hu
 
Vasárnap, 2024. Szeptember 01.

Rengetegen használják az új kerékpárkölcsönző rendszert  Sepsiszentgyörgyön

2024.08.30

Az első hetek tapasztalatai és válaszok a felmerülő kérdésekre

Egyre több fehér-türkiz, kosaras, Sepsi Bike feliratú kerékpárokat láthatunk városszerte, fiatalok és idősebbek egyaránt előszeretettel tekernek az új kerékpárkölcsönző rendszer bringáival Sepsiszentgyörgy utcáin. Habár a rendszer elindítása nem volt zökkenőmentes, az augusztus 10-ei elindítása óta a közel 1 000 aktív felhasználó összesen 2 500 alkalommal bérelte ki már a kerékpárokat. A rendszer még tesztüzemmódban működik,  ahhoz, hogy a lehető legjobb szolgáltatást vehessük igénybe a lehető legegyszerűbben, szükség van a sepsiszentgyörgyiek türelmére, együttműködésére, visszajelzésére. Az esetlegesen felmerülő problémákat vagy meghibásodásokat az üzemeltető ügyfélszolgálati munkatársainak lehet telefonon jelezni. A 0374 451 350-es normál díjszabású telefonszám naponta 06:00 és 22:00 óra között érhető el.

Mint minden új és első alkalommal elindított rendszer esetében, a közkerépárkölcsönzés során is szükséges a tesztelés és a felmerülő hibák kijavítása a zökkenőmentes működéshez. A tesztelés legjobban úgy valósulhat meg, ha minél többen, „élesben” próbálják ki a bérlést, és a felhasználók visszajelzik tapasztalataikat az üzemeltetőnek. 

Jelenleg a város 16 forgalmasabb csomópontján felszerelt kerékpármegőrző állomáson összesen 120 bicikli kölcsönözhető. A legtöbb állomás a városközpontban található, hiszen ez a város legforgalmasabb csomópontja. 

Milyen problémák merültek fel eddig és mi lehet a megoldás?

Az önkormányzat és a rendszer üzemeltetői folyamatosan figyelnek a felhasználók észrevételeire és kérdéseire. Az alábbiakban a leggyakrabban felmerülő problémákra adunk magyarázatokat és megoldásokat. 

Nem sikerült regisztrálni, miért van ez? 

A felhasználói fiók a sepsibike.ro oldalon hozható létre a személyes adatok megadásával és a személyi igazolványról készült fénykép feltöltésével. A honlapon megadott adatokkal lehet bejelentkezni a telefonos applikációba.

Regisztráció után sokat kellett várakozni, mi az oka?

Mindeddig a leggyakrabban előforduló elakadást a felhasználói fiók létrehozása és aktiválása során jelezték a sepsiszentgyörgyiek. A visszajelzések szerint esetenként több napot is várni kellett a fiók aktiválására. Ennek az lehet az egyik az oka, hogy legkevesebb 10 lejjel szükséges feltölteni a fiókot, ahhoz, hogy legyen egy minimális fedezet a kerékpárok bérlésére, erről az ügyfélszolgálat munkatársai telefonon értesítették a fiókot létrehozó személyeket. A kerékpárok használata az első 30 percben ingyenes, a napi használat számától függetlenül. Hosszabb használatért fizetni kell, így 31 és 90 perc  közötti használatért 2 lejt, 91 és 150 perc közötti használatért 4 lejt. Aki ennél is hosszabb ideig használja a biciklit, annak minden megkezdett óra 6 lejbe kerül mindaddig, míg le nem teszi azt. Az előre befizetett összegből csak szükség esetén vonja le a rendszer a fizetendő értéket. 

A felhasználói fiók aktiválását az is késleltette, hogy a rendszer elindulásával egyidőben nagy számban regisztráltak, a kéréseket pedig egyenként ellenőrizni kellett a rendszert üzemeltető vállalat munkatársainak. 

Miért nem ismeri fel a biciklin található QR kódot a telefon?

Az elmúlt időszakban az is kiderült, hogy a bicikliken elhelyezett QR-kódot nem minden esetben ismeri fel a rendszer, mert az nem sík felületen van, vagy nem elég jók a fényviszonyok. Ilyen esetben az a működő módszer, hogy a bérlők bepötyögik a bicikli számát az applikációba. 

Mit tegyek, ha visszahelyeztem a kerékpárt a dokkolóba, de az alkalmazásban tovább pörög a használati idő?

Előfordult, hogy az internethálózat kisebb kiesései is gátolták a folyamatos kölcsönzést, ilyenkor egy-egy dokkoló állomást nem érzékelt a rendszer. Az ügyfélszolgálat munkatársai azonnal leállítják az időmérést, amennyiben azt telefonon jelzik a bérlők. A GloBikes alkalmazásban bármikor ellenőrizni lehet az offline állapotban lévő állomásokat. 

Honnan tudom,  hogy van-e szabad hely egy dokkoló állomáson?

