hu
 
Péntek, 2024. Szeptember 27.

Új szakaszhoz ért a tömegközlekedés korszerűsítése Sepsiszentgyörgyön

2024.09.12

Okos buszmegállókat szereltek fel és egy új forgalomirányítási rendszeren dolgoznak. 

A sepsiszentgyörgyi tömegközlekedési rendszer korszerűsítése a fenntartható városi mobilitási terv egyik meghatározó eleme. Annak érdekében, hogy biztonságosabb, környezetbarátabb és kiszámíthatóbb szolgáltatásokat nyújthasson a sepsiszentgyörgyieknek, az önkományzat, európai uniós forrásokat hívott le a tömegközlekedési hálózat fejlesztése és digitalizálása érdekében.

„Azt a célt fogalmaztuk meg néhány évvel ezelőtt, hogy legyen Sepsiszentgyörgyön kiszámítható, civilizált, elérhető és környezetbarát tömegközlekedés. Amiről eddig beszámolhatunk, hogy jelenleg 12 autóbuszt vásároltunk, további 12-nek a közbeszerzése van folyamatban, amelyek majd a metropolisz-övezetet szolgálják ki.  Kerékpárutakat alakítottunk ki, működik a SepsiBike kerékpárkölcsönző rendszer, valamint jelenleg folyamatban van a Multi-Trans közszállítási vállalat új telephelyének az építése” – nyilatkozta sajtótájékoztató keretében Antal Árpád polgármester.

Tóth-Birtan Csaba alpolgármester rámutatott, hogy nemrég elkezdték az új buszmegállók elhelyezését a városban.

„Összesen 60 buszmegálló felszerelése van folyamatban, amelyből 32 tetővel ellátott, nagyobb felszereltségű buszmegálló, a többi egy oszloppal és egy kijelzővel jelzett megálló. Az utasok a digitális kijelzőtáblákon élőben követni tudják majd az autóbuszok érkezési idejét, valamint egy telefonos alkalmazást is létrehoznak erre a célra, mindennek köszönhetően sokkal kiszámíthatóbbak lesznek a járatok” – magyarázta az alpolgármester. Ugyanakkor 15 jegyautomatát is elhelyeznek a város különböző részein, valamint egy okos alkalmazás segítségével lehet majd jegyet váltani.

Időközben a Multi-Trans vállalat az útvonalak bővítésén dolgozik, még több megállóhelyet alakítanak ki, azoknál a városrészeknél is, ahol eddig nem járt busz. Ezek valószínüleg a jövő év elején fognak működni, amikor a buszok új telephelye is befejeződik Szépmezőn. Itt eddig három töltőállomást szereltek fel az elektromos buszok számára, további kilencet a következő időszakban telepítenek.

A forgalomirányítási rendszer részeként egy új utasterminál épül a Gólya utcában, négy töltőállomással az elektromos buszok számára, valamint információs táblákkal és korszerű várakozóhelyekkel az utasok számára.

Folyamatban van egy második utasterminál építése a Păiș David hadnagy út és a Kicsi utca kereszteződésénél is. Ez a város déli részéről érkező buszok megállóhelye lesz, ahol a városi buszok is parkolhatnak, így kiszolgálhatják  a szomszédos települések utasait.
A teljes buszállomás-rendszert a szépmezői telephelyől fogják irányítani, a forgalomirányítási rendszert pedig a Helyi Rendőrség épületéből működtetik majd.

Az új forgalomirányítási rendszer elsőbbséget biztosít a tömegközlekedés számára, hogy a buszok járatai könnyebben tarthassák menetrendjüket. Ennek érdekében 11 új helyen telepítenek jelzőlámpákat Sepsiszentgyörgyön, a Kórház utca és a Stadion utca kereszteződésénél a munkálatok már elkezdődtek.

Ugyancsak a fenntartható városi mobilitási terv részeként korszerűsítették a Csíki utcát, a Stadion utcát, a Gyár utcát, a Nicolae Iorga utcát, a Grigore Bălan sugárútat, járdákat építettek az Oltmező utcában és a Păiș David hadnagy úton, egy kerékpárutat az Olt folyó töltésén, valamint egy gyalogos és kerékpáros hidat az Olt folyón.

Üzembe helyezték a SepsiBike kerékpárkölcsönző rendszert is, amelynek már 3 387 regisztrált felhasználója van, ebből 1 666 aktív felhasználó. Az első hónapban (augusztus 10. és szeptember 10. között) 5244 alkalommal használták a kerékpárokat, a legtöbb alkalommal szeptember 4-én, 274 alkalommal.

Hosszabított ügyfélfogadás a Közpénzügyi Igazgatóságon
2024.09.24

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala az adófizetők figyelmébe ajánlja, hogy a második félévre kivetett helyi adókat és illetékeket 2024. szeptember 30-ig lehet késedelmi kamat nélkül befizetni.

16. Sepsiszentgyörgyi Sportnapok, számokban
2024.09.24

A gazdag programnak és a jó időnek köszönhetően nagy sikernek örvendett a tizenhatodik alkalommal megszervezett Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

A jelen már aktív, a jövő még aktívabb lesz Székelyföldön!
2024.09.24

A szakma és a közönség egybecsengő véleménye jellemezte az Aktív Székelyföld Konferencia érintett témaköreit. A szeptember 21-én zajló rendezvényen a közös nevező a mozgás és aktív életmód volt, a téma köré épült előadások pedig érdeklődő és nevető hallgatósággal töltötték be az Arénát.

Eva FilmMakers Festival 2024: újdonságok a 4. kiadás programjában
2024.09.19

Az Eva FilmMakers Fesztivál idén szeptember 20. és 27. között ismét jelentkezik egy kizárólag a nők által rendezett filmeknek szentelt kiadással, amely romániai és magyarországi rendezőnők filmalkotásait, valamint színházi előadásokat, Drive-In mozit és közönségtalálkozókat vonultat fel.

Pénteken kezdetét veszi a 16. Sepsiszentgyörgyi Sportnapok
2024.09.17

Több mint 100 programpont, mintegy 50 sportág és sok-sok jókedv, ezt ígérik a 16. Sportnapok szervezői. Szeptember 20-22. között várnak mindenkit, fiataloktól egészen az idősebbekig, hogy együtt mozgassák meg a várost.