hu
 
Péntek, 2023. Január 27.

Országos helyreállítási terv: sikeresen pályázott Sepsiszentgyörgy

2023.01.18

Országos helyreállítási terv: sikeresen pályázott Sepsiszentgyörgy

2023–2026 számos megvalósítás időszaka lesz

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata több mint 523 millió lej értékben 44 pályázatot nyújtott be az országos helyreállítási tervvel (PNRR) lehívható alapokhoz, az elkövetkezendő időszakban ebből 470 millió lej kiszerződésére van esély. A pályázatok tömbházak, óvodák és iskolák hőszigetelésére, szolgálati lakások építésére, elektromos autóbuszok és töltőállomások beszerzésére, hulladékgyűjtő szigetek vásárlására és a Kommunizmus Múzeumának megépítésére vonatkoznak. A projektekről Antal Árpád-András polgármester, Tóth-Birtan Csaba alpolgármester és Buja Gergely fejlesztési, pályázati vezérigazgató számoltak be.

Az országos helyreállítási tervbe foglalt megvalósításokra Románia is az Európai Uniótól kap forrásokat, ezek elosztásáról a legnagyobb mértékben a Cseke Attila RMDSZ-es miniszter által vezetett fejlesztési minisztérium dönt. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata mindeddig 14 támogatási szerződést írt alá 238 millió lej értékben, a szerződések aláírása azonban folyamatosan zajlik. A beruházásokat 2026 augusztus végéig kell befejezni.

„Hogy megértsük mit jelent ez a 468 millió lej, amelyet nagyjából 3 év alatt hívunk le az országos helyreállítási alapból, az összeget a következőképpen lehetne szemléltetni: 2022-ben Sepsiszentgyörgy polgárai a járművek, lakások és területek után több mint 9 130 555  lejt fizettek be a város költségvetésébe. A helyreállítási alapból lehívott összegből 156 millió lej jut egy évre. Átszámolva ez azt jelenti, hogy minden 1 lej befizetett adó mellé még 17 lejt teszünk a következő három évben. Ez illusztrálja, hogy milyen jelentős összegekről beszélünk” – fogalmazott Antal Árpád polgármester.

Energiahatékonyság növelése: tömbházak és középületek hőszigetelése

„26 pályázatot adtunk le a helyreállítási terv keretében 28 tömbház hőszigetelésére, ami 81 lépcsőházat és 1 660 lakást jelent, ez számottevően nagyobb, mint az elmúlt tizenöt évben megpályázott tömbházak száma. A tömbházak kiválasztásánál figyelembe vettük a városrendezési szempontot, ezért választottuk a városközpontban és a főutak mellett lévő tömbházakat, valamint a szociális szempontot is, így kerültek be a programba a Csíki negyedi és a Váradi József utcában található épületek” – mondta Tóth-Birtan Csaba alpolgármester. 

Az eddigi aláírt szerződésekben szereplő tömbházak a következők: Váradi József utca, 90A szám, 2-es tömbház, A,B,C,D lépcsőházak; Váradi József utca, 72A szám, 1-es tömbház, A,B,C,D lépcsőházak; Gróf Mikó Imre utca, 4-es szám, 1-es tömbház, A,B,C,D,E,F lépcsőházak; Tanulók sétány, 2-es szám, 2-es tömbház, A,B lépcsőházak; Romulus Cioflec utca, 4-es tömbház, A,B lépcsőházak; Romulus Cioflec utca, 6-os szám, 5-ös tömbház, A, B lépcsőházak; Gödri Ferenc utca, 1-es szám, 1-es tömbház; Kossuth Lajos utca, 1-es szám, 2-es tömbház, A,B,C,D,E lépcsőházak; Kossuth Lajos utca, 10-es szám, 13-as tömbház, A,B,C,D lépcsőházak. 

A következő időszakban a tömbházak listája még bővülni fog a támogatási szerződések aláírásának függvényében a fejlesztési minisztériummal. 

Antal Árpád polgármester kiemelte, hogy az energiahatékonyság növelése és a hőszigetelés hármas célt szolgálnak: hogy kevesebbet fizessenek a lakók fűtésre, növekedjen a lakások értéke és javuljon a városkép. 

