hu
 
Vasárnap, 2024. Augusztus 04.

Sepsiszentgyörgyön az ingatlanadók a törvény által megengedett legalsó szinten maradtak 

2021.01.07

Akik március 31-ig befizetik az éves helyi adójukat, 9 százalékos kedvezményben részesülnek.

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa 2021-ben is a törvény által megengedett legalsó szinten tartotta a helyi ingatlan- és területadókat. Az adók csupán az inflációs ráta miatt növekedtek mindössze 3,8 százalékkal, amely a törvény értelmében kötelező. 

Az előző évekhez hasonlóan, mindazon természtes és jogi személyek, akik március 31-ig  befizetik a teljes évi ingatlan, terület és gépjármű után járó adójukat, 9 százalékos adókedvezményben részesülnek, amennyiben a befizetés napján nem szerepelnek semmilyen nemű adóhátrálékkal az adóhivatal nyilvántartásában.

Továbbra is fennmarad az a kötelezettség, miszerint 30 napon belül be kell jelenteni minden olyan információt, amely az adózó fiskális helyzetét befolyásolhatja.

A helyi adók befizetési határideje március 31-e az első félévre, illetve szeptember 30-a a második félévre, a területek valamint épületek utáni illetékek befizetési határideje minden hónap 25-e.

Az adókedvezmény vagy adófelmentés érvényes azokra a személyekre, akik az elmúlt év során is részesültek ezekben, amennyiben a felmentést igazoló okiratuk 2021-ben is érvényes.  Ha a 2020-as év során felmutatott okirat 2021-re is érvényes, nem szükséges újból leadni azt. Ahhoz, hogy az adókedvezmény vagy adófelmentés folyamatosságát biztosítsák 2021-re is, szükséges letenni azokat az igazoló okmányokat amelyekből kitűnik, hogy az adófizető állampolgár 2020. december 31-én jogosult volt a 2021-es évre érvényes felmentésre/ kedvezményre. Az erre vonatkozó igazoló okmányokat március 31-ig szükséges felmutatni.

A nyilatkozatokat és okiratokat elektronikus úton is eljuttathatják a pénzügyi szervekhez a taxeimpozitelocale@sepsi.ro címen. Emellett lehetőség van on-line befizetésre és a lakosok saját pénzügyi helyzetének elektronikus lekérdezésére is, amelyet a www.ghiseul.ro oldalon tehetnek meg, vagy használhatják az internet banking befizetést is. A bankszámlaszámok elérhetőek Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatal honlapján (ITT). 

Az adótörvénykönyv szerint az a személy, akinek 2020. december 31-én épületek, földterületek vagy közlekedési eszközök vannak a tulajdonában, a 2021-es év egészére adóval tartozik.

2017-től kezdődően a helyi hatóságok megkülönböztetett adózást vezettek be a lakosok számára, a lakóhelyükön rendelkezésre álló létesítmények és infrastruktúra függvényében.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.