hu
 
Szombat, 2024. Július 27.

Tiszta vizet a pohárba – A sepsiszentgyörgyi vízelzárások margójára

2023.06.27

Többen fordultak válaszokért Sepsiszentgyörgy Önkormányzatához a városban tapasztalt vízelzárások ügyében, és, bár ez nem a polgármesteri hivatal hatáskörébe tartozik, hanem elsősorban a szerződő felek, azaz a vízszolgáltató és a lakótársulások közötti adóssághalmozás következménye, a lakossági kérdésre megpróbáltuk összegyűjteni azokat az információkat, melyek segíthetnek a helyzet megértésében. Ugyanakkor mindannyiunk érdeke, hogy az önkormányzatok tulajdonában lévő szolgáltató ne váljék fizetésképtelenné, amely a teljes város vízellátását veszélyeztetné. Közös érdekünk az is, hogy mielőbb megoldódjon ez az áldatlan állapot. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a Közüzemek Rt. úgy döntött, hogy ideiglenesen megszünteti az ivóvíz-szolgáltatást azoknál a lakótársulásoknál, amelyek hatalmas közköltségtartozást halmoztak fel. Ez a népszerűtlen, de szükségszerű és törvényes intézkedés sajnos azokat is érinti – általuk joggal igazságtalannak érzékelt módon –, akik rendesen fizetik a közköltséget, de a szolgáltató csak a teljes lépcsőház vízellátásának megszüntetésével tudja fizetésre bírni a hatalmas adósságokat felhalmozó lakótársulásokat. 

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata a helyzet tisztázása és megoldáskeresés végett összegyűjtött minden adatot, tudnivalót a sepsiszentgyörgyi vízelzárások ügyében. A város lépcsőházainak kevesebb mint tíz százalékát – és a város összlakosságának kevesebb mint 8 százalékát – érinti az ideiglenesen beszüntetett vízellátás a több mint 1,5 millió lejes adósságot felhalmozó lakótársulások miatt. Sajnos a Közüzemeknek nem áll módjában csak azokban a háztartásokban elzárni a vizet, ahol tartozásokat halmoztak fel, mert ezen esetekben egyetlen fővezetéken keresztül érkezik az ivóvíz a lépcsőházba, ugyanakkor nem a lakókkal, hanem a lakótársulásokkal vannak szerződéses viszonyban. Egyedül a lakótársulások jogosultak, végső esetben per útján behajtani a tartozásokat, de eddig nem éltek ezzel a lehetőséggel, amellyel elkerülhető lett volna az ilyen mértékű adósság felhalmozása. Mivel a vízszolgáltatónak nincs joga (csak bírósági végzéssel) bemenni a magántulajdonban lévő lakásokba, az adósságot felhalmozó lakók vagy kifizetik tartozásaikat, vagy a lakótársulások jogi úton hajtják be ezeket, vagy a vízórákat kellene kihozni a lépcsőházakba. A lezárások óta bizonyos lakótársulások már elkezdték törleszteni adósságaikat, így ezekben a lépcsőházakban újraindították a vízszolgáltatást.

Tavaly Sepsiszentgyörgy Önkormányzata közbenjárt az érintett lakótársulások érdekében, melyek írásban vállalták, hogy részletekben behajtják a tartozásokat, de ez csak néhány esetben történt meg, míg a többieknél a tartozások csak tovább halmozódtak. Így hosszútávon már nem fenntartható a jelenlegi helyzet azok esetében, akik nem tartották be a megállapodást. 

Hogyan jutottunk el idáig?

Több tényező is hozzájárult ahhoz, hogy idáig fajult a helyzet, többek között az is, hogy a Közüzemek idáig nem hozott népszerűtlen intézkedéseket. Míg a lakosság természetesnek veszi azt, hogy, ha nem fizeti ki a villany- vagy gázszámláját, a szolgáltató levágja a villanyt és a gázt, vagy ha nem fizeti ki telefonszámláját, megszűnik a szolgáltatás, a tömbházban élők egy része úgy gondolta, akkor is lesz ivóvize, ha nem fizet közköltséget, holott a Közüzemek Rt. is ugyanolyan szolgáltató, mint amelyek az elektromosságot vagy gázt biztosítják. Mostanra a Közüzemek Rt. felé több mint 1,5 millió lejes adósságot halmozott fel a sepsiszentgyörgyi lakók egy része.

A szolgáltatónak és az önkormányzatnak a teljes lakosságot kell szem előtt tartania

Fontos megjegyezni, hogy a tömbházban élők kevesebb mint tíz százalékát érinti a vízelzárás, és az összlakosság kevesebb mint nyolc százalékát, nem pedig a teljes vagy a fél lakosságot, mint ahogyan az a közösségi médiában helyenként megjelent. Ugyanakkor az adósságot felhalmozók ennél még kisebb százalékot tesznek ki, és, amennyiben a város teljes lakosságát tartjuk szem előtt, akkor járunk el jól, ha megelőzzük azt, hogy fizetésképtelenné váljon az ivóvizet szolgáltató vállalat. A Közüzemeknek pedig muszáj behajtania az adósságokat, ahhoz, hogy ne váljon fizetésképtelenné és továbbra is el tudja látni a teljes várost ivóvízzel. Mert ha a Közüzemek nem tudja kifizetni például a saját villanyszámláit, egy idő után előfordulhat, hogy az egész város víz nélkül marad, nem csak a tömbházakban élők kevesebb mint tíz százaléka. Mi több, ez nemcsak a tömbházakban, hanem a magánházakban lakókat is érintené, vagyis a város teljes lakosságát. 

