hu
 
Vasárnap, 2024. Június 30.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata pályázati úton támogatja a helyi kezdeményezéseket

2024.03.11

Idén is lehet jelentkezni kulturális, ifjúsági, sport- és mentálhigiénés pályázatokra

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata minden évben pályázatot hirdet a kulturális, ifjúsági, sport- és mentálhigiénés programok támogatására, amelyek segítségével 2023-ban összesen 170 rendezvény valósult meg, ezeken több mint tízezer ember vett részt. A tavaly megvalósult programok közül néhányról sajtótájékoztató keretében számoltak be a nyertes civil szervezetek, egyesületek képviselői.

Antal Árpád kiemelte, hogy nem csak a város infrastruktúráját kell fejleszteni, hanem a közösséget is. Ebben az egyházi és civil szervezetek stratégiai partnereknek számítanak.

„Úgy gondoljuk, hogy a sepsiszentgyörgyi közösség egy erős, összetartó közösség, ezt az érzést pedig erősítik azok a programok, amelyeket a civil szervezetek kezdeményeznek, és amelyek valós társadalmi igényekre válaszolva születnek meg” – fogalmazott a polgármester.

Bajnokságokon való részvétel, hátrányos helyzetű sportolók versenye

A sepsiszentgyörgyi sportegyesületek minden évben sikeresen pályáztak a különböző sporttevékenységekkel. A korábbi években számos versenyt, kupamérkőzést, edzőtábort és egyéb fejlesztő programokat bonyolítottak le, amelyekhez az önkormányzat nyújtott anyagi támogatást a sportpályázatok révén.

Vass Hunor, a Sport-All Sport Egyesület edzője elmondta, hogy már tizennégy éve aktívan pályáznak a sportprogramjaikkal a sportversenyeken való részvétel, valamint a versenyekre való felkészülés támogatására.

„Amire támogatást szoktunk igényelni, az általában az utazás, a szállás és főként a nevezési díjaknak a lefedését foglalja magában. Volt rá alkalom, hogy támogatást kaptunk sporteszközökre, sőt ruházatra is, amelyekben a gyermekek a mai napig járnak versenyekre. A különböző országos bajnokságok esetén felmerülő költségek negyven százalékát az önkormányzat minden évben át tudja vállalni, ez nekünk egy óriási segítség” – hangsúlyozta Vass Hunor.

Huszonnégy órás kerékpározás és futás

Az önkormányzat idén harmadik alkalommal hirdetett pályázatot a testi és lelki egészségmegőrző programok támogatására, amelynek célja az egészséges életmód kialakítása, megőrzése és népszerűsítése, valamint a közösségépítés.

Lászlóffy Lóránd, a Fitness Tribe Egyesület részéről számolt be a tavalyi rendezvényükről:

„Az utóbbi négy évben próbáltunk nagyobb dolgokat is szervezni, ezek közül az egyik a Sugás 24h, a 24 órás biciklizés Sugásfürdőre, amelyet az önkormányzat támogatott, és egy nagyon sikeres rendezvény volt. Célunk, hogy ez a verseny a városon, a megyén túlmutató eseménnyé váljon. A másik program, amellyel sikeresen pályáztunk az a 24 órás futás volt. A pályázás során egyáltalán nem éreztem azt, hogy egy bonyolult bürokratikus folyamatba ütköztünk volna, ugyanakkor örömmel tölt el, hogy ekkora számú civil szervezetet támogat az önkormányzat városunkban”.

Nyáresti koncertek a Vártemplomban

A testi és lelki egészségmegőrző, valamint kulturális pályázatok egyik tavalyi nyertese a Sepsiszentgyörgyi Református Vártemplomi Egyházközség Bölcső és Vár Egyesülete.

Dénes Előd lelkipásztor kiemelte, hogy az elmúlt években több alkalommal is sikeresen pályáztak különböző programokkal: a Mondj nemet az erőszakra nevű iskolamissziós programon például közel ezer gyerek vett részt. Az Öt nyáresti koncert nevű programmal különböző kültéri és beltéri zenés esteket, koncerteket szerveztek a vártemplomban és annak udvarán.

