hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Teret kapnak Sepsiszentgyörgy fiataljai

2021.10.29

Ifjúsági Iroda nyílt, Ifjúsági Parlamentet hoznak létre és újraindul a Sepsinet felülete. Vargha Fruzsina alpolgármester sajtótájékoztató keretében számolt be jelenlegi mandátumának első évéről, az elmúlt időszak megvalósításairól és a jövőbeli tervekről.

Egészen pontosan egy éve és egy napja tettem le azt az esküt, amivel azt fogadtam, hogy legjobb tudásom szerint segítem a sepsiszentgyörgyiek életét, és egészen pontosan egy éve léptem be először a Polgármesteri Hivatal kapuján, mint ott dolgozó kolléga. Akkoriban különböző indulatokkal sokan jelezték, hogy nem tudom mire vállalkoztam, és 365 nap távlatából azt kell, hogy mondjam, hogy ez valóban így is volt, így is van. Hiszen az, amivel mi foglalkozunk az egy soha véget nem érő folyamat, egy soha meg nem szűnő felelősség,, amelynek vannak színes, világos részei, és néha komorabb, szürkébb pontjai. –  kezdte az elmúlt év beszámolóját sajtótájékoztató keretében Vargha Fruzsina alpolgármester. 

Idén első körben az ifjúságot érintő konzultációra került sor. Az online kérdőívet összesen 1113-an töltötték ki, 5 fókuszcsoportos beszélgetést szerveztek. A fő problémák, amelyekre a konzultáció során  derült fény: a munkahelyek, a közlekedés, a lakhatás kérdése és a szórakozási lehetőségek. A felmerült problémák megoldásaként új programok indultak, így a lakbértámogatási és nyelvtanulási program, illetve az Ifjúsági Iroda létrehozása.

Sor került a kulturális igényfelmérésre is 800 sepsiszentgyörgyi lakos megkérdezésével,  az eredményeket a 2022-ben aktualitását veszítő kulturális stratégia újragondolásában használják fel. 

A Com’On Sepsi programra idén 51 kezdeményezés érkezett, a jövőben több, hasonló programot terveznek indítani, teret adva a részvételi költségvetésnek és az ifjúságbarát politikának. 

Elindult iSEPSi névre hallgató, új ifjúságfejlesztési program, amely célja egyrészt, hogy Sepsiszentgyörgyön ne szülessen olyan döntés fiatalokról, amely őket nem vonja be a döntéshozatalba, másrészt, hogy a város mércét jelentsen a romániai és közép-kelet-európai kis és közepes városok körében ifjúságpolitika terén. 

Az iSepsi programtól és az elkövetkező három esztendőtől ugyanazt várom. Mozgassuk meg a várost! Lehetne egy jelmondat. Hiszen van bennünk potenciál, van bennünk lehetőség, csak teret kell biztosítani a kibontakozásra.” – emelte ki Vargha Fruzsina alpolgármester. 

Mindezek mellett, az elmúlt év során új kapcsolatok születtek az iskolák diáktanácsaival, a város fiataljaival a Hét kérdése sorozatnak köszönhetően, továbbá két körben került sor Gyarkornokprogramra, ahol a résztvevők az önkormányzat és az alárendelt intézmények irodáinak működésébe nyerhettek betekintést. Az idén ősszel pedig 12 diákkal elindult a Sapientia EMTE és a Pécsi Tudományegyetem közös képzőművészeti kara, festészet és szobrászat szakokkal. 

November 2-án megkezdi a tevékenységét az Ifjúsági Iroda, ami a város fiataljait hivatott képviselni és segíteni őket az ügyintézésben, tájékoztatásban, programok lebonyolításában. Az iroda megnyitása egy 0-ik pont, innen indítanak és helyeznek keretbe minden ifjúsági programot. Az iroda a Kőrősi Csoma Sándor utca és Martinovics Ignác utca kereszteződésében található zöld színű épületben kapott helyet. 

Még az idén létrehozzák az Ifjúsági Parlamentet, azzal a céllal, hogy megerősítse és kialakítsa a sepsiszentgyörgyi fiatalok hálóját, kiterjessze a Com’On Sepsi kapcsán elindult részvételi folyamatot egy szélesebb körre, továbbá, hogy egy ifjúsági stratégiát alkosson meg. A Parlament kedvezményezettei a projektben részt vevő és különböző szervezetekhez tartozó fiatalok, a helyi ifjúsági közösség és a velük kapcsolatban álló személyek. 

Várhatóan a jövő évben újraindul és átalakul a Sepsinet online felület, ami egy lakossági hálózatot alakítana ki, összegyűjtve a fiatalokat érintő kérdéseket, információkat, lehetőségeket. 

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.