hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

Online platform indult a közterületen elhagyott gépkocsik bejelentésére

2023.05.03

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Helyi Rendőrség egy online platformot hozott létre, amelyen a városlakók jelezhetik a közterületen lévő, elhagyott gépkocsikat.

Sepsiszentgyörgyön a Helyi Rendőrség által kezdeményezett akció keretében az elmúlt napokban 13 gazdátlan autót szállítottak el a város utcáiról. Hasonló akciókra 2-3 havonta kerül sor és folyamatosan igyekeznek az elhagyatott autókat elszállítani. Azok a lakók, akiknek tudomásuk van közterületen elhagyatott autókról, bejelenthetik az új online platformon IDE kattintva. Fontos tudni, hogy minden bejelentés név nélkül történik.

A legtöbb esetben lakossági bejelentés alapján járunk el, de a városházától is kapunk elhagyott autókról jelentést, illetve járőrözés közben kollégáink is szoktak rábukkanni olyan járművekre, amelyeket minden jel szerint hosszú ideje nem mozdított el senki. Különösen a lakónegyedi övezetekben jelent gondot egy elhagyott autó, mert a parkolóhelyek szűkösek: ilyen módon is igyekszünk segíteni a lakókon” – közölte Hadnagy István, a Helyi Rendőrség vezetője.

Mikortól számít egy gépjármű elhagyatottnak?

Két fontos kritérium alapján döntik el, hogy egy autó gazdátlannak nyilvánítható: az első, hogy közterületen van leállítva, láthatóan huzamosabb ideje, a másik, hogy nem tesz eleget a minimális, közlekedéshez elengedhetetlen jogi követelményeknek, nem rendelkezik érvényes műszaki vizsgával (ITP-vel). A Helyi Rendőrség ezután felszólítást helyez el az autó szélvédőjén, amelyben jelzik, hogy a tulajdonosnak 10 munkanap áll a rendelkezésére, hogy rendezze az autó helyzetét és eleget tegyen a jogi követelményeknek – a gyakorlatban ennél azonban sokkal többet is szoktak várni.

Amennyiben a tulajdonos nem tesz eleget a felszólításnak, egy Brassó megyei cég segítségével a Városi Kertészethez szállítják az autókat, a tulajdonosoknak pedig 30 nap áll rendelkezésükre, hogy jelentkezzenek, ellenkező esetben az autót ócskavasként értékesíti a város.

Ha a tulajdonos jelentkezik a gépkocsiért, ki kell fizetnie a szállítási díjat (ez változó), illetve napi 50 lej tárolási díjat.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.