hu
 
Vasárnap, 2024. Augusztus 04.

Több ezer ember örvendhetett a Földdel való találkozásnak Sepsiszentgyörgyön

2021.08.09

A Gaia számokban: 10 nap; több, mint 3 000 nyomtatott fénykép; közel 1 300 letekert kilométer 

A Gaia elnevezésű fényinstalláció 10 napig, július 30. és augusztus 8. között, az Erzsébet parkot Sepsiszentgyörgy legfőbb látványosságává varázsolta.

A Luke Jerram, brit művész által készített Gaia elnevezésű alkotás részletes NASA-fotók alapján készített hű mása a Földnek, átmérője 7 méter, felületének 1 centimétere a Föld bolygó 18 kilométerével méretarányos. A fényinstallációt Sepsiszentgyörgy Önkormányzata nemcsak azzal a céllal hozta el a városba, hogy a lakóknak egyedülálló élményben lehessen részük, hanem arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy az otthonunknak helyet adó bolygó nemcsak gyönyörű, hanem ugyanakkor törékeny is, így mindenki felelőssége, hogy vigyázzon rá. 

A GAIA fényinstalláció 10 napig volt megtekinthető, ez idő alatt a látogatók nemcsak a bolygónk 3D-s mását csodálhatták meg a tó felett lebegve, hanem további szórakozási és kikapcsolódási lehetőségekben is részük volt: a fényistalláció köré elhelyezett napozószékeken pihenhettek, az erre az alkalomra felállított fotóstandnál készíthettek helyben kinyomtatott fényképeket, továbbá közösen tekerhettek a tandemkerékpáron, részt véve egy szimbolikus kihívásban. 

A kihívás célja az volt, hogy a kiállítás ideje alatt, a 10 napon összesen 560 kilométert pedálozzanak a tandemkerékpáron közösen a látogatók. Ez a szám pontosan megegyezik Sepsiszentgyörgy város hivatalos korával, a megtett távolság pedig egy oda-vissza utat jelent Kolozsvárig. A kitűzött célt az első négy nap alatt sikerült teljesíteni, így a szervezők növelték a távot 1 332 kilométerre, a szám azt az évet jelöli, amikor először említik Sepsiszentgyörgyöt önálló településként. A kihívás végén csupán 62 kilométer hiányzott az újabb cél teljesítéséhez, hiszen tíz nap alatt összesen 1 270 kilométert sikerült pedálozni, ezt a kerékpár mellett felszerelt kijelzőn lehetett követni. 

Mindazok, akik megcsodálták a Gaia elnevezésű alkotást, díjmentesen készíthettek helyben kinyomtatott fényképeket délutánonként az erre az alkalomra felállított fotóstandnál, ahol több, mint 3 000 kinyomtatott fotóval örökítették meg a látogatókat. 

A közösségi média felületeit elárasztották a Földdel készített fényképek, ezért a szervezők fotóversenyt hirdettek az önkormányzat hivatalos Facebook oldalain. A résztvevőknek csupán annyi volt a dolguk, hogy a bejegyzés alá hozzászólásként feltöltötték a Gaiaval készített fényképeket. A felhívásra közel 900 hozzászólás érkezett.

A kiállítást a Lights on Romania szervezte a közös partnerségben Sepsiszentgyörgy Önkormányzatával.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.