hu
 
Csütörtök, 2024. Április 25.

Szükséges a sepsiszentgyörgyi kerülőút megépítése a teherforgalom csökkentése érdekében

2021.02.22

Amennyiben a kisajátítás értéke nem piaci alapú, az ügy bírósági útra terelhető

Az elmúlt évtizedben olyan rohamos ütemben nőtt a közúti forgalom Romániában, hogy a jelenlegi infrastruktúra egyszerűen nem képes megbirkózni a forgalom mostani nagyságával. Sepsiszentgyörgy az országnak egy olyan részén fekszik, ahol a Bukarestből a Székelyföld északi részébe tartó forgalom teljességgel itt halad át, ennek minden nyűgével és veszélyével. 

A repülőtér megépítésével az autós forgalom még jobban megnövekszik majd és ezzel egy felelős önkormányzatnak számolnia kell, megoldásokat kell ezekre a problémákra találnia. Az utóbbi időben az érintett Kilyén és Szotyor falvakban a megnövekedett országúti forgalom nagyon megnehezítette a lakók életét, és Sepsiszentgyörgyön halálos kimenetelű baleset is előfordult az Oltmező utcában, a Csíkszereda felé vezető úton, melyen áthalad minden északra tartó gépjármű. 

A kerülőútra tehát pont azért van szükség, hogy az áthaladó autókat, főleg a teherforgalmat kitereljék a városból. 

Tíz éve beszélünk ennek az útnak a fontosságáról, azért, mert legtöbb szentgyörgyi ember azt szeretné, ha csökkenne a forgalom a városban s ezt másképp nem lehet elérni. Ugyanakkor sajnálattal értesültem arról, hogy vannak, akiket hátrányosan érint az út megépítése.” - nyilatkozta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. 

A terelőút megépítésére vonatkozó közmeghallgatásra 2019-ben került sor, amit az Országos Útügy hirdetett meg, ekkor nem érkeztek be észrevételek. Ugyanakkor, azóta az önkormányzat felé többen is jelezték azt, hogy nagyon alacsonynak tartják a kisajátítás értékét. A önkormányzat ez esetben nem tud mást tenni, mint azt tanácsolni az érintetteknek, hogy amennyiben azt gondolják, hogy a kisajátítás értéke nem piaci alapú, akkor együttesen, összefogással tereljék bírósági útra az ügyet, tekintve, hogy a törvény értelmében a bíróság kinevezhet egy másik felértékelőt és a beruházónak kötelessége a felértékelő által megnevezett összeget az érintetteknek kifizetni. 

Tekintve, hogy az állam sajátítja ki a területeket, sajnos nem lehetséges más területtel kompenzálni az érintetteket. Ugyanis azokat a területeket, amelyeket a terelőút nyomvonala érint, és melyek az önkormányzat tulajdonában vannak, azokat ingyen kell az állam rendelkezésére bocsátania. Ugyanakkor amennyiben előfordul több olyan eset, ahol az emberek földjét kettévágja a nyomvonal, ott cserével megoldható az, hogy egyiknek az egyik oldalon, a másiknak a másik oldalon legyen a földje. 

Az érintetteknek, amennyiben segítségre van szükségük a folyamatot és a részleteket illetően bármikor fordulhatnak Sepsiszentgyörgy Önkormányzatához. 

„Én szívesen állok a továbbiakban a lakók rendelkezésére, hogy segítségükre legyek abban, hogy megoldásokat keressünk. Igen, meg akarjuk építeni a kerülőutat, de úgy szeretnénk megépíteni, hogy senkit se érjen helyrehozhatatlan kár, mert mi olyan fejlesztésekben gondolkodunk Sepsiszentgyörgyön, melyek nagymértékben bírják a lakosság támogatását.” - mondta Antal Árpád. 

 

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.