hu
 
Vasárnap, 2024. Június 30.

Szent György Napok: Ünnepi hangverseny helyi és meghívott művészek előadásában

2024.03.20

Az idei Szent György Napok hangversenye igazi zenei csemegéket kínál a nagyérdeműnek.

A hagyományokhoz híven az előadás több együttes, illetve előadóművész összefogásával jön létre, ismételten alátámasztva, hogy Sepsiszentgyörgy és térségének zenei együttesei komoly művészi teljesítményre képesek.

Elég itt a közelmúlt néhány produkcióját kiemelni, hiszen 2018-ban így jött létre a nagy sikerű Carmina Burana Carl Orff című koncert, 2021-ben és 2022-ben az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció, 2023-ban pedig Giuseppe Verditől a Requiem című mű.

Az ünnepi hangverseny két részből áll, amelynek első felében a világ egyik legjobb koncertzongoráján, egy külön erre az alkalomra idehozott Bösendorfer Vienna Concert 280-as hangszeren szólalnak meg az ismert művek. Nyitányként Nicolae Kirculescu Moment muzical című szerzeménye csendül fel Ambrus Sándor zongoraművész és a szimfonikus zenekar előadásában. Habár a mű címe nem csenghet mindenkinek ismerősként, valószínűleg sokan ismerik a Román Televízió Teleenciclopedia című műsorát, illetve annak zenei logóját. Ez csendül majd fel, amelyet Liszt Ferenc Esz dúr zongoraversenye követ. A szerző egyik legszebbnek tartott művét Szőcs Botond zongoraművész és a szimfonikus zenekar tolmácsolja.

Egy rövid szünet után a Beethoven-i harmóniáké a főszerep, hiszen a szerző kilencedik szimfóniájának negyedik tétele zárja a koncertet. A közismert Örömóda nemcsak a zeneirodalom halhatatlan műveinek sorába tartozik, hanem egyben az Európai Unió himnusza is. Szólót énekel Sebestyén-Lázár Enikő szoprán, Antonia Someșan alt, Barabás Lajos tenor valamint György Levente bariton. Fellépő kórusok: Vox Humana, Pro Musica, Laudate, valamint a Marosvásárhelyi Filharmónia kórusa.

A szimfonikus zenekar a sepsiszentgyörgyi Georgius, a csíkszeredai Csíki Kamara és a Brassói Filharmónia tagjaiból áll össze. Vezényel Dubóczky Gergely.

Időpont: 2024. április 23., kedd, 18:00 óra

Helyszín: Krisztus Király római katolikus templom

Az előadás időtartama 60 perc.

A jegyek ára 70, kedvezményesen pedig 35 lej.

Jegyeket az eventim.ro oldalon vagy személyesen a Városi Jegyirodában (Szabadság tér 1. szám) lehet vásárolni. A jegyiroda hétfőn, kedden és szerdán 8:00–16:00 óra között, csütörtökön 17:00, pénteken 15:00 óráig tart nyitva. A tanulók, nyugdíjasok és a nagycsaládos kártyával rendelkezők a kedvezményes jegyeket a jegyirodában vásárolhatják meg.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.

Forgalomkorlátozások péntek este a SEPSI Inst. RUN futóversenyen
2024.06.19

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy kövessék a rendőrök és az útvonalon tartózkodó önkéntesek utasításait

Második alkalommal ad otthont komolyzenei fesztiválnak Sepsiszentgyörgy
2024.06.18

A tavaly nagy sikernek örvendő rendezvény után, idén újra sor kerül a SepsiClassic komolyzenei fesztiválra Sepsiszentgyörgyön július 4. és 7. között. A szervezők kiemelt célja, hogy ez alkalommal még inkább bevonják a közönséget, ezért most nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi programokra, amelyekre a sepsiszentgyörgyi és az idelátogató zenerajongók is bátran bekapcsolódhatnak.

Folytatják a kóbor kutyák befogását Sepsiszentgyörgyön
2024.06.13

Június végéig tart az intenzív ellenőrzés. Május utolsó napjaitól kezdve a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve intenzíven keresték a kóbor kutyákat naponta 10-15 óra közt.

Robotok és egyéb érdekes találmányok a Magyar Feltalálók Napja című kiállításon
2024.06.10

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából harmadik alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13­­–15. között tekinthetnek meg az érdeklődők.