„Az önkormányzat támogatásának köszönhetően fedezni tudtuk a programok költségeinek jelentős részét, és reménnyel nézünk elébe az idei rendezvényeinknek is” – fogalmazott Dénes Előd lelkipásztor.

BikePiknik, Tricikli Fesztivál

Duka Boróka, a Ciclic Egyesülettel az ifjúsági és kulturális pályázataink egyik nyertese, amelyekre két programmal a BikePiknik és a Tricikli Fesztivál (irodalmi biciklis fesztivál) nevű kezdeményezésekkel pályázott.

„Az volt a tervem, hogy olyan kerékpáros és irodalmi vagy kulturális rendezvényeket hozzak létre, amelyek kicsit másak, mint amihez hozzászoktunk. Az egyesületünket tavaly hoztuk létre, és pont aznap kaptam kézhez az alapító okiratot, amikor meghirdette az önkormányzat a kulturális pályázatot, így rögtön be is adtam a papírokat rá. Egy első sikerélmény volt számomra, hiszen nem sokkal azután, hogy megalakult az egyesületünk, megnyertük a pályázatot” – mondta Duka Boróka.

Motoros Mikulások

Márk János és Deák Éva a Független Motorosok Egyesülete részéről elmondták, hogy idén hatodik alkalommal szervezik meg a Motoros Mikulások nevű eseményüket. Minden évben egyre több sepsiszentgyörgyi, kilyéni és szotyori gyermeket lepnek meg a mikulás csomagokkal, míg eleinte 70 csomagot sikerült kiosztaniuk, mára már 2 200 csomag jut a gyermekeknek. Ezt a mennyiséget az önkormányzat támogatásával sikerült előteremteni a tavaly.

„A tavalyelőtt sikerült megalapítani az egyesületet, ennek köszönhetően sokkal könnyebben sikerült forrásokat bevonni, vannak pályázati lehetőségek, amelyeket ki kell használni. Nagyon kellemes meglepetés volt, hogy annak ellenére, hogy új egyesület vagyunk, nem csak a minimális összegre voltunk jogosultak, hanem egy szép összeget kaptunk az önkormányzattól. Ezért is bátorítanám azokat az embereket, akiknek bármilyen ötletük, céljuk van, és egyesületben gondolkodnak, hogy bátran pályázzanak, mert sikerülni fog!” – hívta fel a figyelmet Deák Éva.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata idén is meghirdette a kulturális, sport-, ifjúsági, valamint testi és lelki egészségmegőrző pályázatokat, a jelentkezési határidőkről és bővebb tudnivalókról ITT olvashatnak. A leadási határidő pályázatonként változik, az első március 21., de van, amire április közepéig lehet jelentkezni. 

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.

Forgalomkorlátozások péntek este a SEPSI Inst. RUN futóversenyen
2024.06.19

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy kövessék a rendőrök és az útvonalon tartózkodó önkéntesek utasításait

Második alkalommal ad otthont komolyzenei fesztiválnak Sepsiszentgyörgy
2024.06.18

A tavaly nagy sikernek örvendő rendezvény után, idén újra sor kerül a SepsiClassic komolyzenei fesztiválra Sepsiszentgyörgyön július 4. és 7. között. A szervezők kiemelt célja, hogy ez alkalommal még inkább bevonják a közönséget, ezért most nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi programokra, amelyekre a sepsiszentgyörgyi és az idelátogató zenerajongók is bátran bekapcsolódhatnak.

Folytatják a kóbor kutyák befogását Sepsiszentgyörgyön
2024.06.13

Június végéig tart az intenzív ellenőrzés. Május utolsó napjaitól kezdve a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve intenzíven keresték a kóbor kutyákat naponta 10-15 óra közt.

Robotok és egyéb érdekes találmányok a Magyar Feltalálók Napja című kiállításon
2024.06.10

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából harmadik alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13­­–15. között tekinthetnek meg az érdeklődők.