hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

Utcazene fesztivál és gasztronómiai kínálat a városnapokon

2023.04.19

A harmincadik Szent György Napok összesített programja negyven helyszínen több mint 170 programpontot tartalmaz, joggal remélhető, hogy mindenki talál magának tetsző kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget – hangzott el szerdán a Tein Teaházban, ahol Martinka János, Igyártó Réka és Erdély András ismertette a Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztivál fellépőit és a gasztronómiai kínálatot, valamint a vasárnap kezdődő városnapok utolsó részleteit.

Martinka János, a Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztivál (SUF) szervezője emlékeztetett: az addig önálló rendezvényként 2016-ban  integrálódott a Szent György Napokba és ebből mind a két fél nyert.

- Egyrészt a minőségi utcazene hangulatteremtő elem minden valamire való vásárban, másrészt a zenészeknek is élmény egy zsibongó tömegben muzsikálni – vélekedett a népszerű Selfish Murphy zenekar alapítója.

Az idei kiadáson összesen kilenc együttes és artistacsapat szórakoztatja a vásári közönséget – mondta Martinka, aki igen „magasról” indította a felsorolást: a miskolci Gulliver Gang Magyarország egyetlen gólyalábas zenekara.

- Produkciójuk a szemnek látvány, de a fülnek sem halovány. A szórakoztató utcazenei kavalkád során a közönséget is bevonják a közös éneklésbe. A jazztól a népszerű popslágerekig terjedő repertoárjukat látványos mutatványokkal teszik még lenyűgözőbbé, így csodálkozhat a nagyérdemű tűznyelésen, zsonglőr műsorszámon és óriásbábos huncutságokon. Gyereket és felnőttet egyaránt megszólít az interaktív koncert, amellyel a banda 2022-ben kiérdemelte Egerben a Legeredetibb Utcazenei Performansz elismerést – fejtette ki Martinka János. 

A CandyMen Duo (HU) igazi nagyzenekaros koncertélményt, fantasztikus hangulatot képes teremteni. A palettán: rockabilly, rock, pop, country, blues, humor, zakatoló ritmus, erő, dinamika, és dallamosan izgalmas hangszeres szólók, show szerű előadásmód, cirkuszi akrobatákat idéző színpadi mozgás – ilyen „egyszerű” a kéttagú zenekar sikerreceptje.

Ugyancsak kétszemélyes élőzenei produkció Süle Zsolt (HU) billentyűs, énekes és Egyed Brigitta pantomim művész előadása, amelyben saját szerzemények mellett Presser/Dés/LGT/ Magna Cum Laude slágerek is felcsendülnek. Süle Zsolt dalszerző egyébként Veszprémnek, Európa Kulturális Fővárosának, Gizella- díjazott, zenei nagykövete.

A SUF-nak idén két hazai résztvevője van: a csíkszeredai Jenifer Mohebbi, akinek természetközeli, indie folk dallamait korábban is hallhattuk már a városnapokon és a sepsiszentgyörgyi népzenészekből álló, szintén közismert Spontán Zenekar.

Akit ennyi jó zenész nem derítene jókedvre, annak még mindig ott van a Duo Vagabonds Clowns (HU) fiatal bohócpáros, akiknek az a céljuk, hogy a „bohócgondolkodás” segítségével megvilágítsák az élet derűs oldalát,

Nagy érdeklődésre tarthat számot az egri, öttagú, Lobbanáspont Tűzzsonglőr Egyesület (HU) látványos produkciója is, amely 25 különböző tűzzsonglőr eszközzel szó szerint elkápráztatja a közönséget, és nem először gyűjt maga köré csodálókat Hlásznyik Attila (HU) utcai látványfestő, aki spray-festő tudományát mutatja be

Igyártó Réka elmondta:  Sepsiszentgyörgyi Vendéglátók Szövetsége (SVESZ) idén is örömmel fogadta a felkérést, hogy megszervezze a városnapok gasztro részét. A SVESZ alelnöke hozzátette: a hagyományos ételeket a korábbi helyszíneken, a Kórház utca és a Gróf Mikó Imre utca sarka között, illetve a volt Bodok szálló előtti parkolóban találják meg, míg a street-food büfékocsik a színház előtt és a Szent György téren parkolnak majd.

A Borudvar az 56-os emlékparkban (Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán) üzemel, ahol a Takács, a Fort Silvan pincészetek, valamint a Farkas, Borbrigád, Wine Dispenser borszaküzletek nedűi mellet, a Szicsek pálinkafőző termékei és a Lucretia Schooner kézműves sörei is megkóstólhatók, de külön kocsiból csapolható a prosecco is.

A Szimpla udvarán egyebek mellett a Csípán pálinkát, a Gramofon és a Domeniul Bogdan pincészet borait, valamint a Zăganu és Bere Carol kézműves söreit ajánlják.  

Szombaton 12 órától kerül sor a Park vendéglő parkolójában a hagyományos ökörsütésre.

Az előadásokra jegyeket az eventim.ro oldalon vagy személyesen a Városi Jegyirodában (Szabadság tér 1. szám) lehet vásárolni. A jegyiroda minden hétköznap 8-kor nyit, és hétfőn és szerdán 16, kedden és csütörtökön 18, pénteken pedig 15 óráig tart nyitva. A tanulók, nyugdíjasok és a nagycsaládos kártyával rendelkezők kedvezményes jegyekre jogosultak, amelyeket a megfelelő igazoló dokumentumok bemutatásával, személyesen lehet kiváltani a jegyirodában.

A részletes program elérhető a www.szentgyorgynapok.ro honlapon, de értékes információkat lehet találni a Facebook és az Instagram oldalakon is.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.