hu
 
Szombat, 2021. Október 16.

Új, fiataloknak szóló programok és létesítmény lesz elérhető a közeljövőben Sepsiszentgyörgyön

2021.10.05

Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere sajtótájékoztató keretében számolt be azokról a fiataloknak szóló programokról és létesítményekről, amelyek hamarosan elérhetőek lesznek Sepsiszentgyörgyön. 

Október 6-án zárul a közmeghallgatás az önkormányzat által kezdeményezett új támogatási programra, amely az albérletben lakó fiatalok számára kíván segítséget nyújtani. A polgármesteri hivatal munkatársai a beérkezett vélemények feldolgozásán dolgoznak, figyelembe véve a közösségi felületekre érkezett hozzászólásokat is. 

„Mindannyian érezzük, hogy az utóbbi időben meglehetősen megugrottak a lakásárak, ezért szeretnénk azoknak segíteni, akik albérletben laknak, azáltal hogy 50 eurós támogatást ajánlunk fel, ellenben ez nem haladhatja meg a lakbér értékének 25 százalékát. Igyekeztünk a jelentkezési eljárást a lehető legegyszerűbbé és leggyorsabbá tenni.” - ismertette a részleteket Vargha Fruzsina alpolgármester. 

A program várhatóan december 1-től indul, az első támogatások odaítélése során felmerülő esetleges hibákat pedig  a lehető leghamarabb korrigálja a Helyi Tanács.

Román és magyar nyelvtanfolyamok indulnak a fiataloknak

A nyelvtanulási programot az idei év tavaszán jelentette be az önkormányzat, a programra 1 millió lejes összeget különítettek el a helyi költségvetésben. 

A program célja, hogy segítse a fiatalokat a román és a magyar nyelvtudás megszerzésében, amit a mindennapok során is könnyedén használhatnak, hiszen az iskolákban a magyar diákok főként a román irodalommal ismerkednek, és kevésbé fektetik a hangsúlyt a nyelvhasználatra, a román diákok pedig nem is tanulnak magyarul. A program hozzásegítheti a magyar fiatalokat, hogy az ország bármely más városában, esetleg Székelyföldön kívül is könnyebben munkát találjanak, továbbá a román anyanyelvű fiatalok számára is könnyebbség lehet munkát találni egy olyan településen, mint Sepsiszentgyörgy, ahol a lakosság többsége magyar ajkú. - ismertette az elöljáró. 

A diákönkormányzatok elnökeivel folytatott korábbi beszélgetésekből továbbá kiderült az is, hogy a fiatalok nyitottak a tanulásra, az egymással való kommunikációra és a közös tevékenységekre, de a nyelvi akadályok gyakran erősebbek. 

A program részleteinek kidolgozásán még dolgoznak, várhatóan jövő év februárjában indul majd el a konkrét oktatási folyamat a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel együttműködve. A jelentkezők és az oktatók számától függően évente két tanfolyam indítására kerül sor, tavasszal és ősszel, 5-5 hónapos időtartammal. A tanfolyamok mindkét ülésszakon több csoportban fognak zajlani, csoportonként összesen 12-14 diákkal, minden diáknak 80 elméleti és 20 gyakorlati órát kell teljesítenie, valószínűleg hibrid oktatási formában.

Az általunk kínált támogatást a fiatalok a tanfolyam végén, a nyelvvizsga letétele után kapják meg, hiszen nem akarunk abba a csapdába esni, hogy az első néhány óra után kimaradnak a programból a résztvevők." – emelte ki Vargha Fruzsina.

Kezdetben a program a 14-35 éves korosztályt célozta meg,  azonban ezt a 18 és 35 év közötti korosztályra csökkentették, mivel az iskoláskorú gyermekek napi szinten találkoznak a román nyelvvel, ugyanakkor ennek a korosztálynak nehezebb összeegyeztetni az iskolai programját a tanórán kívüli tevékenységekkel.

Az új Ifjúsági Irodát október 29-én avatják fel

Vargha Fruzsina alpolgármester továbbá bejelentette, hogy október 29-én, pénteken hivatalosan megnyitják Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának Ifjúsági Irodáját, ami már az intézmény szervezeti ábrájába is bekerült. 

Október 1-jén már megkezdték a munkát azok a fiatalok, akik az új irodában fognak dolgozni, és új versenyvizsgát is kiírtak a harmadik állás betöltésére. Mivel még zajlik az iroda felújítása, az új munkatársak jelenleg a Polgármesteri Hivatal különböző osztályain és irodáiban dolgoznak, hogy megismerjék az intézmény tevékenységét, így november 1-jétől a lehető legkönnyebben segíthessék majd a fiatalokat.

Ön hogyan közlekedik? Használ kerékpárt?
2021.10.14

Felmérés készül a sepsiszentgyörgyiek közlekedési szokásairól

Zajlanak az útfelújítási munkálatok Sepsiszentgyörgyön 
2021.10.14

Sepsiszentgyörgyön párhuzamosan több helyszínen is zajlanak különböző útfelújítási munkálatok.  

Önkéntes hobbivideóst keresünk!
2021.10.14

Egy olyan önkéntes hobbivideóst keresünk, aki megszeretné mérettetni tudását és megmutatni, milyen egy igazán ügyes munka. Ha magadra ismertél és szeretnéd te is megmutatni munkáidat, akkor jelentkezz!

Hétfőtől, október 18-tól lehet beadni a kérelmeket fűtéstámogatásra Sepsiszentgyörgyön
2021.10.14

Megemelték a támogatás felső határát az előző évekhez képest

Ifjúsági Iroda nyílik Sepsiszentgyörgyön
2021.10.12

Október 29-én kerül sor az Ifjúsági Iroda megnyitójára színes programok kíséretében