hu
 
Hétfő, 2024. Július 01.

Újabb veszélyes medvét altattak el Sepsiszentgyörgyön

2023.09.21

Antal Árpád polgármester levelet küld az Európai Bizottság elnökének medveügyben.

Szeptember 20-án, szerdán több RO-Alert üzenetben is medve jelenlétére figyelmeztették a sepsiszentgyörgyi lakosokat. Antal Árpád-András polgármester sajtótájékoztatón ismertette, hogy több órás keresés után sikerült megtalálni és végleg elaltatni a medvét.

Tegnap délután a 6 óra után érkezett RO-Alert figyelmeztetést követően, több, mint 3 órán keresztül a csendőrökkel és az állatorvossal együtt kerestük a medvét, majd egy kilyéni gazdánál találtuk meg, ahol megölte a gazda egyik kecskéjét. A medvét a helyszínen örökre elaltatták” – ismertette a részleteket Antal Árpád-András polgármester.

A városvezető megköszönte a kilyéni lakosok közreműködését, hiszen az ő terepismeretük sokat segített a medve megtalálásában. Ugyanakkor ismételten kéri a lakosságot, hogy amennyiben medvét látnak a városban vagy a környékén, jelentsék azt a 112-es sürgősségi hívószámon. 

A tegnapi akciót követően, Sepsiszentgyörgy polgármestere ugyanakkor szükségét látja, hogy felhívja a figyelmet a medvék-okozta problémákra az Európai Bizottságban is, ezért levelet küld Ursula von der Leyen-nek, az Európai Bizottság elnökének. 

Itt, Romániában, Erdélyben, Székelyföldön többnyire szegény embereket érintenek a medvetámadások, a jelen esetben is egy, mindössze néhány kecskét tartó gazdát károsított meg a medve. A szegény ember pedig nincs abban a helyzetben, hogy megváltoztassa az európai szabályokat, azért, mert egy védett vadállat megölte a jószágát. Ezért úgy döntöttem, hogy közvetítő leszek, és levelet küldök Ursula von der Leyen elnökasszonynak, amelyben arra kérem tisztelettel, hogy a szürkefarkasokkal kapcsolatos kezdeményezését – miszerint felülvizsgálják és újraértékelik azok védett státuszát –, terjessze ki a medvékre is” – fogalmazott az elöljáró.

Mint mondta, környezetbarát polgármesterként és politikusként, medveszeretőként nyilatkozik, de a medvének az erdőben a helye, nem a kilyéni gazda kertjében, nem az út szélén vagy vonat által elütve, és az sem normális dolog, hogy a medvék az utak szélén kéregetnek.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.

Forgalomkorlátozások péntek este a SEPSI Inst. RUN futóversenyen
2024.06.19

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy kövessék a rendőrök és az útvonalon tartózkodó önkéntesek utasításait

Második alkalommal ad otthont komolyzenei fesztiválnak Sepsiszentgyörgy
2024.06.18

A tavaly nagy sikernek örvendő rendezvény után, idén újra sor kerül a SepsiClassic komolyzenei fesztiválra Sepsiszentgyörgyön július 4. és 7. között. A szervezők kiemelt célja, hogy ez alkalommal még inkább bevonják a közönséget, ezért most nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi programokra, amelyekre a sepsiszentgyörgyi és az idelátogató zenerajongók is bátran bekapcsolódhatnak.

Folytatják a kóbor kutyák befogását Sepsiszentgyörgyön
2024.06.13

Június végéig tart az intenzív ellenőrzés. Május utolsó napjaitól kezdve a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve intenzíven keresték a kóbor kutyákat naponta 10-15 óra közt.

Robotok és egyéb érdekes találmányok a Magyar Feltalálók Napja című kiállításon
2024.06.10

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából harmadik alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13­­–15. között tekinthetnek meg az érdeklődők.