hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

Pénteken, november 4-én kerül sor a Hallgatói Ösztöndíjasok Konferenciájára Sepsiszentgyörgyön

2022.10.31

21 ösztöndíjban részesült hallgató mutatja be a szakdolgozatát

November 4-én, pénteken 12 órától  kerül sor a Hallgatói Ösztöndíjasok Konferenciájára, ahol 21 egyetemi hallgató védi meg a szakdolgozatát. Az eseményt az önkormányzat Ifjúsági Irodája szervezi a Kovács Kastély vendéglőben.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata 2014 óta minden évben pályázatot hirdet végzős egyetemisták, mesteris hallgatók és doktoranduszok számára, akik a városhoz kapcsolódó, vagy itt hasznosítható kutatásokból írják államvizsga, mesteri vagy doktori dolgozatukat. A sepsiszentgyörgyi lakcímmel rendelkező végzősök, a dolgozatok témájától függetlenül is pályázhatnak az ösztöndíjra. Az ösztöndíjak értéke az alapképzésben résztvevő végzős egyetemisták esetén havi 300 lej, a mesteris hallgatóknak havi 500 lej, és a doktoranduszoknak pedig havi 1000 lej, amelyet négy hónapon keresztül folyósítanak. Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala évi 100 000 lejt különít el erre a célra.

Idén 30 pályázó közül 21 hallgató részesült támogatásban: 10 alapképzésben résztvevő diák és 11 mesteris hallgató, többek között a Babeș-Bolyai Tudományegyetemről, a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemről, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemről és a marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetemről.

A hallgatók, hét tömbben fogják bemutatni dolgozataikat, kutatási eredményeiket: orvosi, természettudományok, jog, pszichológia-szociológia, digitalizáció, történelem-filozófia és kultúra szekcióban. A különböző témájú tömböket  szakmailag elismert személyek, cégvezetők és intézményvezetők nyitják majd meg. A konferencia programja IDE KATTINTVA olvasható. 

A rendezvényen Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere és Zsigmond József önkormányzati képviselő, az ösztöndíjprogram kezdeményezője köszönti a résztvevőket.

Minden évben hallunk olyan előadásokat, dolgozatokat, amelyek valóban újszerűek és hasznosak Sepsiszentgyörgy szempontjából, illetve megismerünk olyan fiatalokat, akiknek értékes és érdekes kutatási területeik vannak, és akik aktívan csatlakoznának a város vérkeringésébe” - mondta el Vargha Fruzsina pénteki sajtótájékoztatón, ahol arról is beszámolt, hogy az ösztöndíjasok konferenciáját összekapcsolnák a szintén a héten zajló Karrier-napokkal.  

Karrier Napok lesznek november 2. és 4. között Sepsiszentgyörgyön

Szeretnénk egy olyan tudás-hetet szervezni a város fiataljainak, és ez lenne a JÖVŐ HÉT program, amely tapasztalat alapú. A karriervásár elsősorban a középiskolásokat szólítja meg, a Hallgatói Ösztöndíjasok Konferenciája pedig az egyetemistákat, jövőre pedig igyekezni fogunk majd  a nyelvtanulási program résztvevőinek is szervezni egy olyan fórumot, amely során a fiatal felnőtteket is be lehetne vonni ebbe a tudás-hétbe.” - mondta az alpolgármester.

A Székelyföldi Karrier Napokat immár negyedik alkalommal szervezi meg a Centrum Studiorum Egyesület, amelyre november 2-4. között kerül sor. Hat iskola kapcsolódott be: a Székely Mikó Kollégium, a Református Kollégium, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, a Plugor Sándor Művészeti Líceum, a Puskás Tivadar Szakközépiskola, valamint a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola. Az itt tanuló, pályaválasztás előtt álló, 11. és 12. osztályos tanulók délutánonként több mint 30 szakmával ismerkedhetnek meg, 13 kategóriában. Sikeres előadók beszélnek majd a szakmájuk rejtelmeiről, de arról is, hogy milyen szépségei és nehézségei vannak.

A diákok szeretik az előadásokat, a meghívottak is szívesen jönnek, a bemutatókat, tanácsadást pedig ellenszolgáltatás nélkül tartják meg. Ez nagyon jó, mert azt az üzenetet hordozza: az itt élő szakembereknek is fontos az, hogy a fiatalok jó pályára álljanak, jó továbbtanulási lehetőségeket válasszanak.” – fogalmazott Zsigmond József városi tanácsos.

A diákok november elsejéig regisztrálhatnak a www.diakigazolvany.ro oldalon. 

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.