Több esetben felmerült a kérdés, hogy a kerékpárt bérlők, honnan tudják, hogy van-e szabad hely egy adott dokkolóban, ahová vissza szeretnék helyezni a biciklit. A GloBikes alkalmazásban még azelőtt ellenőrizni lehet a szabad helyek, vagy akár a kerékpárok számát, mielőtt odatekernénk. Az állomásokon felszerelt kamerák segítségével nyomon követik azok telítettségét, de a felhasználók is értesíthetik az ügyfélszolgálat munkatársait, ha megtelt egy állomás, így rövid időn belül szabadítanak fel helyeket. 

Mit tegyek, ha nem tudom visszahelyezni a kerékpárt a dokkolóba?

A kerékpárt a használat után a dokkolóba betolva lehet visszahelyezni a gyűjtőállomásra. A hangjelzés és a zöld lámpa megerősíti, hogy a kerékpárt sikeresen rögzítettük a dokkolóban. Amennyiben ez nem sikerült, érdemes egy másik dokkolóval is próbálkozni. Ha így sem sikerül visszahelyezni a kerékpárt, fel kell hívni a telefonos ügyfélszolgálatot és ők intézkednek. A rendszer naponta 6:00 és 22:00 óra között vehető igénybe, 22:00 óra után csak visszahelyezni lehet a kerékpárokat a gyűjtőállomásokra. 

Mit tegyek, ha technikai hibát észlelek a biciklin?

Az önkormányzat arra kéri a sepsiszentgyörgyieket, hogy a továbbiakban is jelezzék a rendszer és a kerékpárok működésével kapcsolatos problémákat vagy kérdéseket a telefonos ügyfélszolgálat munkatársainak, a 0374 451 350-es normál díjszabású telefonszámon naponta 06:00 és 22:00 óra között, hiszen így tudják azokat beazonosítani és kijavítani. 

A kerékpárkölcsönző rendszer igénybe vételéhez a felhasználónak legalább 14 évesnek kell lennie és regisztrálnia kell a következő lépésekkel:

  1. Hozza létre felhasználói fiókját a sepsibike.ro oldalon a személyes adatok megadásával. A honlap egyelőre csak román nyelven érhető el.
  2. Töltse fel a kért dokumentumokat: a személyigazolványáról készült fényképet és adott esetben a szülői beleegyezést a 14 és 18 év közötti kiskorúak számára (a formanyomtatvány ITT érhető el).
  3. Várjon, amíg aktiválják a felhasználói fiókot (ezt egy telefonhívással fogják megerősíteni). Az első hónapokban ez legkevesebb 24 órába telik a nagyszámú kérések miatt.
  4. Töltse le és telepítse a GloBikes alkalmazást (a Play Store-ban és az App Store-ban is elérhető) és jelentkezzen be a sepsibike.ro oldalon megadott felhasználói adatokkal. 
  5. A fiók aktiválása után kölcsönözhetővé válnak a kerékpárok!

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a közlekedési hálózat fejlesztésére, a civilizált, kiszámítható és biztonságos forgalom kialakítására, a forgalmi dugók, a levegő- és zajszennyezés csökkentésére. Ennek eredményeként több környezetbarát, alternatív módot is választhatunk a városban való közlekedés során: utazhatunk az új, kényelmes elektromos autóbuszokkal, mehetünk gyalog a már korszerűsített, és folyamatosan újuló járdákon, igénybe vehetjük az új kerékpárkölcsönző rendszert. Mindezek segítségével hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen juthatunk el a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról. Használjuk ki az új rendszer nyújtotta lehetőségeket és tekerjünk az új kerékpárokkal! 

Rengetegen használják az új kerékpárkölcsönző rendszert  Sepsiszentgyörgyön
2024.08.30

Az első hetek tapasztalatai és válaszok a felmerülő kérdésekre

Egyiptomi fesztivál szerepléssel kezdi el a 20. évadát az M Studio
2024.08.29

Fesztivál szereplésekkel nyitja az új évadot az M Studio, két új bemutatót terveznek, folytatják a Beyond Front@: Bridging Periphery Kreatív Európa projekt programjait, elindítják a Contemporary Resilience: Reinventing Dance in Ukraine három éves nemzetközi projektet, majd a társulat fennállásának 20. évfordulóját ünneplő eseménysorozattal zárják a 2024/2025-ös évadot.

Aktívan. Itthon. Székelyföldön – Sepsiszentgyörgyön debütál az egészséges életmódot népszerűsítő konferencia
2024.08.28

Az aktív és egészséges életmódra inspiráló, annak számos aspektusát bemutató Aktív Székelyföld Konferenciára kerül sor 2024. szeptember 21-én Sepsiszentgyörgyön, a Sepsi Arénában. 

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi közönségszavazása
2024.08.26

Kezdetét vette az idei Com’ON Sepsi közönségszavazása, amely során Sepsiszentgyörgy lakói dönthetnek arról, hogy melyik helyi kezdeményezések valósuljanak meg az őszi hónapokban.

Évadnyitó próbakezdéssel a Tamási Áron Színházban
2024.08.22

Kezdetét vette az új színházi évad a Tamási Áron Színházban. Az augusztus 20-án, kedden tartott évadnyitó társulati gyűlésen Pál-Ferenczi Gyöngyi igazgató röviden összefoglalta a 2024/2025-ös évad terveit, másnap pedig máris elkezdődtek Shakespeare A vihar című darabjának próbái Bodó Viktor rendező irányításával.