hu
 
Hétfő, 2024. Július 01.

Változatos workshopok a 9. pulzarton

2023.09.11

ABC90 – HÍMZŐMŰHELY

Az ABC90 műhelyfoglalkozás kalákára hív minden érdeklődőt, aki Cătălina Nistor vizuális művész kortárs művészeti alkotásának létrehozásában részt szeretne venni.  A 9. pulzArt négy napja alatt a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér műhelytermében a résztvevők, korosztálytól függetlenül, 15 darab 50×70 cm-es vászonra hímezhetnek rá, a vizuális művész munkái alapján, ’90-es éveket szimbolizáló tárgyakat. A hímzésben tapasztalattal nem rendelkező résztvevőknek hímzőnők segítenek a technika elsajátításában.

Cătălina Nistor (1981, Craiova) vizuális művész. Kolozsváron él és alkot.  Alkotásai által, a maga önirónikus módján, a tabutémákra és a mentális klisékre hívja fel a figyelmet; gyakran merít személyes történetekből. Legfrissebb projektjei közt különböző kiadványok szerkesztése is szerepel, gyakran dolgozik más alkotókkal együtt.  

A műhelyfoglalkozáshoz szükséges kellékek biztosítottak. A résztvevők ajándékba kapnak egy-egy a művész rajzát ábrázoló zsebkendőt, melyet majd kihímezhetnek. A belépés ingyenes.

Időpontok:

► szeptember 14-15. – 14:00 – 17:00 óra 
► szeptember 16-17. – 12:00 – 17:00 óra 

Helyszín: MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér

FECSEGŐ ECSETEK: INTERAKTÍV ÉS FEJLESZTŐ MŰHELYFOGLALKOZÁSOK GYEREKEKNEK

A firkálás, maszatolás, később a rajzolás már a legkisebb kortól jelen van egy gyermek életében. A Fecsegő Ecsetek interaktív, fejlesztő műhelyfoglalkozás-sorozat a mindannyiunkban jelenlévő teremtő, alkotó képességekre épül. 

A WATCHTHIS.WORKS, Zöld Levente és a FECSEGŐ ECSETEK, Zöld Blanka kéz a kézben foglalkoztatják a gyerekeket az interaktív és fejlesztő művészet jegyében. Néhány órás tevékenység idejére összefonódik a street art és a művészetterápia. A kisiskolások (4+) tíz fős csoportokban részeseivé válhatnak az alkotófolyamatoknak, így a műnek is, amely a foglalkozás végére teljesedik ki.

Foglalkozások:

Szeptember 15., péntek► 16:00-19:00 óra között. Helyszín: EMÜK földszint.
► Interaktív élményfestés óriásvászonra: RajzOldKi x Szent György és a sárkány
► Fecsegő Kövek: fehér kavicsok festése akrilfestékkel és meseszövés 

Szeptember 16., szombat► 14:00-17:00 óra között. Helyszín: EMÜK földszint.
►  Fehéren-Feketén: rajzolás filctollakkal
►  Természecsetek: festés természetes anyagokkal, fűszerekkel

A foglalkozásokon a részvétel ingyenes.Érdemes olyan ruházatba érkezni, amelyet nem sajnálnak a gyerekek összefestékezni.

FÖLDSZINT: HANGMŰHELY

A 9. pulzArton rendhagyó műhelyfoglalkozásra hív a FöldSzint, amely mögött egy marék független, cselekvő ember áll. A Hangműhelyen rádió műsorra emlékeztető történések zajlanak, mint például mikrofonnal rögzített felnőtt-gyermek interjúk, közben a háttérben digitális és analóg hangképző eszközökkel (hangszerek: furulya, dob, gitár, stb.) játszhatnak és kísérletezhetnek a résztvevők a műhelyvezetők irányítása alatt. Egy pedál segítségével hangokat rögzítenek, amelyet ismételten lejátszanak, erre az alapfelvételre kerül majd a többi eszközzel kibocsátott hang, a tevékenység végére egy izgalmas mű születik. 

Időpont és helyszín: 
► szeptember 16. ► 17:00 – 20:00 / Erzsébet park
► szeptember 17. ► 11:00 – 14:00 / Lábasház

Létszám: óránként legtöbb 10 gyermek. A belépés ingyenes. Korhatár: 8+

KREATÍV ÍRÁS MŰHELY HORVÁTH BENJIVEL

Mindazoknak, akik az írásban szeretnének fejlődni, vagy csak kipróbálnának valami újat, ott a helyük Horváth Benji Kreatív írás műhelyén. Horváth Benji neve ismerősen csenghet, hiszen író, fordító, slammer és dalszövegíró, Csiki László-díjas költő. A workshopon többek között tippeket ad majd arra, hogyan lehet letisztítani és felszabadítani a kavargó gondolatokat, ezek hogyan formálhatók szöveggé, mitől tud működni egy vers, egy slam vagy egy prózai szöveg.

A workshop időtartama négyszer 3 óra: négy nap alatt négy session. Nem kötelező, de ajánlott eljönni mindegyikre.

► A tevékenység magyar nyelven zajlik.
► A workshopon a résztvevőknek legkevesebb 15 évesnek kell lenniük.
► A workshopon való részvétel személyenként 50 lejbe kerül 2 alkalomra, 100 lejbe 4 alkalomra.
► Workshop időpontja:
– szeptember 14., 15. ► 16:00-19:00 óra között
– szeptember 16., 17. ► 12:00-15:00 óra között
► Helyszín: Sepsiszentgyörgy, Szimpla.
► Maximális résztvevők száma: 10.
► Jelentkezni IDE KATTINTVA az űrlap kitöltésével lehet.
► Jelentkezési határidő: szeptember 10.
► Workshop időpontja:
– szeptember 14., 15. ► 16:00-19:00 óra között
– szeptember 16., 17. ► 12:00-15:00 óra között
► Helyszín: Sepsiszentgyörgy, Szimpla.
► Maximális résztvevők száma: 10.
► Jelentkezni IDE KATTINTVA az űrlap kitöltésével lehet.
► Jelentkezési határidő: szeptember 10.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.

Forgalomkorlátozások péntek este a SEPSI Inst. RUN futóversenyen
2024.06.19

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy kövessék a rendőrök és az útvonalon tartózkodó önkéntesek utasításait

Második alkalommal ad otthont komolyzenei fesztiválnak Sepsiszentgyörgy
2024.06.18

A tavaly nagy sikernek örvendő rendezvény után, idén újra sor kerül a SepsiClassic komolyzenei fesztiválra Sepsiszentgyörgyön július 4. és 7. között. A szervezők kiemelt célja, hogy ez alkalommal még inkább bevonják a közönséget, ezért most nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi programokra, amelyekre a sepsiszentgyörgyi és az idelátogató zenerajongók is bátran bekapcsolódhatnak.

Folytatják a kóbor kutyák befogását Sepsiszentgyörgyön
2024.06.13

Június végéig tart az intenzív ellenőrzés. Május utolsó napjaitól kezdve a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve intenzíven keresték a kóbor kutyákat naponta 10-15 óra közt.

Robotok és egyéb érdekes találmányok a Magyar Feltalálók Napja című kiállításon
2024.06.10

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából harmadik alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13­­–15. között tekinthetnek meg az érdeklődők.