hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Új táblák kerültek a műemlék épületekre Sepsiszentgyörgyön

2022.03.24

A táblák alatt elhelyezett QR-kódok segítségével rövid ismertetőt kaphatunk az illető épület történetéről

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata rézlemez alapú, átlátszó üveglap borítású táblákat helyezett ki a városban található műemlék épületekre. Tóth-Birtan Csaba alpolgármester és József Álmos önkormányzati képviselő csütörtökön tartott közös sajtótájékoztató keretében mutatták be az új, QR-kóddal ellátott műemléktáblákat.

A QR-kódok beolvasásásával az okoseszközön a www.sepsimuemlek.ro oldal nyílik meg, amelyet külön erre a célra hoztak létre. A képekkel és leírásokkal ellátott honlapon az érdeklődők román, magyar, angol és német nyelven kaphatnak tájékoztatást az illető épület történetéről, építési évéről, stílusáról. A műemlék épületekről szóló ismertetők szerzői József Álmos helytörténész, önkormányzati képviselő (26 leírás), a Székely Nemzeti Múzeumról Boér Hunor muzeológus, a Református Vártemplomról Csáki Árpád történész írt.

„Szándékunkban áll a honlap bővítése a sepsiszentgyörgyi szobrok listájával, hiszen legtöbb szobor esetében magáról a személyiségről, illetve a szobrászról nincsenek feltüntetve információk” – közölte az alpolgármester.

A műemléképületek listáját továbbá kiegészítenék a Sepsiszentgyörgyhöz tartozó Kilyén és Szotyor községekben fellelhető épületekkel, ezeket azonban előbb műemlék épületekké kell nyilvánítani. 

„Egy épület műemlék épületté való nyilvánítása nagyon hosszas és bonyolult folyamat, és csak akkor helyezhetik ki a táblákat, miután az illető épület megjelenik a kulturális minisztérium által jóváhagyott országos műemlékvédelmi listán”jelentette ki József Álmos.

A városban összesen huszonnyolc műemlék épületre kerül okostábla, ezek közül tizennyolcat már kihelyeztek a Városi Kertészet munkatársai, hamarosan a fennmaradó tíz épületre is kikerülnek az új táblák.

Sepsiszentgyörgyön a következő műemlék épületekre kerülnek táblák: Hungária Szálló (postaépület), Nagy György háza, Gyulai Ferenc háza, Serestéj-ház, Vármegyeháza (Bod Péter Megyei Könyvtár), Református Leánygimnázium, (Kós Károly Szakközépiskola), Székely Mikó Kollégium, Keresztes-ház, Bene-ház (Vadászati Múzeum), Csulak-ház, Református Elemi Iskola, Székely Nemzeti Múzeum, Dohánygyár, Tanítónőképző, Bazár (Gyárfás Jenő képtár), Lábasház, Vágóhíd (Román Autóklub), Pünkösti-ház, Árvafiú Szeretetház (Tüdőkórház), Református Vártemplom, Bérpalota (Polgármesteri Hivatal), Textilgyár, Svájci villa, Beör-palota, Nagy-Bogáts ház, Bora Benedek kúriája, Állami Népiskola (Plugor Sándor Művészeti Líceum), az egykori ortodox iskola.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.