hu
 
Péntek, 2023. Március 24.

Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere a díszmeghívott a március 15-i ünnepségen Sepsiszentgyörgyön

2023.03.09

Többnapos rendezvénysorozattal emlékezik Sepsiszentgyörgy az 1848-’49-es forradalom és szabadságharcra. Idén Varga Judit igazságügyi miniszter tolmácsolja az anyaország üzenetét, valamint Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus – Lutheránus Egyház püspöke áldja meg az ünneplő közösséget. A hagyományos díszfelvonulás, koszorúzások és a 16 órától kezdődő főtéri műsor mellett idén szónokversenyt, kokárdakészítő műhelyt és emlékfutást is szervezünk, továbbá két koncerttel is emlékezünk a forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján. Március 15-én a sepsiszentgyörgyi Classical Singers Symphonic lép fel a Tamási Áron Színház nagytermében, március 16-án pedig ugyanitt a frissen megalakult Székelyföldi Nagyprodukció Társulat koncertjét hallgathatja a közönség. 

Március 10-én, pénteken 18:00 órától kerül sor a Légy a ma Petőfije! szónokversenyre a Szimplában. A verseny a sepsiszentgyörgyi középiskolásokat célozza meg: a jelentkezőknek saját, előre megírt szónoklatukat kell előadniuk, amely sajátos módon kapcsolódik Petőfi személyéhez, életművéhez. Az esemény célja, hogy széleskörű figyelmet irányítson a költőre és rámutasson arra, hogyan él annak emlékezete, munkássága tovább a fiatal nemzedék szemében. Az első három helyezett értékes jutalomban részesül.

Március 13-án, hétfőn kokárdakészítő műhelyre kerül sor a Kónya Ádám Művelődési Házban. Az esemény a Háromszéki Fürge Ujjak Kézimunkakör és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy közreműködésével jön létre.

Március 14-én, kedden a sportkedvelőket várja a sepsiszentgyörgyi Fitness Tribe Egyesület a Fuss a Hősök emlékére! címet viselő eseményre. Az amatőr futókat megcélzó emlékfutás 17:00 órától veszi kezdetét. A sporteseményen résztvevők az eprestetői csata emlékművénél állnak rajthoz (Állomás negyedi Ady Endre Általános Iskola épülete előtt), innen szaladnak a város területén egy 8,5 km hosszú távot. A résztvevők olyan 1848–’49-es forradalom és szabadságharchoz köthető emléktáblákat, szobrokat és épületeket érintenek, mint Kiss János ágyúöntő mester emléktáblája, a Gábor Áron és Nicolae Bălcescu szobrok, Gábor Áron emlékplakettje, Berde Mózsa egész alakos szobra vagy Kossuth Lajos mellszobra.

Március 15-én a Főtéren ünnepi felvonulásra és megemlékezésekre kerül sor. Felvonulnak a hagyományőrző huszárok, beszédet mond Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere, az ünneplő közösséget Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus – Lutheránus Egyház püspöke áldja meg. A főtéri színpadon a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, a Plugor Sándor Művészeti Líceum, a Református Kollégium, a Székely Mikó Kollégium diákjai, valamint a rétyi Kováts András Ifjúsági Koncertfúvószenekar, az Egyesített Kórus és a Kincskeresők Néptáncegyüttes lépnek fel.

11:00 és 15:30 óra között a sepsiszentgyörgyi, kilyéni és szotyori emlékművek koszorúzásával emlékezünk a forradalomra és szabadságharcra.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is sor kerül az ünnepi hangversenyre: a Classical Singers Symphonic együttes koncertje 19:00 órától kezdődik a Tamási Áron Színház nagytermében.

A Classical Singers hivatásos énekesekből álló sepsiszentgyörgyi együttes, amely a március 15-i gálaműsor erejéig a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjaiból és tanáraiból álló kamaraegyüttessel egészül ki. A kifejezetten erre az alkalomra összeállt zenekar játéka sajátos hangulatot kölcsönöz a sepsiszentgyörgyi közönség által már jól ismert Classical Singers hangzásvilágának. A koncerten a fagott és az oboa mellett klarinét, hegedűk, valamint nagybőgő játéka színesíti a hivatásos énekesek előadását. A forradalmi jelleget ütőhangszerek biztosítják. A hangversenyen magyar népdalfeldolgozások, operettrészletek, valamint a Szózat, a magyar és a székely himnuszok csendülnek fel. 

A Classical Singers Symphonic együttes koncertjére a teljes árú jegy 30, míg a kedvezményes árú jegy 15 lejbe kerül. Online, az eventim.ro oldalon kizárólag teljes értékű jegyet lehet vásárolni. 

Március 16-án, az ünnepi programsorozat zárásaként különleges produkción vehet részt a közönség: a nemrég alakult Székelyföldi Nagyprodukció Társulat Rabok legyünk vagy szabadok? előadását tekintheti meg a színház nagytermében. 

A zenés darab illeszkedik a Petőfi 200 emlékévhez, a repertoárban Petőfi-versek hangzanak el szavalatként és megzenésítve egyaránt, de hallható lesz néhány részlet a Kormorán együttes A költő visszatér című szerzeményéből és az István, a király rockopera kiemelkedő dalai is felcsendülnek. A március 15-i témájú dalok mellett egy népzenei összeállítás, a Szózat, a magyar, illetve a székely himnusz is hallható lesz. Előadják a társulat szólistái és rock zenekara, valamint az ünnepi koncerten közreműködik a Sepsi Kamarazenekar, a Kincskeresők Néptáncegyüttes és a VOCES Kórus.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház

Partnerek: Székelyföldi Nagyprodukció Társulat, Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Fitness Tribe Egyesület, Szimpla Sepsiszentgyörgy, Tamási Áron Színház 

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata lekapcsolja a villanyt a Föld órája alkalmából
2023.03.22

Az esemény március 25-én, szombaton, 20:30 és 21:30 óra között zajlik.

Március 23-án Szotyorban is ki lehet fizetni a helyi adókat és illetékeket
2023.03.20

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala az adófizetők tudomására hozza, hogy a helyi adókat és illetékeket 2023. március 23-án, csütörtökön 9:00–13:00 óra között, a szotyori faluház épületében is ki lehet fizetni.

Gyümölcsfacsemetéket igényelhetnek a sepsiszentgyörgyi lakosok
2023.03.20

A facsemetéket előzetes feliratkozás nélkül, érkezési sorrendben osztják ki

622 millió lejes beruházásra írnak ki közbeszerzéseket Sepsiszentgyörgyön
2023.03.17

Április végén kezdődnek a város legforgalmasabb utcáinak felújítási munkálatai

Idén is változatos a Szent György Napok Kulturális hetének programkínálata
2023.03.16

Egy nagyszabású (nyitó)koncert, egy világszíntű újcirkuszi produkció, két színházi és két táncelőadás, egy musical, valamint egy zenés stand-up, egy workshop, és öt bábelőadás.