forrásának bevezetésével.

 

Befektetés leírása:

Az alapvető beruházással kapcsolatos fő beavatkozási munkák/tevékenységek a következők:

  • A kazánház elrendezése az épület földszintjén, amely szükséges az üzem és a hozzá kapcsolódó berendezések (tágulási tartály, szivattyúk stb.) elhelyezéséhez, valamint a gépek és a napelemes és a fotovoltaikus panel rendszerek berendezésinek beépítéséhez (tárolóedények stb.)
  • Intézkedések az épület energiahatékonyságának növelésére: A külső falak hőszigetelése tűzálló habosított polisztirollal; ablakok kerületének hőszigetelése; az alap hőszigetelése tűzálló extrudált polisztirollal; a terasz hőszigetelése
  • Annak a sajátos követelménynek a teljesítése érdekében, amely szerint a primer energiafogyasztás legalább 10% -át megújuló forrásokból kell biztosítani, két, a napenergia gyűjtésén alapuló rendszer volt előírva.
  • Egy 150 kW teljesítményű, gáznemű tüzelőanyaggal működő fűtőberendezés felszerelése az épület földszintjén elrendezett kazánházban, amely csak ezt az épületet szolgálja ki.
  • Két hőszivattyú, levegő-víz típusú telepítése a helyiség fűtéséhez és hűtéséhez, az elosztóvezetékek szigetelése, fűtőszer cseréje.
  • A tervek szerint a meglévő lámpatesteket nagyteljesítményű LED-es lámpatestekkel kell kicserélni.
  • Fürdőszoba berendezése a fogyatékkal élők számára, az épület földszintjén.
  • Braille-feliratok az épületek összes bejáratánál.
  • Munkálatok annak érdekében, hogy az épület megfeleljen az ISU előírásoknak.

 

A projekt költségvetése:

A projekt teljes értéke (RON)

Támogatható érték (RON)

Teljes támogatható érték

amelyből:

ERFA (Európai Regionális Fejlesztési Alap)

Állami költségvetésből

Kedvezményezett hozzájárulása

2,141,660.86

2,044,086.83

1,737,473.80

265,731.29

40,881.74

ebből a Regionális Fejlesztési, Közigazgatási és Európai Alapokért felelős Minisztérium által kiosztott vissza nem térítendő finanszírozás értéke - AM POR: 2.003.205,09 lej (a projekt támogatható értékének 98,00% -a).