hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

Újabb elhagyott autókat szállítottak el

2023.07.11

Július első hetében folytatódott az elhagyott autók összegyűjtése, elszállítása Sepsiszentgyörgyön: a megyeszéken ezúttal 11 autót emeltek fel és szállítottak ideiglenesen a Városi Kertészet székhelyére.

A parkolóhelyekre minden lakónegyedben kincsként tekintenek: ezért az sem meglepő, hogy az elfelejtett autók gondot jelentenek, ezektől valamilyen módon szabadulni akarnak az ott lakók. Rendszeresen kapunk bejelentést ilyen autókról, zavarja az embereket, nehezíti a parkolást. Ezúttal is a Brassóból érkező speciális autószállító segítségével szállították el az elhagyott járműveket, amelyeket, amennyiben a tulajdonosuk szeretné kiváltani, 30 napig igényelhetnek vissza, utána ócskavasként lesznek értékesítve” – tájékoztatott Hadnagy István, a Sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség vezetője.

Egy autót akkor nyilvánítanak elhagyatottnak, amennyiben megfelel a következő két fontos kritériumnak: ha az autó hosszú ideje áll közterületen, illetve, ha nem felel meg a minimális, közlekedéshez szükséges jogi követelményeknek, azaz nincs érvényes műszaki vizsgája (ITP-je).

Az elhagyatottnak nyilvánítást követően a folyamatot lebonyolító Közlekedésrendészeti Iroda felszólítást helyez el az autó szélvédőjén, amelyben a tulajdonosnak 10 munkanap áll rendelkezésére, hogy változtasson a helyzeten: júliusban összesen 11 felszólítást helyeztek el. Fontos, hogy a folyamatot az sem szakítja meg, ha a tulajdonos időközben átszállítja az autót máshová, amennyiben az adott hely szintén közterület.

Abban az esetben, ha egy elszállított autó tulajdonosa visszaigényelné az autót, ki kell fizetnie a szállítási díjat (amely változó), valamint a naponkénti 100 lej tárolási díjat.

Hadnagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy voltak olyan személyek, akik egy másik gépkocsira béreltek parkolóhelyet, de egy használaton kívüli autót tartottak az adott parkolóhelyen: „a parkolóhelyen csak parkolni lehet, nem lehet lomot tárolni rajta, és a helyi határozatok értelmében az elhagyott autók tárolása is tilos. Ha az autó bérelt parkolóban áll és időközben elhagyottá válik, szintén elszállítása kerül, ugyanis ez szerződésbontási ok, parkolót kizárólagosan közlekedésre alkalmas jármű számára lehet bérelni. Arra is láttunk példát, hogy egy ilyen autót raktárnak használt a lakó: ez sincs rendben, mert azt jelenti, hogy a használatban lévő autóval valahol csak elvesz egy parkolóhelyet az adott lakóközösségtől. Azt tudjuk javasolni, hogy aki nem szeretne megválni egy használaton kívüli autótól, tárolja magánterületen, ellenkező esetben sajnos kénytelenek leszünk elszállítani. Az idén ez a második alkalom, hogy roncsokat szedünk össze, de még garantáltan sor kerül hasonló akcióra.

Sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség
Sajtóiroda

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.