hu
 
Csütörtök, 2021. Január 28.

Sepsiszentgyörgyön az ingatlanadók a törvény által megengedett legalsó szinten maradtak 

2021.01.07

Akik március 31-ig befizetik az éves helyi adójukat, 9 százalékos kedvezményben részesülnek.

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa 2021-ben is a törvény által megengedett legalsó szinten tartotta a helyi ingatlan- és területadókat. Az adók csupán az inflációs ráta miatt növekedtek mindössze 3,8 százalékkal, amely a törvény értelmében kötelező. 

Az előző évekhez hasonlóan, mindazon természtes és jogi személyek, akik március 31-ig  befizetik a teljes évi ingatlan, terület és gépjármű után járó adójukat, 9 százalékos adókedvezményben részesülnek, amennyiben a befizetés napján nem szerepelnek semmilyen nemű adóhátrálékkal az adóhivatal nyilvántartásában.

Továbbra is fennmarad az a kötelezettség, miszerint 30 napon belül be kell jelenteni minden olyan információt, amely az adózó fiskális helyzetét befolyásolhatja.

A helyi adók befizetési határideje március 31-e az első félévre, illetve szeptember 30-a a második félévre, a területek valamint épületek utáni illetékek befizetési határideje minden hónap 25-e.

Az adókedvezmény vagy adófelmentés érvényes azokra a személyekre, akik az elmúlt év során is részesültek ezekben, amennyiben a felmentést igazoló okiratuk 2021-ben is érvényes.  Ha a 2020-as év során felmutatott okirat 2021-re is érvényes, nem szükséges újból leadni azt. Ahhoz, hogy az adókedvezmény vagy adófelmentés folyamatosságát biztosítsák 2021-re is, szükséges letenni azokat az igazoló okmányokat amelyekből kitűnik, hogy az adófizető állampolgár 2020. december 31-én jogosult volt a 2021-es évre érvényes felmentésre/ kedvezményre. Az erre vonatkozó igazoló okmányokat március 31-ig szükséges felmutatni.

A nyilatkozatokat és okiratokat elektronikus úton is eljuttathatják a pénzügyi szervekhez a taxeimpozitelocale@sepsi.ro címen. Emellett lehetőség van on-line befizetésre és a lakosok saját pénzügyi helyzetének elektronikus lekérdezésére is, amelyet a www.ghiseul.ro oldalon tehetnek meg, vagy használhatják az internet banking befizetést is. A bankszámlaszámok elérhetőek Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatal honlapján (ITT). 

Az adótörvénykönyv szerint az a személy, akinek 2020. december 31-én épületek, földterületek vagy közlekedési eszközök vannak a tulajdonában, a 2021-es év egészére adóval tartozik.

2017-től kezdődően a helyi hatóságok megkülönböztetett adózást vezettek be a lakosok számára, a lakóhelyükön rendelkezésre álló létesítmények és infrastruktúra függvényében.

Négy éves a sepsiszentgyörgyi Művész Mozi
2021.01.28

A sepsiszentgyörgyi kulturális életből való 20 évnyi hiánya után, a négy éve nyílt Művész Mozi by Cityplex Sepsiszentgyörgy egyik legkedveltebb szabadidős tevékenységének ad otthont. A 2016-ban újranyílt filmszínház küszöbét azóta több mint 140 ezer néző lépte át és megközelítőleg 750 filmet vetítettek több mint 7500 alkalommal.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata új oltóközpontokat készít elő
2021.01.28

Felhívás az oltási kampányban részt venni kívánó orvosok és egészségügyi asszisztensek részére.

Új díjszabások a sepsiszentgyörgyi köztemetőben
2021.01.26

Az önkormányzat új sírhelyeket igyekszik beazonosítani bérbeadás céljából

Felhívás a garázstulajdonosok részére
2021.01.26

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala felkéri a város közterületén található garázsok tulajdonosait, hogy adatfrissítés céljából február 15-ig vegyék fel a kapcsolatot az intézmény munkatársaival. 

Mindeddig közel 1000 fiatal vett részt az önkormányzat ifjúsági konzultációján
2021.01.25

A felmérés célja elsősorban a 14-35 év közötti fiatalok Sepsiszentgyörgyről (a város által nyújtott lehetőségek, köztük a kultúra, szabadidő és oktatás), illetve a városvezetésről alkotott képének feltérképezése. A válaszokat március elején értékelik ki.