hu
 
Szombat, 2024. Július 27.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz

2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Idén rendhagyó módon Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíkszeredába, a  csíksomlyói pünkösdi búcsúba tartó Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors Össznemzeti Zarándokvonat. Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának szervezésében a zarándokokat május 17-én 19:59-kor köszöntik a vasútállomáson és pogácsával, kürtős kaláccsal kínálják.

2024. május 17-én Magyarországról érkezik a csíksomlyói búcsúba tartó Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors Össznemzeti Zarándokvonat, amely ezúttal rendhagyó módon áthalad Sepsiszentgyörgyön is. A vonat az elmúlt években a Nagyvárad – Kolozsvár – Marosvásárhely – Gyergyószentmiklós – Csíkszereda útvonalon közlekedett, idén azonban a Nagyvárad és Kolozsvár közötti munkálatok miatt lezárták a vasúti síneket. 

A szervezők a MÁV és a CFR ajánlásával az Arad – Déva – Gyulafehérvár – Sepsiszentgyörgy – Csíkszereda útvonalat választották. A vonat Aradon és Sepsiszentgyörgyön áll meg hosszabb időszakra. 

A vonat helyi idő szerint 19:59-kor érkezik Sepsiszentgyörgyre és 20:18-kor indul tovább. Az utasokat egy rövid köszöntővel, a régi székely himnusz eléneklésével fogadják, amit Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsa elnökének ünnepi köszöntője követ. Az utasok számára az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció társulatának szólistái részleteket adnak elő a rockoperából. Elhangzanak majd az Oly távol vagy tőlem, Szállj fel szabad madár, Felkelt a napunk című dalok és a magyar és a székely himnuszok. 

A Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors Össznemzeti Zarándokvonat egy olyan különjárat, amely minden évben csupán egy alkalommal, pünkösd közeledtével közlekedik. A szerelvény 16 kocsiból áll, ezeket a Tamási Áron arcképével díszített mozdony húzza. 

A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul és Budapesten csatlakozik a Székely Gyorshoz majd közösen, Összenemzeti Zarándokvonatként haladnak tovább. A zarándokvonatok 2008 óta több mint 18 ezer zarándokot utaztattak és több mint 34 ezer kilométert tettek meg Magyarországon és Erdélyben. 

A sepsiszentgyörgyiek köszönthetik a Budapestről Csíkszeredába, a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokokat. 

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.