hu
 
Péntek, 2024. Október 18.

Telt lélek és teltház a 10. pulzArt fesztiválon

2024.10.16

Aki az elmúlt héten Sepsiszentgyörgyön járt, az pezsgő kulturális központban találta magát, hiszen a város egyszerre adott otthont a 10. pulzArt kortárs művészeti fesztiválnak, a Design Weeknek és a Székelyföldi Grafikai Biennálénak.

Október 11–13. között zajlott a pulzArt, az idei High-tech X Low-tech tematika mentén azt fejtegettük, hogyan csempészhetők vissza az időtlen, hagyományos megoldások a technológiai fejlettség korába. Ennek jegyében robotok bukkantak fel a görög mítoszok világában, a mesterséges intelligencia rendezett színházi előadást, klarinét lejtett táncot a keverőpulttal, használt reklámmolinók keltek új életre a varrógép tűje alatt, dzsessz és elektronika rázott kezet egymással, és bakelitlemezek hódítottak a többszáz darabot számláló vásárban.

A teltházas előadások és közönségkedvenc programok újból igazolták, hogy Sepsiszentgyörgy számára milyen fontos az a frissesség, amelyet a pulzArt hoz. A nemzetközi porondra való kitekintés elengedhetetlen ahhoz, hogy a helyi közösség megismerje a kortárs művészet globális tendenciáit, és hogy a város ne csak befogadója, hanem aktív részese legyen a világ kortárs művészeti diskurzusainak. A visszajelzések egyértelműen igazolták, hogy a közönség értékeli a merész kísérletezést és az új, formabontó alkotásokat. Ugyanakkor a meghívott művészek is kiemelték, hogy Sepsiszentgyörgy kiváló házigazda, olyan város, ahol érezhetően jó az energia, a közönség pedig értő és nyitott.

Nemzetközi művészeti találkozások

A barcelonai Insectotròpics társulat, a lengyel KLAWO zenekar, valamint a Franciaországból érkező Alizarina zenész-producer adta a pulzArt nemzetközi dimenziójának gerincét. 

Az Insectotròpics Orpheus című előadása egyszerre volt futurisztikus és antik, a vizuális technológiák és a klasszikus színház elemeinek izgalmas ötvözete. A színpadon életre hívott mitológiai történet és a modern technikai megoldások találkozása a hagyományos színházi kereteken túlmutató multidiszciplináris élményt nyújtott. 

A KLAWO változatos zenéjére, amely a dzsessz, az elektronikus hangzások és a játékos hangulatok között lavírozott, láb nem maradt mozdulatlan a székek alatt. Az öt fiatal kalandor lazaságával és humorával meghódította a pulzArtozó közönség szívét.

Helyi színészek, helyi kísérletek

Az idei fesztivál egyik legnagyobb sikerét egy helyi produkció aratta. A Teátrum, amely korábban is kirobbanó népszerűségnek örvendett a szentgyörgyiek körében, ismételten teltházzal zajlott. Úgy tűnik, a helyi alkotók és előadók újszerű, merész produkciói iránti igény cseppet sincs megszűnőben. A P!NG! című előadás Göllner Boróka, Derzsi Dezső, Kónya Ütő Bence, Pálffy Tibor és a ChatGPT közreműködésével, valamint a nevetéstől dőlő közönség aktív részvételével született meg, mint a színházi kísérletezés egy újabb derűs, ízig-vérig szentgyörgyi példája.

Kézművesség és közösség

A kreatív önkifejezés színterévé vált a magyarországi medencebag táskavarró műhelye, ahol a résztvevők egyedi, környezetbarát táskákat készíthettek használt reklámmolinókból. A kétnapos műhelyfoglalkozás maximális kapacitással zajlott, a rendezvény népszerűsége azt mutatja, hogy a praktikus és esztétikai élmények iránti igény továbbra is jelen van. A visszajelzések alapján a résztvevők roppantul élvezték a kreatív folyamatot, és sokan remélik, hogy a jövőben is viszontláthatjuk a medencebag csapatát.

Egy másik izgalmas mozzanat Gróf Ferenc vizuális művész workshopja volt, a Saját jéghegy című kiállítás kísérőprogramja, amelyen a résztvevők a Gróf Ferenc és Gyenes Zsófia által használt sokszorosító technikákkal ismerkedhettek. A kiállítás a Székelyföldi Grafikai Biennálé keretében volt megszervezve, a műhelyt pedig a pulzArt csapata bonyolította le a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérrel együttműködésben. Úgyhogy ezúttal a műfajok közötti átjárhatóság mellett a rendezvények közötti átjárhatóságra is szép precedens született.

