hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Zene és irodalom találkozása a SepsiBook-on

2022.05.24

Izgalmas és sokszínű, irodalmi szövegekre, versekre épülő zenei koncertek színesítik az első SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál programját. Családoknak szól Berecz András mesekoncertje, akárcsak a gyerekverseket feldolgozó két fellépő: Huzella Péter, valamint a sepsiszentgyörgyi Mozsikácska. Kiskamaszokat várnak a Toldit mai hangon megszólaltató Bob és Bobék Orchestra fellépésére. Szerelmes versekből készült lemezéből hoz ízelítőt az ugyancsak háromszéki Mácsafej, és fellép a román szatíra hagyományát zenében művelő Fără Zahăr duó is. Bár a véletlennek köszönheti létrejöttét az irodalmárokból és zenészekből álló alkotócsoport, a Klasszik Lasszó, annál inkább berobbant a magyarországi zenei színtérre, és most a háromszéki közönség is megismerheti.

Május 26-án, csütörtökön négy zenei produkcióra kerül sor. A sepsiszentgyörgyi Mozsikácska koncertjével kezdődik meg 12 órakor a SepsiBook. Az Evilágival „rokon” csapat saját szerzemények mellett gyermekversek új, megzenésített változataival is gazdagítja repertoárját.  Bob és Bobék Orchestra 14 órától a Porondon tartja meg zenés irodalomórának is beillő koncertjét, melyet középiskolásoknak ajánlunk. Az antik versformáktól a rap-ig számos eszközt megragadnak, hogy minden érzékre hatni tudjanak. A zenekar frontembere, „Színész Bob” országos slam poetry bajnok, akinek provokatív és játékos szövegei meghatározzák a produkciókat. Rendhagyó irodalomórának is kiváló előadásaik nem ismeretlenek a háromszéki közönség előtt, ezúttal Toldi című előadásukkal érkeznek.

Berecz András, Kossuth-díjas művész első dalait édesanyjától tanulta, és évtizedek óta Erdélytől a Nyírségig dalokat, meséket, tréfákat gyűjtöget. Az egész családnak, óvodásoktól nyugdíjasokig minden korosztálynak ajánljuk Félbevágott pipafüst című mesekoncertjét, mely a Porondon 18 órakor kezdődik. Ezt követi 19 órától a Klasszik Lasszó fellépése. Nem csak koncert, nem is csak felolvasóest, nem csak színház és tánc, nem is csak performansz. Izgalmasan kortárs, irodalmi-zenei kavalkádra számíthatunk. A csapat a véletlennek köszönheti létrejöttét, Czinki Ferenc író, a Blahalouisiana zenekar kiváló zenészeivel kiegészülve, egy műsorába meghívta vendégnek Kemény Zsófi költőt és Vitáris Ivánt, akit az Ivan & The Parazolból ismerhet a közönség. Később csatlakozott hozzájuk Sárkány Bertalan ütőshangszerekkel, végül pedig Benkő Dávid. Ebből jött létre az az alkotócsoport, amely a Magyar Szakítós című műsorával szerepel a SepsiBook-on.

Május 27-én, pénteken 19 órától a Fără Zahăr együttes lép fel, a csapat produkciói a zene és a humor összefonódásából születnek. Két jászvásári egyetemista, Bobi Dumitraş și Bobo Burlăcianu alapította a kétezres évek elején, a moldvai gondolkodásmód és a térség tájszólása meghatározza stílusukat. Otthonosan mozognak számos zenei műfajban, hip-hop, folk, funk, punk rock és heavy metal ritmusokban adják elő erőteljesen társadalomkritikára épülő szövegeiket.

Május 28-án, szombaton délelőtt 11 órától a gyerekes családokat szólítja meg Huzella Péter Zene-bona, szana-szét című gyerekkoncertje, melyet a 4-10 évesek számára ajánljuk. A Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, előadóművész húsz évig zenélt a Kalákában, majd szólópályára lépett, gyerekeknek szóló műsoraival járja az országot-világot. Már az 1980-as évek végén foglalkozott a SepsiBook-on szintén részt vevő Zalán Tibor verseinek megzenésítésével, több közös albumuk van. Sajátos hangulatú gyerekdalaival mindenkinek belopja a szívébe magát és a dalait.

Az 1970-es évek elejétől kibontakozó erdélyi magyar rockzene történetéről írt könyvet Zilahi Csaba rádiós zenei szerkesztő és műsorvezető. Szombat este 19 órától a SepsiBook-on rendhagyó, koncerttel összekötött könyvbemutatója lesz az Erdélyi magyaRock 1970–2010 című kötetnek. Ebből az alkalomból hosszú idő után újra színpadra áll a háromszéki közönség előtt jól ismert Semaphore és a Mercedes Band. Az erdélyi rocktörténetet felgöngyölítő Zilahi Csabával Nagy B. Sándor újságíró, Dancs Zsolt és Höncz László zenészek beszélgetnek.

Az első SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált a háromszéki Mácsafej együttes fellépése zárja május 29-én, vasárnap 14 órától. A 2008-ban alakult csapat tagjai erdélyi és magyarországi fellépéseik során magyar költők verseit adják elő, az énekelt vers műfaját az improvizatív zene világával ötvözve. A SepsiBook-ra a zenekar az Olyan vagy... című, szerelmes versekből készült lemezéből hoz ízelítőt, két sepsiszentgyörgyi színművész, Korodi Janka és Kolcsár József közreműködésével.

A SepsiBook teljes programja elérhető a www.sepsibook.ro

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.