hu
 
Szombat, 2024. Április 20.

Sepsiszentgyörgyön épül meg az országban egyedülálló Kommunizmus Múzeuma

2022.07.01

A Helyi Tanács elfogadta az erre vonatkozó projekt benyújtását az országos helyreállítási alaphoz (PNRR), amely 11,4 millió euróval támogatja a múzeum megépülését.

Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Hegedüs Csilla, az Európai Alapok Minisztériumának államtitkára, Tóth-Birtan Csaba alpolgármester közös sajtótájékoztató keretében mutatták be az egykori dohánygyár egyik épületszárnyában létrejövő Kommunizmus Múzeuma terveit a kiállítás történészeinek és az épület tervezőinek jelenlétében.

Tegnap Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa elfogadta a Kommunizmus Múzeumának a mutatóit, a pályázatot fel is töltöttük a minisztérium honlapjára, az országos helyreállítási alap (PNRR) 11,4 millió euróval támogatja ezt a projektet. Fontosnak tartjuk, hogy miután megvásároltuk ezt az épületegyüttest, feltöltsük tartalommal, felújítsuk, visszaadjuk a háromszékieknek és egy jó lehetőségük van arra, hogy egy fontos projektet, a Kommunizmus Múzeumát itt valósítsuk meg az épületegyüttes egyik szárnyában hangsúlyozta Antal Árpád polgármester, aki megköszönte mindenkinek, aki eddig ezen a projekten dolgozott.

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa tegnap hagyta jóvá az országban egyedülálló múzeum építésére vonatkozó projekt benyújtását az országos helyreállítási terv (PNRR) részeként. 

Zseniális ötletnek tartom azt, hogy itt lesz a múzeum, mert ezzel egy olyan új helyszínt hoznak a városba, amely által kitágulnak Sepsiszentgyörgy kulturális és közösségi terei. Egy olyan épületet választottak ki a polgármesteri hivatal és a tervezők ebből a komplexumból, amely az egyik legújabb épület, az 50-es, 60-as években épült. A Kommunizmus Múzeumát jobb helyen talán nem is lehetne elképzelni, mint egy ilyen épületben, kevés ilyen esetről tudok. Sepsiszentgyörgy egy a kilenc helyszín közül, ahol különféle tematikájú emlékmúzeumokat hozunk létre az országbanemelte ki Hegedüs Csilla államtitkár.

A történelmi épületegyüttes mögött található nyersdohány raktár jelenlegi épülete ad otthont a 21. század elvárásainak megfelelő múzeumnak, melynek tervezésénél a korszerű anyagok használata, a modern építészeti stílus, valamint az energiahatékonyság is mind-mind fontos szempontok voltak, amelyhez a tetőtéren felszerelt napelempark járul hozzá. 

A raktárépület négy emeletén összesen 3 000 négyzetméteren kialakított állandó kiállítás a kommunista rendszert korszakonként mutatja be. A látogató interaktív módon kapcsolódik be a korszak különböző eseményeibe, kihallgatják, majd válaszai alapján a megfelelő terembe küldik, deportáltak történetein keresztül ismerheti meg az akkori eseményeket, kibérelhet egy olyan lakást, amelyben a rendszerhez korhűen lesz kialakítva a bútorzat, de áramkiesések és csöpögő csapok is lesznek, hiszen ezek mind hozzátartoztak az akkori életérzéshez. A vetített anyagok, fotók, tárgyak, interaktív felvonón kívül a szabadulószobákból is megpróbálhat kijutni. A gyerekeknek két teremben tartanak múzeumpedagógiai foglalkozásokat, de lesz két időszakos kiállításokra fenntartott kiállítótér, valamint helyet kap majd egy ajándékbolt, egy korabeli cukrászda és egy tetőtéri kávézó is.

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.

Miért szerelnek fel védőkorlátokat az Olt folyó gátján épülő új kerékpárút mentén? Lesznek-e gyalogos átkelőhelyek a bicikliúton?
2024.04.15

Folytatódik a tavaly elkezdett, hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút építése az Olt folyó töltésén

Székelyföldi Bringás Vándortábor
2024.04.11

„A nyár legjobb hete” idén is Székelyföldön lesz -ígérik a Székelyföldi Bringás Vándortábor szervezői, akik Székelyföld múltját, jelenét, a vadregényes tájakat, a méltán híres székely vendégszeretetet, az UNESCO örökségeket, a római pápa által is megkedvelt csíksomlyói zarándokhelyet, valamint az elmaradhatatlan ízeket is megmutatják a Székelyföld szívében bringázó gyerekeknek és kísérő tanároknak.

Kizárólag újrahasználható poharakból fogyaszthatjuk az italunkat a Szent György Napokon
2024.04.08

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen újrahasználható poharakat vezet be