hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Tapasztalatcsere a sepsiszentgyörgyi és a marosvásárhelyi önkormányzatok között

2022.07.21

Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere közös sajtótájékoztató keretében számoltak be a két megyeszékhely közötti együttműködés megerősítéséről. 

„A két napig tartó látogatás célja a két önkormányzat közötti együttműködés megerősítése, amely során próbálunk egymástól tanulni, nemcsak városvezetés szintjén, de az intézmények szintjén is szeretnénk új kapcsolatokat kiépíteni. Vannak olyan területek, ahol már van tapasztalatunk, ezért szeretnénk megosztani azokat a programokat, ötleteket, amelyek nálunk sikeresek voltak. Ugyanakkor vannak olyan területek, ahol Marosvásárhely jobban teljesít, ezekből a példákból pedig mi is tanulhatunk” – mondta Antal Árpád polgármester.

„Azt a célt tűztük ki, hogy a két város rendszeresen találkozzon, ugyanis meggyőződésem, hogy vannak olyan tapasztalatok, amelyek hasznosak lesznek mindannyiunk számára, mert nem az számít, hogy egy városnak hány lakosa van, hanem az, hogy mennyire hatékony a városmenedzsment. El lehet érni országos sikereket egy kisebb vagy közepes méretű városban is, ha megvan a kellő elszántság az emberekben” – emelte kis Soós Zoltán.

A romániai megyeszékhelyek köztisztaságát, közszállítását és oktatási intézményeinek helyzetét vizsgáló Román Akadémiai Társaság tanulmánya szerint, az összesített pontszámok alapján Sepsiszentgyörgy jelenleg a 7., Marosvásárhely a 27. helyen áll, viszont a közszállítás kategóriában Marosvásárhely foglal el jobb helyet a ranglistán. 

„Ez a tanulmány is azt mutatja, hogy vannak olyan területek, ahol mindkét város tanulhat egymástól, bizonyos területeken történő fejlesztések tekintetében. Sepsiszentgyörgyöt a köztisztaság és a szelektív hulladékgyűjtés segítette ebben a pontozásban, hiszen országos szinten a harmadik legnagyobb pontszámot érte el, viszont a közszállítás terén Marosvásárhely teljesít jobban. Ezek a tények, és mi valóban szeretnénk tanulni a marosvásárhelyiektől, hiszen mi is Sepsiszentgyörgy tömegközlekedésének fejlesztése előtt állunk” – magyarázta Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Kiszabták az első pénzbírságot a népszámláláson való részvétel megtagadásáért

A két polgármester a két városban zajló népszámlálás helyzetéről is beszélt, kiemelve annak fontosságát, hogy minél többen töltsék ki a kérdőíveket, tekintettel arra, hogy még egy héttel meghosszabbították a határidőt, július 31-ig.

„Szeretném újból felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy négy helyszínen még 10 napig működnek az összeírópontok, melyeket fontos lenne felkeresni mindazoknak, akik még nem vettek részt a népszámláláson vagy hiányosan töltötték ki a kérdőívet. Ezeket a lakosokat az otthonukban keresik meg a számlálóbiztosok, és amennyiben nem érik el őket, üzenetet hagynak hátra. Gyakran fordul elő, hogy azok is kapnak kopogtatócédulát, akik már kitöltötték a kérdőívet, de hiányosan, így a rendszer nem érvényesítette azt. Ezért különösen fontos, hogy a megkeresett személyek vegyék fel a kapcsolatot az őket megkereső számlálóbiztossal, vagy menjenek el valamelyik összeíróponthoz” – hangsúlyozta Antal Árpád polgármester.

A legfrissebb adatok szerint a népszámlálásban való részvételi arány Kovászna megyében 96,6%, Sepsiszentgyörgyön pedig 88,4%.

Több esetben előfordult, hogy a számlálóbiztosnak nem nyitottak ajtót vagy elutasították a válaszadást, ezért az elmúlt napokban rendőri kísérlettel próbálkoztak újra. Egy személyt megbírságoltak, amiért megtagadta a népszámláláson való részvételt a rendfenntartó erők jelenlétében.

„Nem az a célunk, hogy bírságokat szabjunk ki, hanem arról a jogi kötelezettségről beszélünk, hogy Romániában kötelező érvényű a népszámláláson való részvétel és minden lakost regisztrálni kell” – magyarázta Antal Árpád polgármester.

A maga során Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere is hangsúlyozta annak fontosságát, hogy minél többen töltsék ki a kérdőíveket.

„A városvezetés számára rendkívül fontos, hogy ismerje a lakosság pontos összetételét, mert ez segít a következő 5-10 évre vonatkozó fejlesztési stratégia kialakításában. Azon kívül, hogy tudjuk, hány lakosunk van, azt is tudnunk kell, hogy milyen irányba kell haladnunk, ez a leghasznosabb és legfontosabb módja annak, hogy megtudjuk, mire van szüksége az adott közösségnek" – emelte ki Marosvásárhely polgármestere. 

Végezetül Soós Zoltán gratulált a Sepsi OSK csapatának az utóbbi időben elért eredményeiért, hozzátéve, hogy ez reményt ad a térség többi városának is: érdemes a kultúrába, a sportba, az oktatásba és az iparba fektetni.

„Ez hoz majd változást Romániában: azoknak a városoknak van jövője, amelyek ezekbe az ágazatokba fektetnek. Ahol elhanyagolják ezen ágazatok fejlesztését, ott csökken az életszínvonal is, csökkennek a fiatalok lehetőségei és munkaerő-exportőrré válnak” – mondta Soós Zoltán polgármester. 

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.