hu
 
Szombat, 2021. Október 16.

Új évad kezdődik a sepsiszentgyörgyi színházaknál

2021.09.01

A sepsiszentgyörgyi színházak gazdag repertoárral készülnek az új évadban, amelyek tartalmazzák az elmúlt évek közkedvelt előadásait, de új darabok bemutatóival és egyéb rendhagyó eseményekkel is várják az érdeklődőket. Sor kerül szabadtéri előadásokra, nemzetközi fesztiválokra, valamint más, hazai és külföldi kulturális intézmények vendégelőadásait is megtekintheti a közönség.

A Tamási Áron Színház rendhagyó helyszínen is várja a közönséget 

Szeptember 3-án, 20:00 órától Pintér Béla A sütemények királynője című darabját láthatja a közönség első kulturális eseményként, amióta az egykori Dohánygyár műemlék épületét júniusban megvásárolta Sepsiszentgyörgyi Önkormányzata. Eső esetén az előadást szeptember negyedikére halasztják. Bár a tervek szerint ez az előadás nyitotta volna meg az új évadot augusztus 29-én, az időjárási körülmények ezt nem tették lehetővé, így az évad első előadására szeptember elsején kerül sor, a Radu Afrim rendezte Amikor telihold ragyog a turkáló felett című darabbal, amely a kisvárdai színházi fesztiválon elnyerte a legjobb előadásnak járó nagydíjat.

Szeptember 16–20. között a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem pályakezdő rendezői mutatkoznak be Sepsiszentgyörgyön egy miniévad keretében, akik William Shakespeare darabjait játszák Bocsárdi László rendezésében.

További részletek a színház honlapján, IDE kattintva olvashatók.

 

Új előadásokkal, színházi projektekkel és fesztiválokkal készül az Andrei Mureșanu Színház

Az Andrei Mureșanu Színház, a Kónya Ádám Művelődési Ház és a Művész Mozi közreműködésével, idén ősztől elindítja a Színház a moziban nevű projektet, így hétfő esténként, amikor nem vetítenek filmeket, színházi előadásokat szerveznek a moziteremben. A projekt első két produkciójában két fiatal színész, a társulat legújabb munkatársai kapnak főszerepet. Az Jurnalul unei menajere (Egy házvezetőnő naplója) Mădălina Mușat főszereplésével szeptember 13-án, a Torța (Fáklya) Iulian Trăistaru szereplésével pedig szeptember 20-án kerül bemutatásra.

Az új évadban négy ismert rendező - Cristian Ban, Radu Nica, Bobi Pricop és Eugen Gyemant által rendezett előadásokat mutatják be. Ezek közül az Eugen Gyemant által rendezett III. Richard című darab két perspektívából, nézőtéri és VR360-as technikára adaptált formában is látható lesz. A VR360 adaptáció egy olyan projekt része, amely a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert támogatást.

A Doi morți vii (Két élőhalott), Alexandru Dabija rendezésében, a Consimțământ Radu Afrim rendezésében vagy Dragonul de aur (Az aranysárkány), Catinca Drăgănescu rendezésében, csak néhány olyan előadás, amelyek az Andrei Mureșanu Színház repertoárjában szerepelnek és az új évadban lesznek megtekinthetők.

Az Andrei Mureșanu Színház fesztiválokra is várja látogatóit. Szeptember 4. és 10. között kerül megrendezésre az EVA FilmMakers Fest, az első olyan filmfesztivál, amelyet kizárólag hazai és külföldi női filmrendezőknek szentelnek. A D-butanT Fesztivál 6. kiadása is folyamatban van.

A jegyekről és a programról bővebb információk IDE kattintva találhatók.

16. évadát nyitja meg az M Studio

Az M Studio Mozgásszínház a 2021/2022-es évadban a Pam param című előadását, koreográfusa Andrea Gavriliu, valamint a Pappa mia!, a Lift és a Pomană című előadásokat mutatják be. A PYRO című tűzzsonglőr előadás a város több pontján is látható lesz, így a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok vagy az Őszi Vásár rendezvényein, ugyanakkor az Őrkő negyedben, a Csíki negyedben és Szépmezőn is láthatják majd a lakók. Novemberben mutatják be előszőr a Java című darabot Gigi Căciuleanu rendezésében, november 9-én pedig a FrenÁk Társulat Cage című vendégjátékát láthatja a közönség.

Az M Studio kezdeményezésével és szervezésével létrejött Flow Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál 4. kiadása december elején kerül megrendezésre.

További részletek IDE kattintva találhatók.

 

Előadások kicsiknek és nagyoknak a Cimborák Bábszínházzal

A Cimborák Bábszínház új évadában gyermekeknek és felnőtteknek szóló előadások egyaránt megtekinthetőek lesznek. A Részeg halottakat nem szolgálunk ki című előadás a 14 éven felüli korosztálynak szól, a rendhagyó kirakatelőadás célja, hogy társadalmunk szatirikus bemutatásával provokálja a közönséget. A fehér macskahercegnő és A fák titkos szíve című előadással pedig a kisebbeket várja a társulat. 

A Cimborák Bábszínház közösen a pécsi MárkusZínházzal egy új bábszínház-előadással is készül, szeptember 30. és október 8. között pedig megrendezésre kerül a magyar népmesékre épülő Mesélő Háromszék bábszínház. Az előadáson magyarországi és felvidéki társulatok is  fellépnek.

A szeptemberi játékrend és az előadásokkal kapcsolatos részletek a Cimborák Bábszínház Facebook oldalán találhatók:  https://www.facebook.com/Cimborak

Ön hogyan közlekedik? Használ kerékpárt?
2021.10.14

Felmérés készül a sepsiszentgyörgyiek közlekedési szokásairól

Zajlanak az útfelújítási munkálatok Sepsiszentgyörgyön 
2021.10.14

Sepsiszentgyörgyön párhuzamosan több helyszínen is zajlanak különböző útfelújítási munkálatok.  

Önkéntes hobbivideóst keresünk!
2021.10.14

Egy olyan önkéntes hobbivideóst keresünk, aki megszeretné mérettetni tudását és megmutatni, milyen egy igazán ügyes munka. Ha magadra ismertél és szeretnéd te is megmutatni munkáidat, akkor jelentkezz!

Hétfőtől, október 18-tól lehet beadni a kérelmeket fűtéstámogatásra Sepsiszentgyörgyön
2021.10.14

Megemelték a támogatás felső határát az előző évekhez képest

Ifjúsági Iroda nyílik Sepsiszentgyörgyön
2021.10.12

Október 29-én kerül sor az Ifjúsági Iroda megnyitójára színes programok kíséretében