A program keretében további 8 tanintézmény számára is sikerült pályázni az energiahatékonyság növelése érdekében. „A több mint 50 éve épült épületek hőszigetelése és felújítása után nemcsak a gyermekek és a pedagógusok komfortérzéke növekedik, hanem számottevően csökken majd a számlák értéke is. A megújuló épületek között a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola, a Váradi József Általános Iskola, a Székely Mikó Kollégium bentlakása, az Ady Endre Általános Iskola, a Napsugár óvodához tartozó bölcsőde, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum (bentlakás + C és D épületek), a Nicolae Colan Általános Iskola és a Hófehérke óvoda épületei tartoznak” – sorolta Buja Gergely vezérigazgató.

Tiszta város, környezettudatos közlekedés

A hulladékgazdálkodás kategóriájában Sepsiszentgyörgy 100 digitális hulladékgyűjtő ökosziget beszerzésére pályázott, hasonlóra, mint amilyent a Stadion utcában már használnak és tesztelnek a lakók. Az ötféle hulladék befogadására alkalmas ökoszigek a lakónegyedekben kerülnek majd kihelyezésre és lehetőséget biztosítanak, hogy a lakók az eldobott mennyiségű szeméttel arányosan fizessenek. 

Az önkormányzat 2 pályázatot adott le összesen 32 elektromos autóbusz közbeszerzésére, ebből az első szerződést 12 autóbuszra már aláírták. Ugyanakkor a Regionális Operatív Program részeként már gyártás alatt van 12 elektromos autóbusz. 

Az elektromos és hibrid járművek számára 74 töltőállomás beszerzése is szerepel a projektek között, ahogyan 12 lassú és 4 gyors töltőállomás létesítése is az elektromos autóbuszok számára. A töltőállomások megfelelő helyének meghatározását a város területén az elkövetkezendő időszakban véglegesítik, a megfelelő működéshez az áramellátási hálózat fejlesztésére is szükség lesz a következő években. 

Szolgálati lakások és Kommunizmus Múzeuma

„2020-ban megígértük, hogy a következő években az önkormányzat számára prioritást élvez a lakások építése. Szolgálati lakásokat építünk az egészségügyben és tanügyben dolgozó szakemberek részére, de ANL-s lakásokat, szociális lakásokat és sorházakat is építünk, segítve minden társadalmi réteget” – hangsúlyozta Antal Árpád. A szolgálati lakások a Nicolae Iorga utcában és Jókai Mór utcában a volt tyúkfarm helyén épülnek, mindkét helyszínen 96, közel nulla energiaigényű lakrésszel.

Az egykori dohánygyár épületegyüttesében az egyik dohányraktár épületében valósul meg a Kommunizmus Múzeuma, egy interaktív, a legmodernebb kiállítótechnikákat alkalmazó, a kommunista diktatúrát korszakonként bemutató kiállításnak ad helyet, ami a város turisztikai életének élénk színfoltja lesz.

Az országos fejlesztési programhoz még előkészítés alatt áll egy, az oktatás javítását célzó pályázat, ami lehetőséget biztosít majd bútorzat, tananyagok és digitális berendezések beszerzésére a város valamennyi tanintézményébe, az óvodáktól egészen a líceumokig. Jelenleg a reális szükségletek felmérése zajlik a tanintézményekben.

A beruházások megvalósításának ütemezését illetően az idei év a szükséges dokumentációk beszerzéséről fog szólni, a munkálatok kivitelezésére 2024–2026 között kerül sor. 

„Biztos vagyok benne, hogy 2026 augusztusáig Sepsiszentgyorgy egy még rendezettebb, szebb, élhetőbb város lesz ezeknek a fejlesztéseknek is köszönhetően” – összegezte Antal Árpád polgármester. 

Tavasz közepéig elkezdődnek a tömbházak hőszigetelési munkálatai a város négy helyszínén
2023.01.25

A munkálatok előtt eltávolítják a régi antennákat és a külső vezetékeket

2023 a beruházások éve lesz Sepsiszentgyörgyön
2023.01.20

Az idei évi költségvetést január végén fogadja el a Helyi Tanács

Rendezvényekben gazdag év várható Sepsiszentgyörgyön
2023.01.19

Az idei év is gazdag lesz közösségi, kulturális programok terén Sepsiszentgyögyön.

Országos helyreállítási terv: sikeresen pályázott Sepsiszentgyörgy
2023.01.18

2023–2026 számos megvalósítás időszaka lesz

Magyar Kultúra Napja Sepsiszentgyörgyön
2023.01.11

A Magyar Kultúra Napja alkalmából kétnapos programsorozattal indul a 2023-as év kulturális rendezvényeinek kínálata Sepsiszentgyörgyön.