hu
 
Vasárnap, 2024. Augusztus 04.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata kérelmezte a sugásfürdői medve áthelyezését vagy kilövését

2021.06.28

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának vezetősége vasárnap kérelmezte a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztériumtól annak a medvének az áthelyezését vagy kilövését, amelyik Sugásfürdő környékén szombaton megtámadott egy férfit. 

A kérelem alapjául szolgál az a tény is, hogy elszaporodtak a medvék Sepsiszentgyörgy környékén található erdőkben is, főként Sugásfürdő közelében. Sajnálatos módon a legutóbbi eset során egy 50 éves férfi esett a medvetámadás áldozatául, miközben a kijelölt turistaösvényen szaladt. Az áldozatot a fején, a vállán, a hátán, a hasán és a mellkasán ért számos sérüléssel szállították a kórházba. 

Figyelembe véve, hogy az emberi élet a legfontosabb, Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának vezetősége kérte, hogy mihamarabb tegyék meg a szükséges intézkedéseket a medve elszállítására vagy kilövésére vonatkozóan. Továbbá már a hétvégén arra kérték a csendőrség és a helyi rendőrség munkatársait, hogy a közbiztonság növelése érdekében járőrözzenek a környéken. 

„Én fontosnak tartom, hogy védjük a természetes környezetet, s ezzel együtt a medvéket, de az emberi élet a legfontosabb! Tudom, hogy most sokak számára érzékeny téma a medvetámadások ügye, de a határozott lépésekre nagy szükség van, nem szabad tovább halogatni! Annak ellenére, hogy óriási nyomást gyakorolnak rá, Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter azon dolgozik, hogy lehetővé tegye a veszélyes egyedek kilövését. Romániában 5 éve tiltották be a nagy húsevő vadak, így a medvék és farkasok vadászatát, és ennek a szélsőséges döntésnek az árát ártatlan emberek fizetik meg! Ez a helyzet már tarthatatlan, mielőbb megoldást kell találni a medvekérdésre, mert ez a helyzet már túlmutat a normalitáson, felbomlott az egyensúly az ember és veszélyes nagyvad között”, nyilatkozta Antal Árpád polgármester.

Az önkormányzat újra felhívja a lakók figyelmét, hogy legyenek óvatosak és közlekedjenek körültekintően a Sugásfürdő környéki erdőkben. Amennyiben medve jelenlétét észlelik, azonnal értesítsék a hatóságokat a 112-es sürgősségi telefonszámon! Semmilyen  esetben ne közelítsék meg és ne akarják etetni vagy fényképezni az állatokat. 

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala már áprilisban is értesítette a megyei vadásztársaságot egy medvecsalád felbukkanásáról Sugásfürdőn, kérelmezve, hogy tegyék meg a megfelelő intézkedéseket az emberek életét, javait, a turistákat és a környéken sportolókat fenyegető veszély elhárítása érdekében.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.