hu
 
Vasárnap, 2024. Április 28.

Sepsiszentgyörgyön az ingatlan- és területadók a törvény által megengedett legalacsonyabb szinten maradnak

2023.12.19

Az adókat az infláció növekedéséhez igazítják, amely az adótörvény értelmében kötelező

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa a keddi rendkívüli ülésén elfogadta a 2024-re vonatkozó helyi adók és illetékek szintjére vonatkozó határozatot. Ennek értelmében, az elmúlt évekhez hasonlóan az ingatlan- és területadók jövőre is az adótörvény által megengedett legalacsonyabb szinten maradnak. A magánszemélyek tulajdonában lévő ingatlanok és földterületek után fizetendő helyi adókat azonban a 13,8 százalékos inflációs rátához igazították, amelyet a törvény kötelező módon előír.

Akárcsak az előző években, mindazon természetes és jogi személyek, akik március 31-ig befizetik a teljes évi ingatlan, terület és gépjármű utáni adójukat, 9 százalékos adókedvezményben részesülnek, amennyiben a befizetés napján nem szerepelnek semmilyen adóhátralékkal az adóhivatal nyilvántartásában.

Változnak az adóövezeti besorolások több utca esetében

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa 2017-ben különböző besorolási kritériumokat vezetett be az épület- és területadó megállapítására, attól függően, hogy milyen minőségű infrastruktúra áll rendelkezésre az adott területen.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt években több utcában zajlottak korszerűsítési munkálatok, járdákat, parkolókat alakítottak ki, új tömegközlekedési útvonalakat hoztak létre, más helyeken viszont tönkrement az úthálózat vagy a munkálatok miatt a forgalom átirányításra volt szükség, a helyi tanács szerdán jóváhagyta a megyeszékhely több utcáját érintő, új övezeti adózási besorolást. Az adóövezeti besorolások teljes listáját ITT tekinthetik meg.

Eltörlik a közterület-foglalásra vonatkozó engedményeket

A világjárvány idején a korlátozások által érintett vállalkozások támogatása érdekében az önkormányzat csökkentette a közterület-foglalási díjakat, a Helyi tanács most úgy döntött, hogy eltörli ezeket a kedvezményeket, mivel a korlátozások is megszűntek.

Továbbra is fennmarad az a kötelezettség, miszerint 30 napon belül be kell jelenteni az adózandó javakat érintő módosulásokat, amelyek az adófizetők pénzügyi helyzetét befolyásolják. A helyi adók befizetési határideje március 31-e az első félévre, illetve szeptember 30-a a második félévre, a területek és épületek utáni illetékek befizetési határideje minden hónap 25-e.

A nyilatkozatokat és okiratokat elektronikus úton is elküldhetik a pénzügyi hatóságokhoz a taxeimpozitelocale@sepsi.ro címre. Emellett lehetőség van online befizetésre és a lakosok saját pénzügyi helyzetének elektronikus lekérdezésére is, amelyet a www.ghiseul.ro oldalon tehetnek meg vagy használhatják az internet banking befizetést is. A bankszámlaszámok elérhetők a Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatal honlapján (ITT). 

Az adótörvény értelmében a 2024-es évre adóköteles az a személy, akinek 2023. december 31-én épület, terület vagy forgalomba iratott közlekedési eszköz van a tulajdonában.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.