hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

Petőfi-szobor: amelyet a szakma is elfogad és az embereknek is tetszik

2023.02.06

A sepsiszentgyörgyi Petőfi Sándor szoborterv körül kialakult vita kapcsán a helyi tanács RMDSZ frakciója arra kérte fel Antal Árpád polgármestert és az önkormányzatot, hogy új pályázat kiírása helyett a nyertes pályamű módosított megvalósítását támogassa a lakossági igények és vélemények figyelembevételével, a szakmai zsűri döntésének is eleget téve. 

Mint ismeretes, erős indulatokat váltott ki a közösségi médiában aktív sepsiszentgyörgyiek körében a meghirdetett Petőfi-szobor megalkotására kiírt pályázat eredményhirdetése. Miután a városháza új pályázat kiírását helyezte kilátásba, a szakma is hangot adott véleményének. Így figyelembe véve az összes érintett fél – a nyertes terv alkotójának, a lakosságnak, a szakmai zsűrinek, a helyi művészközösségnek és a helyi tanács RMDSZ frakciójának – álláspontját, Antal Árpád polgármester az eredeti terv módosítása mellett döntött.

A döntés célja az, hogy Sepsiszentgyörgy Önkormányzata olyan szobrot állíthasson, amely hitelesen ábrázolja Petőfi Sándort. A városvezetés fontosnak tartja, hogy a köztéri alkotás elnyerje a lakosság tetszését, hogy mindenki magáénak érezhesse a költőóriás örökségét, ezért figyelembe veszi a megfogalmazott igényeket, de a zsűri döntését nem írja felül. Tárgyalásokat kezdeményezett tehát a nyertes pályamű beküldőjével, Gergely Zoltán szobrászművésszel annak érdekében, hogy a művészi, alkotói szabadság korlátozása, csorbítása nélkül közelítse a közvélemény, az építő jelleggel bírálók álláspontját az elkészítendő szoborhoz. „Meg kell találnunk azt a szűk keresztmetszetet, amit a szakma is elfogad és az embereknek is tetszik” – fogalmazott Antal Árpád polgármester az egyeztetések során.

Az alkotó a pályázati kiírásnak megfelelően készítette el a tervet, amelyben semmiféle deszakralizáló, demitizáló szándék nem volt, azt a költőt kívánta megjeleníteni, aki közel 1000 verset írt, és még életében körülbelül 800-at publikált. Szobortervének üzenete: a kultúra erősebb fegyver a kardnál. Fontos megjegyezni, hogy a bemutatott terv csak egy vázlat. Egy kisméretű gipszmakett nem lehet annyira részletes mint a végső alkotás, és arányaiban sem feltétlenül hasonlítható egy nagyméretű, magas talapzatra állított, kidolgozott bronzszobor látványához. Ugyanakkor figyelembe kell venni a szobor környezetét is, hiszen ezúttal nem a főtéren felállított monumentális szoborról van szó, hanem egy főút menti, tömbházak közötti kisebb területről. 

A lakosság véleményét meghallgatva, a városvezetésnek a díjazott alkotóval folytatott egyeztetései eredményeképp a nagy költőnkhöz méltó alkotás kerül majd az 1918. december 1. utca és a Zefír utca kereszteződésénél található parkosított területre.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.