hu
 
Szombat, 2024. Augusztus 03.

Támogatási csomagokra pályázhatnak a koronavírus-járvány okozta válságban érintett sepsiszentgyörgyi vállalkozások

2020.10.07

A kérelmek és az iratcsomók leadási határideje október 16-a

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata közösen a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával két De Minimis jellegű támogatási programot terjeszt elő a beruházások élénkítése érdekében a sepsiszentgyörgyi kis- és középvállalkozók részére.

A programok a koronavírus okozta gazdasági válságban érintett vállalkozásoknak és a szépmezői Ipari Parkba beruházó cégek részére biztosítanak támogatást. 

„A járvány okozta gazdasági válságban egyrészt a meglévő munkahelyek megvédésére, másrészt a beruházások élénkítésére van szükség. Ezt a két fontos tényezőt vettük figyelembe a programok kidolgozása során. A kezdeményezésben Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának is fontos szerepe van, az erre elkülönített pénzösszeg igen jelentős, hiszen a 15 millió lejnyi támogatás összesen 40 millió lejnyi beruházást eredményez majd.”  – mondta Miklós Zoltán, a szépmezői Ipari Park vezetője.

A barát a bajban ismerszik meg

„Jól tudjuk, hogy a helyi vállalkozások rendszeres adófizetők, ezért most rajtunk a sor, hogy ezekben a nehéz időkben segítsük őket, ezért is javasolta a polgármester úr a támogatási csomagok kidolgozását. Köztudott, hogy a gazdasági szféra nagymértékben hozzájárul a közintézmények fenntartásához, azáltal, hogy befizetik a helyi adókat és illetékeket. Jelenleg nincs róla tudomásom, hogy Sepsiszentgyörgyön kívül lenne hasonló kezdeményezés máshol az országban.” – nyilatkozta Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Az első támogatási csomag a koronavírus okozta gazdasági válságban érintett szállodákat, panziókat és közélelmezési egységeket (vendéglőket és bárokat) célozza meg. A támogatás maximális értéke 50 000 euró, a támogatás elnyeréséhez a vállalkozásoknak a megnyert összeggel egyenlő önrészt kell hozzátenniük és az előzetesen elköltött összegek kerülnek megtérítésre. 

A támogatás mértéke a szállodák és panziók esetében a szobaszámok, a vendéglők és bárok esetében a terület nagysága szerint alakul. A más tevékenységgel foglalkozó helyi vállalkozások esetében a támogatás értékét aszerint számolják ki, hogy hány alkalmazottat foglalkoztattak a 2019-es év végén. 

A támogatási csomag igényléséhez a kéréseket 2020. október 16-án, 14:30 óráig lehet letenni a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székhelyén (Olt utca 17. szám, Sepsiszentgyörgy).  Azokat a kéréseket, amelyeket a határidő lejárta után tesznek le, nem veszik figyelembe az elbírálás során. 

A második De Minimis jellegű támogatás a sepsiszentgyörgyi Ipari Parkba beruházó vállalkozásokat érinti. A támogatás mértéke legtöbb 100 000 euró és szintén önrészköteles, a megnyert összeg legalább háromszorosát kell önrészként hozzátenni.

A támogatási kérelmek leadási határideje 2020. december 18-a 14:30 óra, az iratcsomókat a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székhelyén (Olt utca 17. szám, Sepsiszentgyörgy) lehet letenni. 

További, részletes információk a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara honlapján találhatók.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.