hu
 
Szombat, 2024. Július 27.

Robotok és egyéb érdekes találmányok a Magyar Feltalálók Napja című kiállításon

2024.06.10

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából harmadik alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13­­–15. között tekinthetnek meg az érdeklődők.

Az interaktív kiállítás megnyitójára az egykori dohánygyár épületének első emeletén kerül sor június 13-án 17 órától. A tárlatot Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere nyitja meg, beszédet mond Csáky Ernő, a Székelyföldi Hírközlési Egyesület alelnöke.
A megnyitót követően panelbeszélgetésre kerül sor Miért kapott Nobel-díjat Karikó Katalin és Krausz Ferenc, milyen jelentősége van tudományos munkájuknak? címmel.
Meghívott szakértők: Pető Mária fizikus és Fejér Szilárd vegyészkutató, moderátor Erdély András.

Az érdeklődők olyan találmányokkal ismerkedhetnek meg, amelyeknek feltalálói, meghatározó hozzájárulói magyarok vagy magyar származásúak voltak, ugyanakkor a román feltalálók találmányai is bemutatásra kerülnek. A kiállítás egyúttal a magyar Nobel-díjasoknak is emléket állít.

A látogatók az interaktív kiállításon mikrobarázdás hanglemezeket hallgathatnak, diafilmeket, eredeti kattogó hangosfilm-vetítőt, valamint fekete-fehér felvételeket tekinthetnek meg videokazettáról. Továbbá fadobozos rádiókészüléket, régi számítógépet, világrádió-készüléket, telefonközpontot láthatnak és próbálhatnak ki. A régi idők találmányai mellett idén a modern technikai eszközök, robotok, repülőgép-modellek is helyet kapnak.

Az ismeretterjesztés és megemlékezés mellett a rendezvény célja, hogy a látogatók testközelből ismerhessék meg a régi idők távközlési és egyéb műszaki találmányait, azok feltalálóit, valamint a magyar Nobel-díjas tudósokat. Mindezt egy olyan környezetben, amely nem áll nagyon távol attól a kortól, amelyben többségük alkotott.

A Sepsiszentgyörgyön működő Sepsi TeleTár eszközgyűjteményének köszönhetően az interaktív tárlatvezetésen bárki kipróbálhatja a korabeli műszaki találmányokat, a szakemberek segítségével megismerhetik azok történetét, rendeltetését és használatát.  

A kiállítás csoportos tárlatvezetéssel tekinthető meg 2024. június 14–15. között a Kós Károly utca 21. szám alatt található egykori dohánygyár épületében. A csoportos tárlatvezetéshez ITT lehet időpontot foglalni.

 

JÚNIUS 13. 
MEGNYITÓ
(a dohánygyár épületének első emeletén)

17:00–17:15

  • Köszöntőbeszédek // Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere és Csáky Ernő, a Székelyföldi Hírközlési Egyesület alelnöke

17:15–18:15

  • Panelbeszélgetés – Miért kapott Nobel-díjat Karikó Katalin és Krausz Ferenc, milyen jelentősége van tudományos munkájuknak? 

        Szakértők: Pető Mária fizikus és Fejér Szilárd vegyészkutató

        Moderátor: Erdély András

18.15–18.30

  • Robotbemutató – a Székely Mikó Kollégium hetedikes diákjainak vonalkövető, akadálykerülő robotja

18.30–19.00

  • Neptune – a Kiválósági Központ II. díjas csapatának műhold-modellje

 

JÚNIUS 14–15.
ÁLLANDÓ TÁRLAT

10.00–16.00 

  • Csoportos tárlatvezetés kétóránként. Előzetes bejelentkezés alapján: ITT

A kiállítást a Sepsi TeleTár és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata szervezi, Kovászna Megye Tanácsának és a Communitas Alapítvány támogatásával.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.