hu
 
Vasárnap, 2024. Augusztus 04.

Sepsiszentgyörgy polgármestere a medveproblémáról: "Számomra az emberek élete az első, és ha az emberek élete veszélyben forog, akkor az államnak közbe kell avatkoznia"

2021.07.01

Antal Árpád-András csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a medveügyben kormányzati szinten kell dönteni, hiszen az emberi életnél semmi sem lehet fontosabb.

Nyilvánvaló, hogy ebben az országban senkinek az érdekeit nem helyezhetjük az emberi élet fölé. Abban a pillanatban, amikor az emberi életről van szó, véleményem szerint mindenfajta vita ami arról szól, hogy hány medve van nyilvántartva, és hogyan kell megbecsülni azok számát, mind másodlagos jelentőséggel bír. Számomra az emberek élete az első, és ha az emberek élete forog veszélyben, akkor az államnak közbe kell avatkoznia. Ezt diktálja a józan ész logikája, és erről nem is akarok vitát nyitni” - mondta Antal Árpád polgármester.

A polgármester kifejtette, hogy minden, ami egy országban történik, a medvetámadásoktól kezdve az olimpián résztvevő sportolók számáig, egy politikai következmény, és ha a ezek a politikai döntések tévesek, „akkor nem lesznek érmeink az olimpián, és megtámadnak a medvék”.

A romániai medvék számát illetően a városvezető úgy véli, hogy az erről zajló vita katasztrofális hatással van az ország közmegítélésére.

Úgy gondolom, hogy a medvék számáról szóló vita, miszerint 6 000 vagy 16 000 medve él-e az országban, Románia megítélése szempontjából kész katasztrófa. Milyen üzenetet továbbít a politikum a lakosság felé, ha a medvepopuláció számának becslései ilyen különbségeket mutatnak? Valószínűleg az igazság valahol középen van, talán 10 000 medve él ma Romániában. Szociológusként el tudom fogadni a +/-10%-os hibahatárt ebben az esetben, de amikor a különbség több mint 200%-os, az már meghaladja a józan ész határát. Az, hogy a medvék számát nem tudjuk megközelítően behatárolni, jól mutatja mennyire katasztrofális a közpolitikai helyzet ebben az országban” – emelte ki Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere úgy véli, hogy a medve érték és védeni kell, de amikor egy faj védelméről beszélünk, figyelembe kell venni a populáció számának alakulását is. Ha a számuk egyik évről a másikra növekszik, akkor nem lehet veszélyeztetett fajról beszélni. A rendelkezésünkre álló adatok pedig azt mutatják, hogy a medvék száma növekszik.

A közös célunk egyértelműen az, hogy megelőzzük a medve-ember konfliktust, hogy mindenki nyugodtan élhessen a saját környezetében. A medvéknek békében kell élniük az erdőben, az embereknek pedig békében kell élniük a lakóhelyükön. Nyilvánvaló, hogy az utóbbi időben megnőtt a medvék előfordulásának aránya, és ez nagyon sok problémát okoz: a vonat vagy autó által elgázolt medvéktől kezdve az állatokra vagy emberekre támadó medvékig” - mondja Antal Árpád.

A polgármester a medveproblémáról szóló mediatizált manipulációról is beszél.

Mivel nem vagyok szakember, igyekszem szociológiai megközelítéssel élni, ezért feltettem magamnak a kérdést, hogy mi volt a neve annak a medvének, amely megtámadott és megölt egy Brassóban szaladó embert? Vagy ennek medvének, amelyik megtámadott egy személyt Sepsiszentgyörgy és Sugásfürdő között? Ezekre a kérdésekre nincs válaszunk. Amikor egy medve valakire rátámad, akkor nincs neve, neme, súlya vagy kora. De amikor egy medvét megölnek, rögtön tudjuk a nevét, a nemét, a súlyát és minden egyéb részletet. Ez számomra manipulációnak tűnik” – hangsúlyozta ki Antal Árpád.

A polgármester véleménye szerint, akárcsak 2016-ban, most is politikai döntést kell hozni, és a döntést nem a környezetvédelmi miniszternek, hanem a kormánynak, a koalíciós pártoknak és a miniszterelnöknek kell meghoznia. A határozatot a miniszter indítványozhatja, de a végső döntést a kormánynak, és a koalíciós pártoknak kell meghozniuk.

Ebben az esetben is a döntést úgy kell meghozni, hogy közben figyelembe veszik azoknak az embereknek az érdekeit akiknek együtt kell élniük a medvékkel. Nem azoknak véleményére kell támaszkodni, akik a tévé előtt ülnek, és csak rajzfilmekben látták, hogy a medve aranyos, és lehet vele játszani” - magyarázta az előljáró.

A hivatalos becslések szerint Kovászna megyében jelenleg 1 931 medve él, míg 2016-ban ez a szám 1 281 volt, ami mintegy 50%-os növekedést jelent az elmúlt 5 évre számolva.

Ami a medvetámadásokat illeti, csupán ebben az évben 94 medvetámadást jegyeztek fel a Kovászna megyei településeken.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.