hu
 
Hétfő, 2024. Május 20.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz

2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Idén rendhagyó módon Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíkszeredába, a  csíksomlyói pünkösdi búcsúba tartó Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors Össznemzeti Zarándokvonat. Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának szervezésében a zarándokokat május 17-én 19:59-kor köszöntik a vasútállomáson és pogácsával, kürtős kaláccsal kínálják.

2024. május 17-én Magyarországról érkezik a csíksomlyói búcsúba tartó Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors Össznemzeti Zarándokvonat, amely ezúttal rendhagyó módon áthalad Sepsiszentgyörgyön is. A vonat az elmúlt években a Nagyvárad – Kolozsvár – Marosvásárhely – Gyergyószentmiklós – Csíkszereda útvonalon közlekedett, idén azonban a Nagyvárad és Kolozsvár közötti munkálatok miatt lezárták a vasúti síneket. 

A szervezők a MÁV és a CFR ajánlásával az Arad – Déva – Gyulafehérvár – Sepsiszentgyörgy – Csíkszereda útvonalat választották. A vonat Aradon és Sepsiszentgyörgyön áll meg hosszabb időszakra. 

A vonat helyi idő szerint 19:59-kor érkezik Sepsiszentgyörgyre és 20:18-kor indul tovább. Az utasokat egy rövid köszöntővel, a régi székely himnusz eléneklésével fogadják, amit Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsa elnökének ünnepi köszöntője követ. Az utasok számára az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció társulatának szólistái részleteket adnak elő a rockoperából. Elhangzanak majd az Oly távol vagy tőlem, Szállj fel szabad madár, Felkelt a napunk című dalok és a magyar és a székely himnuszok. 

A Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors Össznemzeti Zarándokvonat egy olyan különjárat, amely minden évben csupán egy alkalommal, pünkösd közeledtével közlekedik. A szerelvény 16 kocsiból áll, ezeket a Tamási Áron arcképével díszített mozdony húzza. 

A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul és Budapesten csatlakozik a Székely Gyorshoz majd közösen, Összenemzeti Zarándokvonatként haladnak tovább. A zarándokvonatok 2008 óta több mint 18 ezer zarándokot utaztattak és több mint 34 ezer kilométert tettek meg Magyarországon és Erdélyben. 

A sepsiszentgyörgyiek köszönthetik a Budapestről Csíkszeredába, a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokokat. 

Múzeumok éjszakája a Bene-házban
2024.05.16

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vadon Egyesület, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény adminisztrátora, 2024. május 18-án 17-22 óra között nyolcadik alkalommal vesz részt a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által koordinált Európai Múzeumok Éjszakáján, amelynek keretében a nagyközönség számára ingyenes látogatást biztosít minden kiállításhoz és tevékenységhez.

Hároméves évfordulóját ünnepli a Lábbusz program
2024.05.15

A születésnapot pénteken ünneplik a Főtéren, ahol nyereményekkel és meglepetésekkel várják a gyerekeket és az önkénteseket

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.