hu
 
Kedd, 2021. Március 09.

Szükséges a sepsiszentgyörgyi kerülőút megépítése a teherforgalom csökkentése érdekében

2021.02.22

Amennyiben a kisajátítás értéke nem piaci alapú, az ügy bírósági útra terelhető

Az elmúlt évtizedben olyan rohamos ütemben nőtt a közúti forgalom Romániában, hogy a jelenlegi infrastruktúra egyszerűen nem képes megbirkózni a forgalom mostani nagyságával. Sepsiszentgyörgy az országnak egy olyan részén fekszik, ahol a Bukarestből a Székelyföld északi részébe tartó forgalom teljességgel itt halad át, ennek minden nyűgével és veszélyével. 

A repülőtér megépítésével az autós forgalom még jobban megnövekszik majd és ezzel egy felelős önkormányzatnak számolnia kell, megoldásokat kell ezekre a problémákra találnia. Az utóbbi időben az érintett Kilyén és Szotyor falvakban a megnövekedett országúti forgalom nagyon megnehezítette a lakók életét, és Sepsiszentgyörgyön halálos kimenetelű baleset is előfordult az Oltmező utcában, a Csíkszereda felé vezető úton, melyen áthalad minden északra tartó gépjármű. 

A kerülőútra tehát pont azért van szükség, hogy az áthaladó autókat, főleg a teherforgalmat kitereljék a városból. 

Tíz éve beszélünk ennek az útnak a fontosságáról, azért, mert legtöbb szentgyörgyi ember azt szeretné, ha csökkenne a forgalom a városban s ezt másképp nem lehet elérni. Ugyanakkor sajnálattal értesültem arról, hogy vannak, akiket hátrányosan érint az út megépítése.” - nyilatkozta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. 

A terelőút megépítésére vonatkozó közmeghallgatásra 2019-ben került sor, amit az Országos Útügy hirdetett meg, ekkor nem érkeztek be észrevételek. Ugyanakkor, azóta az önkormányzat felé többen is jelezték azt, hogy nagyon alacsonynak tartják a kisajátítás értékét. A önkormányzat ez esetben nem tud mást tenni, mint azt tanácsolni az érintetteknek, hogy amennyiben azt gondolják, hogy a kisajátítás értéke nem piaci alapú, akkor együttesen, összefogással tereljék bírósági útra az ügyet, tekintve, hogy a törvény értelmében a bíróság kinevezhet egy másik felértékelőt és a beruházónak kötelessége a felértékelő által megnevezett összeget az érintetteknek kifizetni. 

Tekintve, hogy az állam sajátítja ki a területeket, sajnos nem lehetséges más területtel kompenzálni az érintetteket. Ugyanis azokat a területeket, amelyeket a terelőút nyomvonala érint, és melyek az önkormányzat tulajdonában vannak, azokat ingyen kell az állam rendelkezésére bocsátania. Ugyanakkor amennyiben előfordul több olyan eset, ahol az emberek földjét kettévágja a nyomvonal, ott cserével megoldható az, hogy egyiknek az egyik oldalon, a másiknak a másik oldalon legyen a földje. 

Az érintetteknek, amennyiben segítségre van szükségük a folyamatot és a részleteket illetően bármikor fordulhatnak Sepsiszentgyörgy Önkormányzatához. 

„Én szívesen állok a továbbiakban a lakók rendelkezésére, hogy segítségükre legyek abban, hogy megoldásokat keressünk. Igen, meg akarjuk építeni a kerülőutat, de úgy szeretnénk megépíteni, hogy senkit se érjen helyrehozhatatlan kár, mert mi olyan fejlesztésekben gondolkodunk Sepsiszentgyörgyön, melyek nagymértékben bírják a lakosság támogatását.” - mondta Antal Árpád. 

 

A hétvégi vásár a nőnap jegyében zajlik
2021.03.05

Sepsiszentgyörgyön, hétvégén, azaz március 6-7. között újra megszervezik a Helyi termelők és kézművesek vásárát, ezúttal azonban mindezt a nemzetközi nőnapra, azaz március 8-ra kiélezve.

Dán filmnapok a sepsiszentgyörgyi Művész moziban
2021.03.04

Március 5 és 18 között első alkalommal szerveznek Dán Filmnapokat a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban, amelynek keretében betekintést nyerhetünk a dán filmekre jellemző provokatív témák művészi szintű boncolgatásába. A legtöbb esetben intim drámákat látunk, amelyek morális, etikai és jogi kérdéseket feszegetnek, de amelyekre sosem kapunk egyértelmű, helyes válaszokat.

Stratégiai együttműködést kezdeményez a BBTE a háromszéki önkormányzatokkal
2021.03.04

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE), valamint Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala stratégiai partnerségi szerződés megkötésére készül.

Lehet még jelentkezni lakónegyedi parkolóhelyekre bérlésére
2021.03.04

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata a város több utcájában szervezett licitet a lakónegyedi parkolóhelyekre. Mindeddig összesen 227 parkolóhelyet sikerült bérbeadni, 21 helyre még továbbra is lehet jelentkezni.

Négy napos eseménysorozattal tisztelegnek a hősök előtt Sepsiszentgyörgyön
2021.03.04

Sepsiszentgyörgyön négy napos eseménysorozattal emlékeznek az 1848–1849-es forradalom és szabadságharcra, azonban idén is elmarad a március 15-i ünnepi műsor a Főtéren és az azt megelőző díszfelvonulás.