A lakótársulások felelőssége és kötelezettségei

A helyzetet tovább bonyolítja az a tény, hogy a tömbházlakások esetében a vízszolgáltató nem külön-külön a lakókkal, hanem a lakótársulásokkal kötött szerződést, és legtöbb tömbházban egyetlen fővezetéken keresztül érkezik az ivóvíz, ezért jelenleg lehetősége sincsen csak ott beszüntetni a vízellátást, ahol a lakók adósságokat halmoztak fel. Az első rend vízelzárásra június 20-án került sor, erről június 13-án tájékoztatták közvetlenül az érintett lakótársulásokat. A lakótársulások kötelessége időben tájékoztatni a lakókat, de ezt nem minden esetben teljesítették. Az első eset után azonban a szolgáltató úgy döntött, hogy a többi érintett lépcsőház esetében maga is tájékoztatja a lakókat a vízelzárásokról. Ugyanakkor a Közüzemek minden egyes lakótársulástól elkérte a tartozásokat felhalmozó tömbházak listáját, hogy csak azok esetében zárja el a vizet, de ennek a kérésnek nem minden lakószövetség tett eleget. Így fordulhatott elő, hogy a választ megtagadó lakótársuláshoz tartozó összes tömbház vízellátását elzárta a szolgáltató, ám azoknál, ahol választ kaptak, csak az adóssággal rendelkező lépcsőházaknál zárták el a vizet.

Egyedül a lakótársulásoknak van hatásköre a törvény szerint felelősségre vonni azokat, akik nem fizetik ki a közköltséget, ezt 60 napon belül meg is tehetik. A valóságban azonban nagyon kevés lakóbizottsági elnök teljesíti ezeket a kötelezettségeket a tartozással rendelkező lakókkal szemben, így bizonyos esetekben olyan helyzetek is kialakultak, hogy egyes lakástulajdonosok közel 10 éve nem fizetnek közköltséget. A lakótársulások esetében az is gondot okoz, hogy több bizottság élén nincs megválasztott elnök, aki nélkül nem indítható törvényes eljárás az elmaradások behajtásának érdekében.

Kényszermegoldást kellett alkalmazni

A vízelzárások hatására azonban bizonyos tömbházak esetében már elkezdték törleszteni az adósságokat, ami azt jelzi, hogy bár népszerűtlen a döntés, de van eredménye. A több mint 1,5 millió lejes tartozásból június 12. és 22. között 305 000 lejt törlesztettek. Ez egyike azon eseteknek, amikor fel kell vállalni a jelenlegi és átmeneti népszerűtlen döntéseket ahhoz, hogy hosszú távon fenntartható szolgáltatásokat tudjunk nyújtani. Ugyanakkor így elkerülhető az is, hogy az így fellépő hiányt a szolgáltató áremeléssel próbálja kompenzálni, amely plusz terhet ró a már jelenleg is rendesen fizető lakókra azok helyett, akik nem hajlandóak kifizetni a számláikat.  

Bizonyos esetekben a szolgáltató nyitottá vált új megállapodások megkötésére, amennyiben az érintettekben mutatkozott fizetési hajlandóság, és valamennyivel folyamatosan törlesztették adósságaikat. Egyik lakótársulás esetében például az egyezség havi 3 200 lej törlesztéséről szólt, de ehhez képest csak 2 200 lejt tudott befizetni, de azt rendszeresen, havonta fizette. Ennek megfelelően újrakötötték a megállapodást havi 2 200 lejes törlesztésre, mivel csak erre volt lehetősége a lakótársulásnak. Azokban az esetekben tehát, ahol a lakószövetség együttműködő, egyéni megoldásokat is találhat a lakótársulás a szolgáltatóval közösen. 

Mindenkire szükség van a hosszú távú megoldáshoz

Összegzésképp, mindenkire szükség van ahhoz, hogy sikeresen oldjuk meg a a vízelzárási problémát. Legtöbb tömbházban egyetlen fővezetéken keresztül érkezik az ivóvíz az összes lakrészhez, a Közüzemek pedig nem mehet be bírósági végzés nélkül a magántulajdonban lévő lakásokba, hogy ott bent zárja el a vizet. Tehát annak a lehetősége, hogy csak azokat érintse a lezárás, akik tartoznak, sajnos ki van zárva. A lakóknak lehetőségükben áll, hogy saját költségen kihozzák a vízórákat a lépcsőházba. Csak ebben az esetben tudja vállalni a Közüzemek, hogy külön rendszerben kezeli a lakásokban található, és a lépcsőházban található vízórákat. A legelőnyösebb az lenne, ha ezt a döntést egységesen hoznák meg a lakók, vagyis a lakótársulások felvállalnák ezek lebonyolítását. A vízórák lépcsőházba vezetésének másik előnye, hogy kevesebb lenne a vízveszteség is, amelynek kifizetése jelenleg szintén a lakókat terheli, és emiatt is gyakran vannak panszok. A vízórák kivezetése új vízcsövet jelent, illetve a vízórák ellenőrzése is könnyebb lenne a lépcsőházban.

Nem örül Sepsiszentgyörgy Önkormányzata sem annak, hogy ilyen megoldásokhoz kell folyamodjon a cég, hiszen mi is egy olyan városért dolgozunk, ahol mindenki magas színvonalú szolgáltatásokat kap, de ehhez az is szükséges, hogy a szolgáltatás ellenértékét mindenki kifizesse.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.