hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa elfogadta az eddigi legmagasabb éves költségvetését

2022.01.27

Az önkormányzat, egyebek mellett, többéves lakásépítési programot indít az idén

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa csütörtökön, a január 27-i soros tanácsülésen elfogadta a város 2022-es évre vonatkozó költségvetését. 

Az idei költségvetés helyi, kormányzati és főként Európai Uniós forrásokból tevődik össze, az összeg meghaladja a 227 millió lejt. A tavalyi éves költségvetés 191 millió lej volt. A korábbi évekhez hasonlóan, a költségvetés összetételét tekintve egyensúlyban vannak úgy a helyi közösséget erősítő programok, mint az infrastrukturális beruházások, fejlesztések.

Két fontos újdonságot szeretnék kiemelni. Az egyik az, hogy a város eddigi történelmének legnagyobb költségvetéséről beszélünk, de biztosan kisebb, mint a jövő évi költségvetés, amikor a 2014-2020-as ciklus összes európai projektje befejeződik. A másik hír, hogy idén tavasszal elkezdődik Sepsiszentgyörgy eddigi legnagyobb infrastrukturális beruházása, a terelőút építése, ami közel 70 millió eurós befektetés. Ez egy nagyon fontos beruházás, hiszen, ha elkészül, tehermentesíti a várost, eltereli a teherforgalmat, tisztább és élhetőbb lesz a város" – emelte ki Antal Árpád-András polgármester.

Az idei költségvetés az önkormányzat által megvalósítandó projektek és programok széles skáláját tartalmazza, így szociális- és ösztöndíjprogramok, kis- és középvállalkozások támogatási programjai, ugyanakkor infrastrukturális beruházások és az oktatási intézmények fejlesztése is a tervek között szerepel.

Idén több mint 100 projektről beszélünk, a közvilágítási hálózat fejlesztésétől az utcák felújításáig, a bölcsődék, óvodák, iskolák korszerűsítésétől az új inkubátorház építéséig, vagy a szociális ágazatban történő beruházásokig" – sorolta Antal Árpád polgármester. 

Többéves lakásépítési program

A városvezető bejelentette, hogy idén egy nagyon intenzív, többéves lakásépítési program indul.

„ANL-s és szociális lakásokról, hátrányos helyzetűek, oktatási és egészségügyi dolgozók lakhatásáról, valamint szükséglakásokról beszélünk. Ez egy széleskörű, többéves program, amely nem fejeződik be idén, de a következő 5 évben, 2026-ig biztosan rekordszámú új lakásokat építünk" – mondta a polgármester és kiemelte, hogy az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet erre a programra.

Szintén újdonságnak számít, hogy idén megkezdődik a város első emeletes parkolójának felépítése a Nicolae Iorga utca és a Bánki Donát utca közötti területen. A 200-220 férőhelyes parkolóház megépítése nem fejeződik be ebben az évben.

Nagy előrelépés várható az oktatás terén a következő években

Folytatódnak az előző években elindított, az oktatás fejlesztését érintő programok, valamint újak is indulnak, a következő években nagy előrelépés várható ezen a területen.

„Folytatjuk az előző években elindított programokat. Itt a tanügyi intézmények felújításáról, felszereltségéről, szakképzésekről és az ösztöndíjprogramokról beszélünk, de új óvodák és bölcsődék is épülnek a városban. Hiszem, hogy az elkövetkező években nagy előrelépések lesznek az oktatás területén" – emelte ki a városvezető.

A közösség újjáépítését célzó folyamatot indítanak el

Sepsiszentgyörgy polgármestere azt is elmondta, hogy a járvány végét követően, amely reményei szerint minél hamarabb bekövetkezik, elkezdődhet a közösség újjáépítésének folyamata.

„Minden polgármester álma, hogy az általa vezetett településen olyan emberek éljenek, akik elégedettek az életükkel, boldogok, és aktívan részt vesznek a közösség életében. Én is ezt szeretném. Nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, és úgy gondolom, nagyon fontos, hogy a közösség újjáépítésének előmozdítói legyünk a világjárvány után, amely számos törésvonalat hozott létre társadalmunkban. Ha a körülmények is segítenek, és ez az őrület véget ér, akkor a közösség újjáépítésének folyamata kell következzen. Ez fontosabb, mint az utcák újjáépítése. Össze kell forrasztanunk a társadalmunkban keletkezett törésvonalakat, amelyek az embereket sokkal ingerlékenyebbé és türelmetlenebbé tették. Hosszú folyamat lesz, de hiszem, hogy a közösség újjáépítésének példaképe lehetünk az országban" – mondta Antal Árpád.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.