hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

Szeptember 6-tól visszatér a Lábbusz–program

2022.09.01

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának Lábbusz nevű programja tavaly májusban indult el, amely által arra biztatják a sepsiszentgyörgyi tanulókat, hogy reggelente gyalog menjenek az iskolába. A kezdeményezés azóta igazi sikert aratott, amelyet a lakosok igényeinek megfelelően folyamatosan fejlesztettek.

Az eddigiekhez hasonlóan, az idei tanévben is a tanulók minden héten más felnőtt „buszsofőrök” (sportolók, színészek, politikusok, pedagógusok, orvosok, intézményvezetők, sajtóképviselők, civil szervezetek, egyesületek stb.) segítségével jutnak el az iskolákba. Az új tanévben a programhoz számos új önkéntes csatlakozik: a Sportnapok szervezőcsapata, fogorvosok és ápolók, a Bertis-csoport munkatársai és még sokan mások.

„Örömmel tölt el, hogy az új tanév kezdetével ismét megszervezhetjük a Lábbusz-programot. Kíváncsian várom az új gyerekarcokat, a reakciókat és a visszajelzéseket. A nyár folyamán azért dolgoztunk, hogy az eddigi létszámot növelni tudjuk, ennek érdekében új útvonalat hoztunk létre. Továbbra is jutalom formájában díjazzuk a nap mint nap gyalogló gyerekeket. Célunk, hogy a Lábbuszon a gyerekek továbbra is jól érezzék magukat, és jókedvvel érkezzenek az iskolákba. Akárcsak a múlt tanévben, idén is sok meglepetéssel és újdonsággal készülünk" – mondta Székely Kincső, a program koordinátora.

A meglévő hét útvonal mellett az idei a tanévben a Lábbusz program egy újabb útvonallal bővül a Szemerja-negyedben. A Lábbusz-sofőrök minden reggel várják a tanulókat a Jókai Mór utca, a Kós Károly utca és a József Attila utca kereszteződésénél található körforgalomnál, és a következő iskolákig kísérik el őket: Mihai Viteazul Főgimnázium, Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Székely Mikó Kollégium, Plugor Sándor Művészeti Líceum, Református Teológiai Líceum. Ezzel a Lábbusz útvonalainak száma 8-ra, a teljes hossza pedig több mint 13 km-re nőtt. A Lábbusznak naponta legalább 18 buszsofőrre van szüksége ahhoz, hogy ezt a távolságot megtehesse, ezért a program koordinátorai arra kérik mindazokat, akik tehetik, hogy önkéntesként kísérjék el a tanulókat az iskolákba.

„Örülök, hogy a tanév kezdetével a Lábbusz program is újraindul. Igyekeztünk a tavalyi tapasztalatokat a tervezésbe beépíteni. Várjuk a Lábbuszos gyerekeket és az újonnan csatlakozókat egyaránt. Bízom benne, hogy a szülőket is meg tudjuk szólítani, akik megismerték a programot és a gyerekeket a lelkes önkéntesekre merik bízni. Meggyőződtünk arról, hogy azok a gyerekek, akik reggel 15-30 percet gyalog megtesznek az iskoláig, vidámabban érkeznek a tanítási órákra. Egészséges testnek, léleknek egyaránt. Új útvonalat is beépítettünk a programba. Célunk, hogy minél több kisiskolás ezt az egészségesebb módot válassza reggelente. Persze idén is sok-sok meglepetéssel készülünk” – tette hozzá Kondor Ágota a Lábbusz program koordinátora.

Szeptember 6-9. között a Lábbusz járatait a Sportnapok szervezőcsapata vezeti, az év során a programhoz új önkéntesek csatlakoznak, a résztvevő gyerekek pedig számos meglepetésben részesülnek, ugyanis különleges nyereményekkel jutalmazzák őket.

A Lábbusz-programról és az útvonalakról hasznos információkat ITT találhatnak.

Azok a felnőttek, akik szívesen elkísérnék reggelente a Lábbusz-programban résztvevő gyerekeket az iskolákba, a 0744830819-es telefonszámon vagy a kincso.szekely@sepsi.ro e-mail-címen jelentkezhetnek.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.