hu
 
Péntek, 2024. Április 26.

Sepsiszentgyörgy lakásvagyonának rövid ismertetője

2021.03.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának lakásvagyonához tartoznak az állami alapból épített lakások, az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített lakások, a szociális lakások, a szolgálati- és szükséglakások, valamint a Gyere haza program keretében igényelhető területek.

Az állami lakásalapba tartoznak mindazok, a román állam által megépített tömbházlakások, amelyeket bérlőik nem vásároltak meg. A város területén összesen 19 600 tömbházlakás van nyilvántartva, ebből 137 a Polgármesteri Hivatal kezelésében van, a többi magántulajdon. Ezen tömbházlakások bérlői továbbra is folyamatosan élhetnek a vásárlás jogával.

Ugyancsak a város tulajdonába tartozik a Szépmező területén található 126 lakás, amely a csődbe ment Állami Mezőgazdasági Vállalat megvásárlása nyomán került ide. A lakások bérleti szerződései évente kerülnek meghosszabbításra. A bérlők ezeket az ingatlanokat is megvásárolhatják, részletfizetésre azonban nincs lehetőség, a vételi árat egy összegben kell kifizetni.

Az állami alapból épített lakásokat az alábbi általános feltételek és pontozási kritériumok alapján lehet igényelni, a lakásokhoz hozzájutni pedig csak a jelenlegi bérlők által felmondott bérleti szerződés esetén lehet.

Sepsiszentgyörgyön összesen 159 ANL-s lakás épült, amelyek a Stadion utca, a Gyár utca, a Tulipán utca, Tavirózsa utca, illetve a Grigore Bălan tábornok sugárúton találhatók. Az ANL-s lakások bérleti díja 2016 óta a bérlő jövedelmétől függ, a kifizetendő összeget az önkormányzat évente újraszámolja, a bérlők előző évi keresetéhez igazítva. Az ANL-s lakások igénylésének módozatát IDE kattintva lehet megtalálni, hozzájutni pedig ebben az esetben is csak a jelenlegi bérlők által felmondott bérleti szerződés esetén lehet.

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának kezelésében állnak a szociális lakások is, ezek a Stadion utcában és az Oltmező utcában találhatók. Ezek az ingatlanok olyan személyek, illetve családok számára teremtenek lakhatási feltételeket, akiknek a gazdasági és társadalmi helyzete nem teszi lehetővé, hogy saját lakáshoz jussanak. Az Oltmező utcai központ 138 lakásának bérleti szerződése egy évig érvényes  ezeket évente felülvizsgálják és esetenként meghosszabbítják. A Stadion utcai 32 lakás szerződéseit öt éves időtartamra kötik, ezek szintén meghosszabbíthatók. A szociális lakások kezelője a Szociális Támogatási Igazgatóság, a lakások igénylésének feltételei és a pontrendszer IDE kattintva érhető el. 

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala a hozzá tartozó intézmények munkatársai számára 33 szolgálati lakást tart fenn, ezek a Cigaretta utca, a Dália utca és a Borvíz utcában találhatók. Mindezek mellett, az Önkormányzatnak szüksége van rendkívüli helyzetekben (természeti katasztrófák, területrendezési terv miatti bontások, stb. felhasználható lakásokat is fenntartani.

Mint arról már korábban beszámoltunk, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ingyenesen biztosít parcellákata Gyere haza program résztvevőiknek, amelynek célja a városból elszármazott, elsősorban fiatal értelmiségieket hazatelepedésre és a fiatalok itthon maradásának ösztönzése. Az értékelési kritériumok és a jelentkezési feltételei IDE  kattintva tekinthetők meg.  

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.