hu
 
Szerda, 2024. Október 16.

Pénteken kezdődik a pulzArt 10-es verziója

2024.10.07

Október 11. és 13. között tizedszerre szervezik meg a pulzArt kortárs művészeti fesztivált Sepsiszentgyörgyön. A minden évben új tematikával jelentkező esemény ezúttal az időtlen, low-tech megoldások és a 21. századi high-tech világ találkozásának pulzusát tapogatja le színházi, irodalmi, zenei, közösségi élményeken keresztül. Az idei kiadás programjait spanyol, francia, lengyel, magyarországi és itthoni művészek előadásaiból, alkotásaiból állították össze. 

A szervezők idén is toboroznak fiatal önkénteseket, akik segítenek lebonyolítani a fesztivál programjait. Az érdeklődők október 6-ig tudnak jelentkezni ezen a linken.

Nézzük, mi mindenre lehet számítani a 10. pulzArton!

Zene

Ha zenéről van szó, akkor sanszos, hogy mindegyik fül talál kedvére valót. 

Elektronikával fűszerezett dzsesszkoncertet ad például a lengyel zenei szcéna egyik legígéretesebb új zenekarának tartott Klawo október 12-én 21 órától a Háromszék Táncstúdióban. A francia-belga származású Alizarina klarinétjével és keverőpultjával érkezik egy kicsit később, 23 órától. Élő hangszeres fellépésén a technótól a komolyzenei jegyekig többféle műfajt érint.

Fonexoszkóp meditatív hangtájutazáson a fesztiválozók belehallgathatnak a város szívverésébe, természetes zörejeibe és morajlásaiba. Az Erzsébet parkban (rossz idő esetén a kőszínpadon) felállított hanginstallációhoz 15 percenként lehet majd csatlakozni szombaton 15–17, vasárnap pedig 12–15 óra között. A valós időben kevert frekvenciák fejhallgatón keresztül lesznek hallgathatóak.

A bakelithangzások szerelmesei a Vinyl Fair lemezvásáron szerezhetik be a legújabb darabokat gyűjteményükbe, és táncolhatnak egy jót küb_beat és tengrila eXistenZ – tisztelgés David Cronenberg előtt című vinylpartiján október 11-én, pénteken 22 órától. A szombat esti pulzPartin fellép még a Budapestről érkező Infragandhi, a helyi előadókat pedig Bocsárdi Magor képviseli solo live actjével, valamint a Prezeng elektroakusztikus formáció.

A lemezvásárnak és késő esti zenés programoknak idén a Bábel Kiskultúr (Csíki u. 21.) ad otthont.

Színház

Október 12-én 19:30-tól a barcelonai Insectotròpics előadó- és látványművészeti társulat az Orpheus című előadást mutatja be, amely a színházat, a videót, a zenét és a vizuális művészetet innovatív, multidiszciplináris élménnyé ötvözi.

A helyi színészekből – Göllner Boróka, Derzsi Dezső, Kónya Ütő Bence, Pálffy Tibor – verbuválódott Teátrum a P!Ng! című színházi kísérlettel készül a pulzArtozóknak október 12-én 17 órától. Sokat nem árulhatunk el, MInden kiderül majd az előadáson.

Irodalom

A 10. kiadás irodalmi meghívottja Dan Sociu költő, aki Victor Nicolae Ciobanu előadóművésszel karöltve román nyelvű zenés verselőadást tart október 11-én 19:30-tól a Bábel Kiskultúrban. A Köztes fény című előadás a hang és a vers, a zene és a költészet kapcsolatát, határait kutatja a sodró lendületű kortárs poémák és közel-keleti hangszerek együtthangzásában.

Műhelyek

medencebag táskakészítő műhelye, ami öt éve hatalmas sikert aratott az alkotókedvűek körében, idén visszatér a pulzArtra! A résztvevők használt reklámmolinókból választják ki a táska anyagát, majd a passzoló kiegészítőket (pánt, cipzár, kötél), és a medencebag munkatársainak segítségével kész táskával távoznak a helyszínről. A pénteken és szombaton is zajló műhelyre a részvétel regisztrációhoz kötött, ide kattintva lehet jelentkezni.

A pénteki Saját jéghegy című workshopon a résztvevők betekintést nyerhetnek a Gróf Ferenc és Gyenes Zsófia művészpáros által használt sokszorosító technikák némelyikébe. Pecsétek és nyomódúcok segítségével fognak textil- és papíralapú grafikai munkákat készíteni, illetve lehetőség lesz fehér pólót vagy szatyrot nyomtatni – otthonról hozott vagy a helyszínen vásárolt darabokat egyaránt.

Kiállítás

Az október 11-én megnyíló Encode, decode című hangzó kiállításon Albert Levente képzőművész ​​munkáit a szemlélés mellett egy egész különleges módon tapasztalhatják meg az érdeklődők: meghallgathatják őket. A vizuális műalkotások hangra való leképezése a műélvezet új dimenzióit nyitja meg az érdeklődők számára, és színesíti a befogadás élményét.

Jegyvásárlás

A 10. pulzArt kortárs művészeti fesztivál több ingyenes programot is kínál, a fizetős előadásokra pedig 10 lejtől 50 lejig terjed a belépők ára. A diákok és nyugdíjasok fél áron szerezhetik be kedvezményes jegyeiket. 

Jegyek október 4-től, péntektől válthatók az www.eventim.ro weboldalon.

Október 7-től személyesen, a sepsiszentgyörgyi Városi Kulturális Szervezőirodában is lehet teljes árú és kedvezményes jegyeket venni, kizárólag készpénzes fizetéssel.

A részletes programért és jegyinformációkért látogasd meg a www.pulzart.ro weboldalt.

A pulzArt kortárs művészeti fesztivál szervezői: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, az Andrei Mureșanu Színház, a Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület. 

Társszervezők: Bod Péter Megyei Könyvtár, MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér, Tamási Áron Színház
Partnerek: Háromszék Táncszínház, M Studio, Bábel Kiskultúr, Fond
Támogató:  MOL-Új Európa Alapítvány Határtalan nyár programja 

34. Népzene- és Néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön
2024.10.14

A kétnapos fesztiválra november 8–9-én kerül sor a Tamási Áron Színházban, illetve a Sepsi Arénában.

Pénteken kezdődik a pulzArt 10-es verziója
2024.10.07

Október 11. és 13. között tizedszerre szervezik meg a pulzArt kortárs művészeti fesztivált Sepsiszentgyörgyön. A minden évben új tematikával jelentkező esemény ezúttal az időtlen, low-tech megoldások és a 21. századi high-tech világ találkozásának pulzusát tapogatja le színházi, irodalmi, zenei, közösségi élményeken keresztül.

Megemlékezés az aradi vértanúkra
2024.10.01

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata idén is műsorral és koszorúzással emlékezik meg az aradi vértanúkról. Az október 6-i megemlékezésre a Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti téren, az aradi tizenhármak emlékére felállított kopjafáknál kerül sor.

Hosszabított ügyfélfogadás a Közpénzügyi Igazgatóságon
2024.09.24

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala az adófizetők figyelmébe ajánlja, hogy a második félévre kivetett helyi adókat és illetékeket 2024. szeptember 30-ig lehet késedelmi kamat nélkül befizetni.

16. Sepsiszentgyörgyi Sportnapok, számokban
2024.09.24

A gazdag programnak és a jó időnek köszönhetően nagy sikernek örvendett a tizenhatodik alkalommal megszervezett Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.