hu
 
Szerda, 2024. Április 17.

Újra külön gyűjtik a papírt

2020.10.27

November elejétől külön konténerbe kerül Sepsiszentgyörgyön a műanyag illetve a papír hulladék.

Mint ismeretes, a TEGA egy ideje együtt gyűjti a kettőt, hiszen a szállításuk is együtt történik. Fontos hangsúlyozni, hogy az adott hulladékokat a lécfalvi hulladékválogatóban számos kategóriára válogatják. A PET palackokat például szín alapján barna, zöld, átlátszó illetve fehér kategóriákban hasznosítják újra, a papírt, a kartont, az alumínium fóliával bélelt dobozokat mind-mind külön szállítják tovább, hogy újra felhasználhassák őket.

Máthé László, a TEGA vezetője elmondta: „Sepsiszentgyörgyön többen is jelezték, hogy szeretnék, hogy külön szállítsuk és gyűjtsük ezeket az anyagokat. Volt erre korábban is precedens, ezért úgy döntöttünk, visszatérünk ehhez a megoldáshoz. A sárga konténerekbe műanyag illetve fém kerül, a kékbe kerül a papír és a Tetra Pak. Szintén a kék konténerbe kerülnek a különböző típusú kartonpapírok, újságok, magazinok, szórólapok is. Vannak helyszínek, ahol csak kék színű konténerek vannak, nyilván ezeken külön jelezzük majd, egy nagy matricával, hogy oda mit kell gyűjteni. Az idén ezt már nem tudjuk megoldani, de jövő nyárig mindenhova kerül sárga konténer is.”

Mint ismeretes, a biológiailag lebomló hulladék konténerét piros címkével látták el, a műanyag, illetve fém hulladék számára kijelölt konténer sárga címkét kapott, a kék pedig a papírnak, kartonnak van fenntartva. A zöld konténer üvegek számára van, a süllyesztett konténerek esetében is van külön vegyes hulladéknak, illetve bio hulladéknak.

Máthé László elmondta: „A biológiailag lebomló hulladék elég tiszta anyag. Nyilván, vannak benne különböző típusú nejlon zacskók, ezeket sajnos kézzel kell eltávolítani. Az igazgató arra kéri a lakosságot, lehetőség szerint ürítsék a bio hulladékot a megfelelő szemetesbe, a nájlon zacskót pedig, amiben elviszik a szemetesig, dobják a vegyes hulladék közé.”

A TEGA november 2-tól szállítja külön a műanyagot és a papírt.

TEGA - Sajtóiroda

Miért szerelnek fel védőkorlátokat az Olt folyó gátján épülő új kerékpárút mentén? Lesznek-e gyalogos átkelőhelyek a bicikliúton?
2024.04.15

Folytatódik a tavaly elkezdett, hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút építése az Olt folyó töltésén

Székelyföldi Bringás Vándortábor
2024.04.11

„A nyár legjobb hete” idén is Székelyföldön lesz -ígérik a Székelyföldi Bringás Vándortábor szervezői, akik Székelyföld múltját, jelenét, a vadregényes tájakat, a méltán híres székely vendégszeretetet, az UNESCO örökségeket, a római pápa által is megkedvelt csíksomlyói zarándokhelyet, valamint az elmaradhatatlan ízeket is megmutatják a Székelyföld szívében bringázó gyerekeknek és kísérő tanároknak.

Kizárólag újrahasználható poharakból fogyaszthatjuk az italunkat a Szent György Napokon
2024.04.08

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen újrahasználható poharakat vezet be

Indul a 60 Plusz Akadémia
2024.04.04

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Kara és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata 60 Plusz Akadémia néven indítanak előadás-sorozatot, melynek célja az időseknek szóló ingyenes oktatási lehetőség biztosítása.

Krakkóba utazik az M Studio
2024.04.03

Csütörtökön, április 4-én Krakkóba utazik a társulat, a LIFT előadást mutatják be.