hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Országos viszonylatban Sepsiszentgyörgy átlagon felül teljesít az országos népszámlálásban

2022.04.07

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata tizennégy segítőpontot hozott létre azok számára, akik elakadnak az online kérdőívek kitöltésében

Március 14-én kezdetét vette a romániai népszámlálás első szakasza, amely május 15-ig tart. Az Országos Statisztikai Hivatal számításai szerint az ország több mint 19 millió lakosának 40 százalékát ebben a két hónapban sikerül az önkitöltős rendszerrel regisztrálni. Jelenleg az ország lakosságának 11,3 százaléka töltötte ki a kérdőívet, Antal Árpád-András polgármester szerint ehhez képest Sepsiszentgyörgyön 15,6 százalék azoknak az aránya, akik már regisztráltak.

Az eddigi felmérések azt mutatják, hogy az otthon kitöltött kérdőívek esetében magasabb az hibásan kitöltött űrlapok száma. Ezek kitöltése is sokkal több időt vesz igénybe, mint a segítőpontoknál, ahol a számlálóbiztosok akár tíz perc alatt kitöltik a kérdőíveket azoknak, akik segítséget kérnek. Fontos tudni, hogy akár otthon, akár a segítőpontoknál töltik ki a kérdőíveket, mindenki egy szabadnapra jogosult, de ez csak a május 15-ig megtörténő regisztrációk esetén igényelhető.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata a következő napokban kétnyelvű, tájékoztató jellegű plakátokat fog kifüggeszteni a lépcsőházak bejáratához, amelyeken feltüntetik az illető tömbházhoz legközelebb eső összeíró pontokat. Sepsiszentgyörgyön összesen 14 ilyen segítőpontot hoztak létre, ezek helyszínei az érdeklődés függvényében változhatnak.

Azok, akik nem szeretnének segítséget kérni az összeíró pontokon, kérjük az önkitöltés előtt tájékozódjanak a nepszamlalas.ro honlapon, ahol részletes információkat és oktatóvideót is találnak a kitöltés folyamatáról. Ha valaki mégis elakadna, akkor az RMDSZ munkatársai segítenek minden kérdésben hétköznapokon 9-23 óra között a 0371 900 172-es telefonszámon.

Sokan azért zárkóznak el a népszámlálás elől, mert attól tartanak, hogy a megadott adataikat más célokra használják fel.

„A közmédiában olyan téves információk jelentek meg, miszerint sokan azért utasítják vissza a népszámlálási kérdőívek kitöltését, mert azt hiszik, hogy az összeírás eredményeként majd felmérik, hogy hány menekültet költöztethetnek be az emberek otthonába. Fontos kiemelni, hogy a kettőnek semmi köze nincs egymáshoz, ez csupán egy statisztikai adat. A tízévente megismétlődő országos népszámlálási felmérésnek kimondottan demográfiai és lakhatással kapcsolatos statisztikai, adatgyűjtési és összehasonlítási szerepe van”hangsúlyozta Antal Árpád-András polgármester.

A kérdőívek kitöltése mindenki számára kötelező, ezért ha valaki nem vesz részt a felmérés következő, második szakaszában sem, akkor szankciókban is részesülhet.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.