hu
 
Szombat, 2024. Április 20.

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa elfogadta az eddigi legmagasabb éves költségvetését

2022.01.27

Az önkormányzat, egyebek mellett, többéves lakásépítési programot indít az idén

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa csütörtökön, a január 27-i soros tanácsülésen elfogadta a város 2022-es évre vonatkozó költségvetését. 

Az idei költségvetés helyi, kormányzati és főként Európai Uniós forrásokból tevődik össze, az összeg meghaladja a 227 millió lejt. A tavalyi éves költségvetés 191 millió lej volt. A korábbi évekhez hasonlóan, a költségvetés összetételét tekintve egyensúlyban vannak úgy a helyi közösséget erősítő programok, mint az infrastrukturális beruházások, fejlesztések.

Két fontos újdonságot szeretnék kiemelni. Az egyik az, hogy a város eddigi történelmének legnagyobb költségvetéséről beszélünk, de biztosan kisebb, mint a jövő évi költségvetés, amikor a 2014-2020-as ciklus összes európai projektje befejeződik. A másik hír, hogy idén tavasszal elkezdődik Sepsiszentgyörgy eddigi legnagyobb infrastrukturális beruházása, a terelőút építése, ami közel 70 millió eurós befektetés. Ez egy nagyon fontos beruházás, hiszen, ha elkészül, tehermentesíti a várost, eltereli a teherforgalmat, tisztább és élhetőbb lesz a város" – emelte ki Antal Árpád-András polgármester.

Az idei költségvetés az önkormányzat által megvalósítandó projektek és programok széles skáláját tartalmazza, így szociális- és ösztöndíjprogramok, kis- és középvállalkozások támogatási programjai, ugyanakkor infrastrukturális beruházások és az oktatási intézmények fejlesztése is a tervek között szerepel.

Idén több mint 100 projektről beszélünk, a közvilágítási hálózat fejlesztésétől az utcák felújításáig, a bölcsődék, óvodák, iskolák korszerűsítésétől az új inkubátorház építéséig, vagy a szociális ágazatban történő beruházásokig" – sorolta Antal Árpád polgármester. 

Többéves lakásépítési program

A városvezető bejelentette, hogy idén egy nagyon intenzív, többéves lakásépítési program indul.

„ANL-s és szociális lakásokról, hátrányos helyzetűek, oktatási és egészségügyi dolgozók lakhatásáról, valamint szükséglakásokról beszélünk. Ez egy széleskörű, többéves program, amely nem fejeződik be idén, de a következő 5 évben, 2026-ig biztosan rekordszámú új lakásokat építünk" – mondta a polgármester és kiemelte, hogy az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet erre a programra.

Szintén újdonságnak számít, hogy idén megkezdődik a város első emeletes parkolójának felépítése a Nicolae Iorga utca és a Bánki Donát utca közötti területen. A 200-220 férőhelyes parkolóház megépítése nem fejeződik be ebben az évben.

Nagy előrelépés várható az oktatás terén a következő években

Folytatódnak az előző években elindított, az oktatás fejlesztését érintő programok, valamint újak is indulnak, a következő években nagy előrelépés várható ezen a területen.

„Folytatjuk az előző években elindított programokat. Itt a tanügyi intézmények felújításáról, felszereltségéről, szakképzésekről és az ösztöndíjprogramokról beszélünk, de új óvodák és bölcsődék is épülnek a városban. Hiszem, hogy az elkövetkező években nagy előrelépések lesznek az oktatás területén" – emelte ki a városvezető.

A közösség újjáépítését célzó folyamatot indítanak el

Sepsiszentgyörgy polgármestere azt is elmondta, hogy a járvány végét követően, amely reményei szerint minél hamarabb bekövetkezik, elkezdődhet a közösség újjáépítésének folyamata.

„Minden polgármester álma, hogy az általa vezetett településen olyan emberek éljenek, akik elégedettek az életükkel, boldogok, és aktívan részt vesznek a közösség életében. Én is ezt szeretném. Nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, és úgy gondolom, nagyon fontos, hogy a közösség újjáépítésének előmozdítói legyünk a világjárvány után, amely számos törésvonalat hozott létre társadalmunkban. Ha a körülmények is segítenek, és ez az őrület véget ér, akkor a közösség újjáépítésének folyamata kell következzen. Ez fontosabb, mint az utcák újjáépítése. Össze kell forrasztanunk a társadalmunkban keletkezett törésvonalakat, amelyek az embereket sokkal ingerlékenyebbé és türelmetlenebbé tették. Hosszú folyamat lesz, de hiszem, hogy a közösség újjáépítésének példaképe lehetünk az országban" – mondta Antal Árpád.

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.

Miért szerelnek fel védőkorlátokat az Olt folyó gátján épülő új kerékpárút mentén? Lesznek-e gyalogos átkelőhelyek a bicikliúton?
2024.04.15

Folytatódik a tavaly elkezdett, hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút építése az Olt folyó töltésén

Székelyföldi Bringás Vándortábor
2024.04.11

„A nyár legjobb hete” idén is Székelyföldön lesz -ígérik a Székelyföldi Bringás Vándortábor szervezői, akik Székelyföld múltját, jelenét, a vadregényes tájakat, a méltán híres székely vendégszeretetet, az UNESCO örökségeket, a római pápa által is megkedvelt csíksomlyói zarándokhelyet, valamint az elmaradhatatlan ízeket is megmutatják a Székelyföld szívében bringázó gyerekeknek és kísérő tanároknak.

Kizárólag újrahasználható poharakból fogyaszthatjuk az italunkat a Szent György Napokon
2024.04.08

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen újrahasználható poharakat vezet be