Hangzó művészet

A Köztes fény című, román nyelvű zenés verselőadás, a Fonexoszkóp hangtájutazások és az Encode, decode című hangzó kiállítás mind olyan interdiszciplináris programpontok voltak, amelyek egyaránt hatottak az érzékszervekre és érzelmekre.

A zenés irodalmi esten a világok közti áthangzás, a kortárs költészet és zene közötti átjárás rejtelmeibe vezette a közönséget Dan Sociu botoșani-i költő, prózaíró, akinek költészete, amint Grigore Chiper fogalmazott, „az élettel egyszerre történik”. Victor Nicolae Ciobanu sepsiszentgyörgyi előadóművész közel-keleti hangszereken, a török sazon, kánúnon, údon és indonéz dobon kísérte a sodró lendületű versfolyamot.

A magyarországi Fonexoszkóp hangtájutazáson a város zajaiból komponált zenei világban merülhettek el a résztvevők. Az előzetesen és valós időben is rögzített neszek, zörejek meditatív kompozícióvá álltak össze, a város mindennapjainak művészi értelmezését nyújtva a hallgató számára.

Albert Levente sepsiszentgyörgyi képzőművész alkotásait a szemlélés mellett meg is lehetett hallgatni. A vizuális formákat a technológia segítségével hanggá alakították, ezáltal új befogadói élményt teremtve.

Buli és bakelit a Bábelben

A Bábel Kiskultúrban zajlott a sok érdeklődőt vonzó Vinyl Fair lemezvásár. Három napon át többszáz vadiúj és használt, gyűjtők számára izgalmas lemez között lehetett válogatni klasszikus vagy az elmúlt években kiadott albumokat napjaink legelismertebb együtteseitől, minden zenei műfajban.

A késő esti pulzPartik túlzás nélkül tömegeket mozgattak. A francia-belga származású Alizarinát a táncoló publikum alig engedte lejönni a DJ-pulpitusról, annyira elvarázsolta őket a klarinét és gépzene fúziója, na meg persze a művész teátrális előadásmódja. A Budapestről érkező Infragandhi egy jó kis eklektikus szettel teremtett fergeteges hangulatot, a helyiek közül pedig Bocsárdi Magor és a Prezeng elektroakusztikus formáció szolgáltatták a talpalávalót. Küb_beat és Tengrila izgalmas zenei projektet mutatott be, melyet a David Cronenberg által rendezett eXistenZ című kultfilm ihletett. Ebben a szereplők a testükre csatlakoztatott organikus eszközön keresztül kapcsolódnak egy virtuálisvalóság-játékhoz. A fellépők a filmremek hátborzongató hangulatát idézték meg egy új, a bakelit hangzásvilág és digitális effektek ötvözésével készült filmzene által, utána pedig vinyl partival kedveskedtek a jelenlévőknek.

***

A pulzArt kortárs művészeti fesztivál szervezői: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, az Andrei Mureșanu Színház, a Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület. 

Társszervezők: Bod Péter Megyei Könyvtár, MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér, Tamási Áron Színház

Partnerek: Háromszék Táncszínház, M Studio, Bábel Kiskultúr, Fond, Kónya Ádám Művelődési Ház

Támogató: MOL Új Európa Alapítvány Határtalan nyár programja 

Telt lélek és teltház a 10. pulzArt fesztiválon
2024.10.16

Aki az elmúlt héten Sepsiszentgyörgyön járt, az pezsgő kulturális központban találta magát, hiszen a város egyszerre adott otthont a 10. pulzArt kortárs művészeti fesztiválnak, a Design Weeknek és a Székelyföldi Grafikai Biennálénak.

34. Népzene- és Néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön
2024.10.14

A kétnapos fesztiválra november 8–9-én kerül sor a Tamási Áron Színházban, illetve a Sepsi Arénában.

Pénteken kezdődik a pulzArt 10-es verziója
2024.10.07

Október 11. és 13. között tizedszerre szervezik meg a pulzArt kortárs művészeti fesztivált Sepsiszentgyörgyön. A minden évben új tematikával jelentkező esemény ezúttal az időtlen, low-tech megoldások és a 21. századi high-tech világ találkozásának pulzusát tapogatja le színházi, irodalmi, zenei, közösségi élményeken keresztül.

Megemlékezés az aradi vértanúkra
2024.10.01

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata idén is műsorral és koszorúzással emlékezik meg az aradi vértanúkról. Az október 6-i megemlékezésre a Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti téren, az aradi tizenhármak emlékére felállított kopjafáknál kerül sor.