hu
 
Vasárnap, 2024. Augusztus 04.

Sepsiszentgyörgyön május közepétől külön gyűjtik a sütőolajat

2021.05.05

Országos szinten elsőként Sepsiszentgyörgyön gyűjtenek majdnem minden tömbház körül sütőolajat május közepétől. Sepsiszentgyörgy önkormányzata, a TEGA illetve a Gastrofilter Kft. között létrejött partnerség eredményeként a város zárt gyűjtőpontjainál újabb kukát helyeznek el: a kék fedelű, sárga konténerek úgy vannak kialakítva, hogy PET palackokat lehessen beléjük dobni.

Máthé László, a TEGA Rt. vezetője elmondta: „Eddig is volt pár helyen olajgyűjtésre lehetőség, azonban az a tapasztalat, hogy ezek nem bizonyultak elég kényelmesnek: az igazság az, hogy nem mindig egyszerű az olajat nagyobb távra elvinni. Több olyan jelzés is érkezett a lakosság részéről, hogy szeretnék, ha lehetséges lenne a közelebbi gyűjtés, ezért is támogattuk a kezdeményezést.” Érdemes megjegyezni, hogy 1 liter olaj majdnem 100 liter ivóvizet szennyez be - az égett sütőolaj karcinogén, azaz rákkeltő hatású, így nem jó ha bekerül a szennyvízhálózatba.

A TEGA arra kéri azokat, akik összegyűjtik a fölöslegessé vált sütőolajat, hogy azt PET palackban dobják be a sárga konténerekbe - ahova nem kerülhet más hulladék (ilyen esetben ugyanis kézzel kell majd kiválogatni azt).

A Gastrofilter részéről Bardóczi Lóránt hangsúlyozta, hogy kizárólagosan használt étolajat gyűjtenek, tehát a járművek fáradtolaja nem kerülhet ezekbe a konténerekébe. A sütőolaj gyűjtése azért is fontos, mert az ország szerte begyűjtött mennyiség 3-5%-a érkezik a lakosságtól, ami egyben azt is jelenti, hogy jelentős mennyiségű olaj kerül nem megfelelő helyre. Az így gyűjtött terméket a legmodernebb technológiával hasznosítják újra, így biodiesel azaz természetes eredetű gázolaj lehet belőle.

(A TEGA Rt. közleménye)

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.