hu
 
Csütörtök, 2024. Április 25.

Új, fiataloknak szóló programok és létesítmény lesz elérhető a közeljövőben Sepsiszentgyörgyön

2021.10.05

Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere sajtótájékoztató keretében számolt be azokról a fiataloknak szóló programokról és létesítményekről, amelyek hamarosan elérhetőek lesznek Sepsiszentgyörgyön. 

Október 6-án zárul a közmeghallgatás az önkormányzat által kezdeményezett új támogatási programra, amely az albérletben lakó fiatalok számára kíván segítséget nyújtani. A polgármesteri hivatal munkatársai a beérkezett vélemények feldolgozásán dolgoznak, figyelembe véve a közösségi felületekre érkezett hozzászólásokat is. 

„Mindannyian érezzük, hogy az utóbbi időben meglehetősen megugrottak a lakásárak, ezért szeretnénk azoknak segíteni, akik albérletben laknak, azáltal hogy 50 eurós támogatást ajánlunk fel, ellenben ez nem haladhatja meg a lakbér értékének 25 százalékát. Igyekeztünk a jelentkezési eljárást a lehető legegyszerűbbé és leggyorsabbá tenni.” - ismertette a részleteket Vargha Fruzsina alpolgármester. 

A program várhatóan december 1-től indul, az első támogatások odaítélése során felmerülő esetleges hibákat pedig  a lehető leghamarabb korrigálja a Helyi Tanács.

Román és magyar nyelvtanfolyamok indulnak a fiataloknak

A nyelvtanulási programot az idei év tavaszán jelentette be az önkormányzat, a programra 1 millió lejes összeget különítettek el a helyi költségvetésben. 

A program célja, hogy segítse a fiatalokat a román és a magyar nyelvtudás megszerzésében, amit a mindennapok során is könnyedén használhatnak, hiszen az iskolákban a magyar diákok főként a román irodalommal ismerkednek, és kevésbé fektetik a hangsúlyt a nyelvhasználatra, a román diákok pedig nem is tanulnak magyarul. A program hozzásegítheti a magyar fiatalokat, hogy az ország bármely más városában, esetleg Székelyföldön kívül is könnyebben munkát találjanak, továbbá a román anyanyelvű fiatalok számára is könnyebbség lehet munkát találni egy olyan településen, mint Sepsiszentgyörgy, ahol a lakosság többsége magyar ajkú. - ismertette az elöljáró. 

A diákönkormányzatok elnökeivel folytatott korábbi beszélgetésekből továbbá kiderült az is, hogy a fiatalok nyitottak a tanulásra, az egymással való kommunikációra és a közös tevékenységekre, de a nyelvi akadályok gyakran erősebbek. 

A program részleteinek kidolgozásán még dolgoznak, várhatóan jövő év februárjában indul majd el a konkrét oktatási folyamat a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel együttműködve. A jelentkezők és az oktatók számától függően évente két tanfolyam indítására kerül sor, tavasszal és ősszel, 5-5 hónapos időtartammal. A tanfolyamok mindkét ülésszakon több csoportban fognak zajlani, csoportonként összesen 12-14 diákkal, minden diáknak 80 elméleti és 20 gyakorlati órát kell teljesítenie, valószínűleg hibrid oktatási formában.

Az általunk kínált támogatást a fiatalok a tanfolyam végén, a nyelvvizsga letétele után kapják meg, hiszen nem akarunk abba a csapdába esni, hogy az első néhány óra után kimaradnak a programból a résztvevők." – emelte ki Vargha Fruzsina.

Kezdetben a program a 14-35 éves korosztályt célozta meg,  azonban ezt a 18 és 35 év közötti korosztályra csökkentették, mivel az iskoláskorú gyermekek napi szinten találkoznak a román nyelvvel, ugyanakkor ennek a korosztálynak nehezebb összeegyeztetni az iskolai programját a tanórán kívüli tevékenységekkel.

Az új Ifjúsági Irodát október 29-én avatják fel

Vargha Fruzsina alpolgármester továbbá bejelentette, hogy október 29-én, pénteken hivatalosan megnyitják Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának Ifjúsági Irodáját, ami már az intézmény szervezeti ábrájába is bekerült. 

Október 1-jén már megkezdték a munkát azok a fiatalok, akik az új irodában fognak dolgozni, és új versenyvizsgát is kiírtak a harmadik állás betöltésére. Mivel még zajlik az iroda felújítása, az új munkatársak jelenleg a Polgármesteri Hivatal különböző osztályain és irodáiban dolgoznak, hogy megismerjék az intézmény tevékenységét, így november 1-jétől a lehető legkönnyebben segíthessék majd a fiatalokat.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.

Miért szerelnek fel védőkorlátokat az Olt folyó gátján épülő új kerékpárút mentén? Lesznek-e gyalogos átkelőhelyek a bicikliúton?
2024.04.15

Folytatódik a tavaly elkezdett, hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút építése az Olt folyó töltésén