hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

SepsiClassic – főszerepben a komolyzene

2023.06.16

Új fesztivállal bővül a kulturális kínálat Sepsiszentgyörgyön, ezúttal a komolyzenét helyezve a középpontba. Július 6. és 9. között, négy napon keresztül, a város több helyszínén, nemzetközileg elismert magyarországi és helyi meghívottak előadásában kamara-, szóló- és szimfonikus koncerteken vehetnek részt a komolyzenét kedvelők és a kikapcsolódni vágyók. Velünk lesz Bogányi Gergely zongoraművész, a Kaganovskiy Virtuózok, de a kiemelkedő fellépők között szerepel a Temesvári Banatul Filharmónia is. A fesztiválon kimagasló helyi tehetségek is bemutatkozási lehetőséget kapnak. 

Mint az már ismeretes, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a sokszínű kulturális kínálat biztosítására és a kultúra népszerűsítésére, minden művészeti ág tekintetében. Az elmúlt évtizedben számtalan zenei stílus kapott bemutatkozási és kibontakozási lehetőséget a város különböző rendezvényein. 2023-ban végre elérkezett az idő, hogy a komolyzene is helyet kapjon a fesztiválok között, így kerül sor a SepsiClassic komolyzenei fesztivál megszervezésére.

Az esemény klasszikus és kortárs zenei darabok bemutatásával kívánja közelebb hozni a komolyzenét Sepsiszentgyörgy és kulturális vonzáskörének lakóihoz koncertek, filmvetítések és kísérő rendezvények által.

Az esemény programjának összeállításában fontos szerepet játszott a klasszikus zenét kedvelő közönség óhaja és a műfajt gyakorló, klasszikus zenéhez értők szaktudása, a kínálatban egyaránt helyet kapnak sokak által ismert és az alig elérhető kortárs komolyzenei művek és alkotások is. 

A fesztivál során olyan neves művészek koncerteznek majd Sepsiszentgyörgyön mint, Bogányi Gergely, Kossuth-, Liszt-, és Príma-díjas zongoraművész, Kolonits Klára Kossuth-díjas operaénekesnő, Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, Radnóti Róza és Veress Ábel zongoraművészek. Fellépnek a világhírű Kaganovskiy Virtuózok, a Temesvári Banatul Filharmónia, az ország kiemelkedő szimfonikus zenekara pedig most első alkalommal ad koncertet Sepsiszentgyörgyön. Az egykori dohánygyár épületében a helyi tehetségek közül Szőcs Botond zongoraművész kamarakoncertjét lehet meghallgatni, az Erzsébet parkban pedig a Lilium Quartet és a Klarinetto Kamarazenekarok mutatkoznak be. A fesztiválon két ingyenes filmvetítésre és két szakmai előadásra is várják az érdeklődőket a Művész Moziba.

A rendezvény célja, hogy minél szélesebb közönséghez eljuttassa a klasszikus zenét és a komolyzenei koncerteket.

Világhírű fellépők Sepsiszentgyörgyön

Bogányi Gergely zenejátékát július 8-án, 19:45 órától a Krisztus Király templomban hallhatja a klasszikus zenét kedvelő közönség. Erre az alkalomra a művész magával hozza „Bogányi-zongora”-ként emlegetett különleges hangszerét is. Nyitányként Sebestyén-Lázár Regina és Dénes Dorottya, a Plugor Sándor Művészeti Líceum végzős diákjai saját szerzeményt adnak elő, melyet a tehetséges ifjú zongoraművész, Veres Ábel, a 2019-es bukaresti Magyar Zene Fesztivál Cziffra György tehetségdíjasának játéka követ.

Július 6-án a Krisztus Király templomban lép fel  a világhírű Kaganovskiy Virtuózok. A Kaganovskiy házaspár 2019 őszén költözött New Yorkból Nagyváradra, itt alapították meg a kamarazenekart. Hegedű és mélyhegedű párosukhoz olyan dinamikus alkotók csatlakoztak, akikkel több éves szakmai és baráti kapcsolat fűzi össze, s külön-külön is világszínvonalú művészek.

A Magyar Állami Operaház magánénekesnője, Kolonits Klára szólókoncertjére július 7-én, pénteken 17:30-tól kerül sor az Árkosi Kulturális Központban. A Liszt- és Kossuth-díjas művészt Zsoldos Bálint kíséri zongorán. A zongoraművész Európa számos koncerttermében lépett már fel, többek közt a salzburgi Mozarteumban, a moszkvai Rachmanyinov teremben vagy az amszterdami Concertgebouw-ban. 

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművészt, a Filharmónia Magyarország szólistáját, július 7-én, pénteken 19:30-tól a Krisztus Király templomban láthatja, hallhatja a sepsiszentgyörgyi közönség.

A rendezvény teljes programja, jegyárak és további részletek a sepsiclassic.ro oldalon és a fesztivál hivatalos Facebook oldalán találhatók. A jegyárusítás várhatóan a jövő héten indul. 

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház, Háromszéki Mikes Kelemen Egyesület. Partnerek: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Papageno, Művész Mozi by Cityplex, Krisztus Király Plébánia, Biborțeni Aqua.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.