hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Pályázati felhívás Petőfi Sándort ábrázoló szoborkompozíció megvalósítására Sepsiszentgyörgyön

2022.08.02

A Háromszéki Magyar Sajtóért Alapítvány kezdeményezésére Sepsiszentgyörgy Önkormányzata pályázatot ír ki Petőfi Sándor egész alakos szobrának megalkotására, amelyen részt vehet bármely természetes vagy jogi személy, aki a szoborkörnyezet kialakítása érdekében (esetleg egy területrendező építésszel társulva) vállalkozik a pályázati kiírásban közzétett feladat elvégzésére.

A tervezett műalkotás az 1918. December 1. utca és a Zefír utca kereszteződésénél található beépítetlen területen kap helyet.

A pályázat feltételeként, a Petőfi szobornak vagy szoborkompozíciónak meg kell jelenítenie a költő a feleségéhez, Szendrey Júliához 1849. július 29-én írott levelében megfogalmazott ragaszkodását Sepsiszentgyörgyhöz: „Előbbeni levelemben írtam, hogy Csíkszeredának és Kézdivásárhelynek gyönyörű vidéke van; Sepsiszentgyörgyé talán még szebb, a város is jobban tetszik. Majd körülményesebben megvizsgáljuk, ha együtt utazzuk be Háromszéket, mint a fészket rakni akaró fecskék.”

A pályázat követelményei: egész alakos, 80 cm-es fehér gipszterv (nem patinázott), méretarányos talapzattal, 5/4 méretű gipszfejminta, valamint makett vagy 1/50 léptékű rajzvázlat a közvetlen környezetről, amely megmutatja a műalkotás környezetben való elhelyezkedését. Továbbá szükséges a mű részletes leírása, az elkészítéséhez szükséges költségvetés és a 2023. július 10-re kitűzött átadáshoz igazított kivitelezési ütemterv.

A pályázat beadásának határideje és helyszíne: 2022. október 31., Sepsiszentgyörgy, unitárius templom (Kós Károly utca, 2. sz.). A pályamunkák leadása előtt telefonos egyeztetés szükséges a 0740 071 036-os telefonszámon.

Az eredményhirdetés várható időpontja: 2022. november 30.
A műalkotás elkészültének végső határideje: 2023. július 10.
A műalkotás avatásának időpontja: 2023. július 29.

A pályázattal kapcsolatos bővebb információk IDE kattintva, a varyopeter@yahoo.com elektronikus postacímen vagy a 0740 071 036-os telefonszámon kérhetők.

A tervezett műalkotás leendő helyszínéról a fotók az alábbi linkre kattintva tekinthetők meg: https://bit.ly/3D4eb1i

 

 

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.