hu
 
Vasárnap, 2024. Június 30.

Sepsiszentgyörgyön találkozik az erdélyi táncszakma

2024.05.28

Hat táncegyüttes, hat táncprodukció, színvonalas szakmai programok és több mint 100 hivatásos néptáncos… mindez Sepsiszentgyörgyön talál otthonra 2024. május 28-31. között! A tizennyolcadik kiadásához érkező Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója (EHTET) május 28-án, kedden 17 órától egy néptánc flashmobbal startol a város főterén. A fesztivál előadásaira még kaphatóak jegyek a Központi Jegyirodában!

Az EHTET egy évente megrendezésre kerülő vándorfesztivál, amelyet a hat erdélyi hivatásos néptáncegyüttes – a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Maros Művészegyüttes, a Nagyvárad Táncegyüttes, az Udvarhely Néptáncműhely, a Bekecs Táncszínház és az idei házigazda Háromszék Táncegyüttes – rotációs rendszerben szervez meg évről-évre.

A fesztivál keretében mind a hat együttes bemutatkozik egy-egy produkcióval a sepsiszentgyörgyi közönségnek, a találkozó végén pedig együtt is színpadra lépnek közös ünnepi gála keretében. Az előadásokat egy neves szakmai bizottság értékeli, melynek tagjai idén Farkas Tamás, Horváth Zsófia, Kovács Levente, Kutszegi Csaba és Szalay Zoltán, a beszélgetéseket pedig Prezsmer Boglárka vezeti. A rendezvény tehát egyszerre táncfesztivál és szakmai fórum, amely lehetőséget teremt reflektálni az erdélyi magyar táncművészet aktuális helyzetére, problémáira, kérdéseire. Az idei találkozót érdekes kiegészítő, szórakoztató programokkal is színesítik a szervezők: fotókiállítás, szakmai előadások, táncházak várják az érdeklődőket.

A programokra a Tamási Áron Színházban és a Háromszék Táncstúdióban kerül sor. A részletes programról, jegyinformációkról, kulisszatitkokról a https://ehtet.hte.ro/ honlapon olvashatnak az érdeklődők.

A 18. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójának programjaira jegyek még kaphatóak a Központi Jegyirodában. Az iroda nyitvatartása: hétfőn, kedden és szerdán 8-16; csütörtökön 8-17, pénteken 8-15 óra között. Telefon: 0267-312104

Támogatók: Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kulturális és Innovációs Minisztérium – Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő, Communitas Alapítvány.

A Háromszék Táncegyüttes hivatalos fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.

Forgalomkorlátozások péntek este a SEPSI Inst. RUN futóversenyen
2024.06.19

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy kövessék a rendőrök és az útvonalon tartózkodó önkéntesek utasításait

Második alkalommal ad otthont komolyzenei fesztiválnak Sepsiszentgyörgy
2024.06.18

A tavaly nagy sikernek örvendő rendezvény után, idén újra sor kerül a SepsiClassic komolyzenei fesztiválra Sepsiszentgyörgyön július 4. és 7. között. A szervezők kiemelt célja, hogy ez alkalommal még inkább bevonják a közönséget, ezért most nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi programokra, amelyekre a sepsiszentgyörgyi és az idelátogató zenerajongók is bátran bekapcsolódhatnak.

Folytatják a kóbor kutyák befogását Sepsiszentgyörgyön
2024.06.13

Június végéig tart az intenzív ellenőrzés. Május utolsó napjaitól kezdve a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve intenzíven keresték a kóbor kutyákat naponta 10-15 óra közt.

Robotok és egyéb érdekes találmányok a Magyar Feltalálók Napja című kiállításon
2024.06.10

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából harmadik alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13­­–15. között tekinthetnek meg az érdeklődők.