hu
 
Vasárnap, 2024. Augusztus 04.

Szükséges a sepsiszentgyörgyi kerülőút megépítése a teherforgalom csökkentése érdekében

2021.02.22

Amennyiben a kisajátítás értéke nem piaci alapú, az ügy bírósági útra terelhető

Az elmúlt évtizedben olyan rohamos ütemben nőtt a közúti forgalom Romániában, hogy a jelenlegi infrastruktúra egyszerűen nem képes megbirkózni a forgalom mostani nagyságával. Sepsiszentgyörgy az országnak egy olyan részén fekszik, ahol a Bukarestből a Székelyföld északi részébe tartó forgalom teljességgel itt halad át, ennek minden nyűgével és veszélyével. 

A repülőtér megépítésével az autós forgalom még jobban megnövekszik majd és ezzel egy felelős önkormányzatnak számolnia kell, megoldásokat kell ezekre a problémákra találnia. Az utóbbi időben az érintett Kilyén és Szotyor falvakban a megnövekedett országúti forgalom nagyon megnehezítette a lakók életét, és Sepsiszentgyörgyön halálos kimenetelű baleset is előfordult az Oltmező utcában, a Csíkszereda felé vezető úton, melyen áthalad minden északra tartó gépjármű. 

A kerülőútra tehát pont azért van szükség, hogy az áthaladó autókat, főleg a teherforgalmat kitereljék a városból. 

Tíz éve beszélünk ennek az útnak a fontosságáról, azért, mert legtöbb szentgyörgyi ember azt szeretné, ha csökkenne a forgalom a városban s ezt másképp nem lehet elérni. Ugyanakkor sajnálattal értesültem arról, hogy vannak, akiket hátrányosan érint az út megépítése.” - nyilatkozta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. 

A terelőút megépítésére vonatkozó közmeghallgatásra 2019-ben került sor, amit az Országos Útügy hirdetett meg, ekkor nem érkeztek be észrevételek. Ugyanakkor, azóta az önkormányzat felé többen is jelezték azt, hogy nagyon alacsonynak tartják a kisajátítás értékét. A önkormányzat ez esetben nem tud mást tenni, mint azt tanácsolni az érintetteknek, hogy amennyiben azt gondolják, hogy a kisajátítás értéke nem piaci alapú, akkor együttesen, összefogással tereljék bírósági útra az ügyet, tekintve, hogy a törvény értelmében a bíróság kinevezhet egy másik felértékelőt és a beruházónak kötelessége a felértékelő által megnevezett összeget az érintetteknek kifizetni. 

Tekintve, hogy az állam sajátítja ki a területeket, sajnos nem lehetséges más területtel kompenzálni az érintetteket. Ugyanis azokat a területeket, amelyeket a terelőút nyomvonala érint, és melyek az önkormányzat tulajdonában vannak, azokat ingyen kell az állam rendelkezésére bocsátania. Ugyanakkor amennyiben előfordul több olyan eset, ahol az emberek földjét kettévágja a nyomvonal, ott cserével megoldható az, hogy egyiknek az egyik oldalon, a másiknak a másik oldalon legyen a földje. 

Az érintetteknek, amennyiben segítségre van szükségük a folyamatot és a részleteket illetően bármikor fordulhatnak Sepsiszentgyörgy Önkormányzatához. 

„Én szívesen állok a továbbiakban a lakók rendelkezésére, hogy segítségükre legyek abban, hogy megoldásokat keressünk. Igen, meg akarjuk építeni a kerülőutat, de úgy szeretnénk megépíteni, hogy senkit se érjen helyrehozhatatlan kár, mert mi olyan fejlesztésekben gondolkodunk Sepsiszentgyörgyön, melyek nagymértékben bírják a lakosság támogatását.” - mondta Antal Árpád. 

 

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.