hu
 
Csütörtök, 2024. Március 28.

Szent György Napok: egy civilizált, erős és életképes közösség ünnepe

2022.05.02

Bár nagyon bizonytalan körülmények között kezdődött a szervezés, sikeresnek minősíthetők a 29. Szent György Napok – hangzott el hétfőn az Izabella Boutique Hotelben. A megyeszékhely legújabb szálláshelyén Antal Árpád polgármester, Vargha Fruzsina alpolgármesterasszony, Knop Ildikó, a Szent György Napok főszervezője, Dancs Zsolt, a zenei programok és Czimbalmos-Kozma Csaba, a vásár szervezője értékelte az idei városnapokat. 

Antal Árpád megköszönte a szervezők és önkéntesek, illetve az együttműködő intézmények munkáját, s sajtó támogatását, illetve a városlakók türelmét, megértését és szolidaritását.

- Azt gondolom, hogy egy civilizált, erős és életképes közösség ünnepe volt, amely megmutatta, hogy tud dolgozni, és tud kulturáltan szórakozni is. Az idelátogatók megtapasztalhatták a vidék színeit, ízeit, hangjait, és arra számítunk, hogy jövőre is visszatérnek hozzánk – nyilatkozta a polgármester.

Vargha Fruzsina, szintén a köszönet szavaival kezdte. Mint mondta: a hét fős „operatív törzsnek”, amely a Dohánygyár területén az Ifjúsági udvart szervezte, „kifogástalan” volt az együttműködése a tíz ifjúsági szervezettel és a 17 önkéntessel.

- Ezek a fiatalok minden negatív percepciót lebontottak, amiket velük kapcsolatban fel szoktak hozni, a gyakorlatban cáfolták, hogy „fegyelmezetlenek, zajosak és neveletlenek” lennének: sportoltak, zenélt hallgattak, érdekes előadásokon vettek részt, egyszóval hasznosan szórakoztak  - mondta az alpolgármester.

Czimbalmos-Kozma Csaba szerint „civilizált és letisztult” volt az idei vásár, „szinte teljesen” sikerült kiszűrni a giccset (bár, hogy ez pontosan mit jelent, az természetesen vitatható). Hozzátette: „nagyot hozzátettek” a hangulathoz az utcazenészek, még akkor is, ha a körülöttük összesereglett tömeg néha „forgalmi dugót” okozott.

Dancs Zsolt a sok bizonytalanság és kiszámíthatatlanság miatt az elmúlt 12 év „egyik legnehezebb” városünnepének nevezte az ideit.

- Azt gondolom, hogy a Sepsi Aréna integrálásával új kulturális helyszínt nyert a város. A példátlanul hosszú, ötnapos fesztiválhétvégén kiválóan helyt állt az Alpha Sound csapat, amely sikeresen megoldotta, hogy a helyi együttesek negyedóránként válthassák egymást a színpadon, de kielégítette a nemzetközi fellépők igényeit is – mondta a zenei programok szervezője.

Hozzátette: a főszínpadon rekordszámú, 21 produkciót láthatott a közönség, de csak a Made in Sepsi-napon (csütörtökön) 78 zenész váltotta egymást a központi színpadon. A drónfelvételek alapján úgy számolták, hogy pénteken 15, szombaton 12, vasárnap pedig 20 ezer ember volt a Főtéren, és ebben nincsenek benne azok, akik az Erzsébet park fáinak lombja alá „szorultak”.

Knop Ildikó elmondta: a kulturális héten 95 százalékos volt az előadótermek átlagos lefoglaltsága, de öt olyan előadás is volt, amelyre az összes jegy elkelt.

- Azt jelenti, hogy ebben a városban van igény a kultúrára, erre bátran támaszkodhatnak azok, akik a jövőben hasonló esemény szervezésébe kezdenek – állapította meg a városünnep főszervezője.

Elmondta: a köztisztasági vállalat 369 köbméter hulladékot gyűjtött be, ami 13,5 kamiont tölt meg (jelentős részét nem a földről, hanem a kukákból), ez alig több, mint a városünnep legutóbbi kiadásán, amikor viszont a fesztiválhétvége nem öt-, hanem csak háromnapos volt. Hozzátette: egyre kisebb a Szent György Napok ökológiai lábnyoma, és ez nem csak annak az eredménye, hogy újrahasznosítható poharakat vezettek be (egyelőre nem kötelező módon), hanem annak is, hogy az emberek mind több figyelmet fordítanak a környezet tisztán tartására. 

A Tega Rt. részéről 60 ember dolgozott a városnapok alatt, napközben is, ameddig a tömeg lehetővé tette. 4 seprőgép, 1 mosó és 1 locsolóautó teljesített szolgálatot, a hulladékot két külön autó szállította. 

„Holnaptól elkezdjük szervezni a 2023-as Szent György Napokat” – zárta szavait Knop Ildikó.  




Helyi zenekarok a Szent György Napokon
2024.03.27

A 2024-es Szent György Napok Főszínpadán fellépő helyi zenekarokról és az utcazene fesztiválról tartottak szerdán sajtóértekezletet a városnapok szervezői a Bábel Kiskultúrban. Az eseményen, amelyen részt vett Cserkész Emese, a Sepsi Gospel Band vezetője, Luiza Zan dzsesszénekes, Hubbes Mátyás, a Raklap zenekar frontembere és Erdély András sajtószóvivő, három új színházi előadást is bejelentettek.

Könyves-közösségi élményre készülve
2024.03.22

Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu a 3. SepsiBook díszvendégei

Érték- és identitásőrző rendezvény a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, amelyet május 23. és 26. között harmadik alkalommal szerveznek meg a Sepsi Arénában. A szervezőcsapat pénteken jelentette be az első meghívottakat és a várható újdonságokat.

Szeretjük ezt a programot
2024.03.21

Interjú Kolumbán Anettel, a Bevezetés a sportba program kézilabdaedzőjével

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata lekapcsolja a villanyt a Föld órája alkalmából
2024.03.20

Március 23-án, szombaton 20.30-21.30 között lekapcsolják a közvilágítást a főtéren és a polgármesteri hivatal székhelyén

Szent György Napok: Ünnepi hangverseny helyi és meghívott művészek előadásában
2024.03.20

Az idei Szent György Napok hangversenye igazi zenei csemegéket kínál a nagyérdeműnek.