hu
 
Csütörtök, 2024. Április 25.

Sepsiszentgyörgyön az ingatlanadók a törvény által megengedett legalsó szinten maradtak 

2021.01.07

Akik március 31-ig befizetik az éves helyi adójukat, 9 százalékos kedvezményben részesülnek.

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa 2021-ben is a törvény által megengedett legalsó szinten tartotta a helyi ingatlan- és területadókat. Az adók csupán az inflációs ráta miatt növekedtek mindössze 3,8 százalékkal, amely a törvény értelmében kötelező. 

Az előző évekhez hasonlóan, mindazon természtes és jogi személyek, akik március 31-ig  befizetik a teljes évi ingatlan, terület és gépjármű után járó adójukat, 9 százalékos adókedvezményben részesülnek, amennyiben a befizetés napján nem szerepelnek semmilyen nemű adóhátrálékkal az adóhivatal nyilvántartásában.

Továbbra is fennmarad az a kötelezettség, miszerint 30 napon belül be kell jelenteni minden olyan információt, amely az adózó fiskális helyzetét befolyásolhatja.

A helyi adók befizetési határideje március 31-e az első félévre, illetve szeptember 30-a a második félévre, a területek valamint épületek utáni illetékek befizetési határideje minden hónap 25-e.

Az adókedvezmény vagy adófelmentés érvényes azokra a személyekre, akik az elmúlt év során is részesültek ezekben, amennyiben a felmentést igazoló okiratuk 2021-ben is érvényes.  Ha a 2020-as év során felmutatott okirat 2021-re is érvényes, nem szükséges újból leadni azt. Ahhoz, hogy az adókedvezmény vagy adófelmentés folyamatosságát biztosítsák 2021-re is, szükséges letenni azokat az igazoló okmányokat amelyekből kitűnik, hogy az adófizető állampolgár 2020. december 31-én jogosult volt a 2021-es évre érvényes felmentésre/ kedvezményre. Az erre vonatkozó igazoló okmányokat március 31-ig szükséges felmutatni.

A nyilatkozatokat és okiratokat elektronikus úton is eljuttathatják a pénzügyi szervekhez a taxeimpozitelocale@sepsi.ro címen. Emellett lehetőség van on-line befizetésre és a lakosok saját pénzügyi helyzetének elektronikus lekérdezésére is, amelyet a www.ghiseul.ro oldalon tehetnek meg, vagy használhatják az internet banking befizetést is. A bankszámlaszámok elérhetőek Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatal honlapján (ITT). 

Az adótörvénykönyv szerint az a személy, akinek 2020. december 31-én épületek, földterületek vagy közlekedési eszközök vannak a tulajdonában, a 2021-es év egészére adóval tartozik.

2017-től kezdődően a helyi hatóságok megkülönböztetett adózást vezettek be a lakosok számára, a lakóhelyükön rendelkezésre álló létesítmények és infrastruktúra függvényében.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.

Miért szerelnek fel védőkorlátokat az Olt folyó gátján épülő új kerékpárút mentén? Lesznek-e gyalogos átkelőhelyek a bicikliúton?
2024.04.15

Folytatódik a tavaly elkezdett, hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút építése az Olt folyó töltésén