hu
 
Szombat, 2023. Június 03.

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa elfogadta az eddigi legmagasabb éves költségvetését

2022.01.27

Az önkormányzat, egyebek mellett, többéves lakásépítési programot indít az idén

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa csütörtökön, a január 27-i soros tanácsülésen elfogadta a város 2022-es évre vonatkozó költségvetését. 

Az idei költségvetés helyi, kormányzati és főként Európai Uniós forrásokból tevődik össze, az összeg meghaladja a 227 millió lejt. A tavalyi éves költségvetés 191 millió lej volt. A korábbi évekhez hasonlóan, a költségvetés összetételét tekintve egyensúlyban vannak úgy a helyi közösséget erősítő programok, mint az infrastrukturális beruházások, fejlesztések.

Két fontos újdonságot szeretnék kiemelni. Az egyik az, hogy a város eddigi történelmének legnagyobb költségvetéséről beszélünk, de biztosan kisebb, mint a jövő évi költségvetés, amikor a 2014-2020-as ciklus összes európai projektje befejeződik. A másik hír, hogy idén tavasszal elkezdődik Sepsiszentgyörgy eddigi legnagyobb infrastrukturális beruházása, a terelőút építése, ami közel 70 millió eurós befektetés. Ez egy nagyon fontos beruházás, hiszen, ha elkészül, tehermentesíti a várost, eltereli a teherforgalmat, tisztább és élhetőbb lesz a város" – emelte ki Antal Árpád-András polgármester.

Az idei költségvetés az önkormányzat által megvalósítandó projektek és programok széles skáláját tartalmazza, így szociális- és ösztöndíjprogramok, kis- és középvállalkozások támogatási programjai, ugyanakkor infrastrukturális beruházások és az oktatási intézmények fejlesztése is a tervek között szerepel.

Idén több mint 100 projektről beszélünk, a közvilágítási hálózat fejlesztésétől az utcák felújításáig, a bölcsődék, óvodák, iskolák korszerűsítésétől az új inkubátorház építéséig, vagy a szociális ágazatban történő beruházásokig" – sorolta Antal Árpád polgármester. 

Többéves lakásépítési program

A városvezető bejelentette, hogy idén egy nagyon intenzív, többéves lakásépítési program indul.

„ANL-s és szociális lakásokról, hátrányos helyzetűek, oktatási és egészségügyi dolgozók lakhatásáról, valamint szükséglakásokról beszélünk. Ez egy széleskörű, többéves program, amely nem fejeződik be idén, de a következő 5 évben, 2026-ig biztosan rekordszámú új lakásokat építünk" – mondta a polgármester és kiemelte, hogy az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet erre a programra.

Szintén újdonságnak számít, hogy idén megkezdődik a város első emeletes parkolójának felépítése a Nicolae Iorga utca és a Bánki Donát utca közötti területen. A 200-220 férőhelyes parkolóház megépítése nem fejeződik be ebben az évben.

Nagy előrelépés várható az oktatás terén a következő években

Folytatódnak az előző években elindított, az oktatás fejlesztését érintő programok, valamint újak is indulnak, a következő években nagy előrelépés várható ezen a területen.

„Folytatjuk az előző években elindított programokat. Itt a tanügyi intézmények felújításáról, felszereltségéről, szakképzésekről és az ösztöndíjprogramokról beszélünk, de új óvodák és bölcsődék is épülnek a városban. Hiszem, hogy az elkövetkező években nagy előrelépések lesznek az oktatás területén" – emelte ki a városvezető.

A közösség újjáépítését célzó folyamatot indítanak el

Sepsiszentgyörgy polgármestere azt is elmondta, hogy a járvány végét követően, amely reményei szerint minél hamarabb bekövetkezik, elkezdődhet a közösség újjáépítésének folyamata.

„Minden polgármester álma, hogy az általa vezetett településen olyan emberek éljenek, akik elégedettek az életükkel, boldogok, és aktívan részt vesznek a közösség életében. Én is ezt szeretném. Nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, és úgy gondolom, nagyon fontos, hogy a közösség újjáépítésének előmozdítói legyünk a világjárvány után, amely számos törésvonalat hozott létre társadalmunkban. Ha a körülmények is segítenek, és ez az őrület véget ér, akkor a közösség újjáépítésének folyamata kell következzen. Ez fontosabb, mint az utcák újjáépítése. Össze kell forrasztanunk a társadalmunkban keletkezett törésvonalakat, amelyek az embereket sokkal ingerlékenyebbé és türelmetlenebbé tették. Hosszú folyamat lesz, de hiszem, hogy a közösség újjáépítésének példaképe lehetünk az országban" – mondta Antal Árpád.

Könyves találkozások ünnepe a SepsiBook
2023.05.31

Az írott kultúra és a könyves találkozások ünnepévé vált a SepsiBook, amelyet idén második alkalommal szerveztek meg május utolsó hétvégéjén, a Sepsi Arénában.

Interaktív kiállítás nyílik a magyar feltalálók napja alkalmából a dohánygyár épületében
2023.05.30

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából második alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13-16. között tekinthetnek meg az érdeklődők.

Új sportlétesítménnyel gazdagodik Sepsiszentgyörgy: jelentkezhetnek a cégek az új jégcsarnok építésére
2023.05.30

Újabb előrelépés történt az új jégcsarnok építésének folyamatában Sepsiszentgyörgyön. Az Országos Befektetési Társaság (CNI) május 26-án közzétette a pályázatot a Sepsi Aréna és a Sepsi OSK stadion szomszédságában helyet kapó új, 2180 néző befogadására alkalmas sportlétesítmény építésére.

A Sepsi OSK bemutatja a Román Kupát
2023.05.25

Az ünnepségre pénteken délután kerül sor az OSK Stadionnál, ez alkalomból fellép a Republic együttes is.

Kezdődnek a munkálatok a Csíki utcában, a Mező utca és az Oltmező utca közötti szakaszon
2023.05.25

Továbbá, jövő héttől kezdődően hét napig egyáltalán nem lehet majd közlekedni a Csíki utcában, a Templom utca és a Romulus Cioflec utca közötti szakaszon.