hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felbontotta a Mihai Viteazul Főgimnázium bentlakásának és dísztermének felújítási szerződését

2023.06.26

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felbontotta a Mihai Viteazul Főgimnázium bentlakásának és disztermének felújítási és korszerűsítési munkálataira vonatkozó szerződést, viszont a kivitelező cég a felszólítás ellenére sem hajlandó elhagyni a munkahelyszínt.

A jelen helyzet azután alakult ki, hogy a kivitelező, a kolozsvári Modern Power System cég nem teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit.

A munkálatokat 2020-ban kezdték el hat hónapos átadási határidővel, de ezt a határidőt a cég nem tartotta be. Az önkormányzat minden lehetséges módon megpróbált hatékonyan együttműködni a kivitelező céggel a felújítás befejezése érdekében, viszont ennek ellenére sem haladtak a munkálatok.

Tekintettel arra, hogy a munkálatokat európai alapokból finanszírozzák, és az átadási határidő 2023. december 31-e, az önkormányzatnak fel kellett bontania a szerződést, és új pályázatot kellett kiírnia az elmaradt munkálatokra, annak érdekében, hogy azok ez év végéig befejeződhessenek.

Május végén, a közbeszerzési iratokban foglalt rendelkezések alapján történő szerződésbontás után az önkormányzat képviselői megpróbálták átvenni a munkaterületet, de a kivitelező ebbe nem egyezett bele, ezért felszólították, hogy június 26-án 12:00 óráig hagyja el a területet. A kivitelező cég azonban még mindig nem hajlandó átadni a munkapontot, különböző pénzügyi kifogások okán, amelyeknek nincs valóságalapja.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a munkálatokat már több mint két évvel ezelőtt be kellett volna fejezzék, de a kivitelező, amely ugyanaz a vállalat, mint amelyik a tervezést végezte, több munkálatot kihagyott az építési tervből. Tavaly az önkormányzatnak újabb közbeszerzési eljárást kellett lebonyolítania a kiegészítő munkák elvégzésére, amely miatt az átadási határidő tovább húzódott. Mivel a kivitelező nem tudta a tanév kezdetére átadni az iskola épületében lévő tantermeket, a főgimnázium tevékenységét felosztották és a tanulóknak más iskolák tantermeiben kellett folytatniuk a tanulmányaikat.

Az európai alapokból finanszírozott eredeti projekt mellett Sepsiszentgyörgy Önkormányzata a helyi költségvetésből közel kétmillió lejt különített el néhány, a projektben nem szereplő probléma megoldására.

Ha a teljes projekt munkálatai nem fejeződnek be az év végéig, az önkormányzatnak a helyi költségvetésből kell visszafizetnie az európai alapokból lehívott összegeket is.

A Mihai Viteazul Főgimnázium bentlakásának és dísztermének építészeti-környezeti minőség javítása és hőszigetelése elnevezésű projekt értéke a szerződéskötéskor 7,1 millió lej volt, amelyből 6,9 millió lej vissza nem térítendő támogatás.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata 2020 szeptemberében adta ki az engedélyt a munkálatok megkezdésére, miután a bürokratikus folyamatok miatt több mint kétéves fennakadás következett be, mivel az iskola bentlakásának és a dísztermének felújítására és korszerűsítésére vonatkozó projekt nem kapta meg a Kovászna Megyei Készenléti Felügyelőség jóváhagyását, a főépület és a könyvtár felújításához pedig a Kovászna Megyei Készenléti Felügyelőség és a Brassó Megyei Kulturális Igazgatóság jóváhagyására is szükség volt.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.