hu
 
Szerda, 2024. Május 01.

Rongálás esetén forduljanak a Helyi Rendőrséghez

2024.02.14

A Sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség ritkán kap értesítést rongálásról, így a hulladékgyűjtők megrongálása ellen is kevesebb alkalommal tudnak fellépni, a gyűjtőpontok tisztaságának megőrzését pedig több helyi határozat is segítené.

„A Környezetvédelmi Osztályunk kis létszámú, mindössze három emberből áll, de ennek a tükrében is azt kell mondanom, hogy kevés olyan értesítést kapunk, ami a hulladékgyűjtők rongálásáról szól: 2023-ban mindössze két ilyen esetben jártunk el, ami lényegesen kevesebb, mint ahányat a TEGA jelzett. Igaz az is, hogy a legtöbb, amit tehetünk, hogy megbírságoljuk azokat, akiket tetten érünk, de ez is ér valamit abban az értelemben, hogy ha rövid időre is, de abbahagyják. Sokszor jelzik, hogy a kollégák nem érnek ki idejében. Fontos, hogy nem járhat el mindenki minden kihágásnál, tehát ilyenkor mondjuk a forgalmis kollégáinkat hiába küldjük ki. Bejelentésre minden esetben kiszállunk, ha később is, akkor sem veszett semmi: ugyanis a kukázóknak is útvonalai vannak, a következő célpontok valamelyikénél mindenképp ott leszünk. Arra szeretném felhívni a lakók figyelmét, hogy 2024-ben azzal nem lehet a rászorulókon segíteni, hogy a szemetet a kuka mellett hagyjuk. Tudjuk, hogy sokan segítő szándékkal teszik, azonban az eredmény az szétdobált szemét, ruhadarabok lesznek. Ez sajnos nem hatékony” – mondta el Hadnagy István, a Sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség igazgatója.

Fontos tudni, hogy külön helyi határozat van arra, hogy a szemetet nem szabad a kukából kiszedni: ezt 300-1000 lejig terjedő bírsággal (és tettenérés esetén sokszor a szemét visszarakásával) büntetik. A Helyi Rendőrség szerint kevés ilyen esetben jártak el 2023-ban, összesen 27 alkalmat jegyeztek, amelyre 9 figyelmeztetést és 18 bírságot állítottak ki. A kukák és tárolók feszegetését is tiltja egy, a Helyi Tanács által elfogadott határozat: 150-300 lejig terjedő pénzbüntetés jár érte, ám 2023-ban összesen két ilyen esetet jeleztek a lakók. A Helyi Rendőrség arra kéri a sepsiszentgyörgyieket, hogy ilyen helyzetekben hívják a 0800 800 767 Zöld Számot.

(A Sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség sajtóközleménye)

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással