hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Olvasásra ösztönzünk

2022.05.13

Gyermek és ifjúsági programok a SepsiBook-on

A SepsiBook első kiadásán kiemelt szerepet kapnak a gyermek- és ifjúsági irodalommal kapcsolatos programok. Többek között a Kerekítő Manó, a Helka és A baba bab, az Imbusz mester és a Fásli utcai kórház, a Királylányok könyve, a Barátságháló, a Darwin-játszma, a Feketeleves, a Barni mesék és A Gömb szerzőjével lehet találkozni, ugyanakkor arra is lehetőség lesz, hogy szülők, pedagógusok kapjanak eligazítást a rendkívül gazdag gyerekkönyves kínálatban.

A május 26. és 29. között zajló SepsiBookra csütörtökön és pénteken délelőtt szervezetten érkezik a gyerekközönség. Erre rákészülve, a napokban a Bod Péter Megyei Könyvtárban osztályoknak tartanak foglalkozásokat azokról a szerzőkről, akikkel majd a gyerekek személyesen találkozhatnak. A könyvtár felhívására húsz osztály jelentkezett Sepsiszentgyörgyről és Kézdivásárhelyről.

Május 26-án, csütörtök délben a Mozsikácska interaktív gyermekkoncerttel kezdődik a SepsiBook, majd 13 órától Létezik-e erdélyi ifjúsági regény? címmel tartják Zágoni Balázs író könyvbemutatóját 13-16 évesek számára. Ez idő alatt a Grundon 13 és 14 órától bábkészítő foglalkozás lesz.

Középiskolásokat várnak pénteken 14 órára a Bob és Bobék Orchestra zenés irodalmi előadására. A zenekar frontembere, Horváth Kristóf / „Színész Bob” országos slam poetry bajnok, akinek provokatív és játékos szövegei meghatározzák a produkciókat. Rendhagyó irodalomórának is kiváló előadásaik nem ismeretlenek a háromszéki közönség előtt, hiszen a csapat néhány éve a pulzArt fesztiválon is jelen volt. Ezúttal Toldi című előadásukkal érkeznek.

Izgalmas vetélkedőnek ígérkezik a 15 órakor induló Könyvcsata, amelynek során 5-7. osztályos, különböző sportágakban (atlétika, foci, asztalitenisz, kosár- és kézilabda, karate, jégkorong) jeleskedő diákcsapatok mérik össze tudásukat, ez alkalommal Zágoni Balázs A Gömb című könyve kapcsán.

A Grundon 17 és 18 órától a Meseszőnyegre várják a 4-8 éveseket, közös mesélésre és kézműves foglalkozásra természetes anyagok felhasználásával.

A minőségi gyermekkönyvek műhelye címmel 17:30-kor mutatkozik be a Cerkabella Könyvkiadó, 18 órakor kezdődik Berecz András Félbevágott pipafüst című, kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló mesekoncertje.

Május 27-én, pénteken 10 órakor kezdődik a Derűs irodalomóra László Noémi költővel, ez egy interaktív versprogram a Cimbora folyóirat szervezésében 6-10 évesek számára. Ezt követi 11 órakor Jánky István és Daray Erzsébet (szerk.) Verespataki bányászmesék és Zágoni Balázs Irány a suli című köteteinek bemutatója 8-11 évesek számára. Miből szövik a barátsághálót? – a kérdésre természetesen Somfai Anna író válaszol, a 12-kor kezdődő program 10-12 évesek számára ajánlott.  Ugyancsak délben kezdődik Péter-Brezovsky Tamás 12 év feletti diákoknak szóló, Man-machine című trilógiájának bemutatója. Ez idő alatt a Grundon May Szilvia, A Fásli utcai állatkórház szerzője tart játékos gyermekfoglalkozást 5-8 évesek számára. Balázs Imre József Egyformázni, különbözni című kötetét 13 órától mutatják be, ugyanekkor kezdődik Királylányok márpedig vannak! címmel Zalán Tibor könyvbemutatója 6-11 évesek számára. Mészöly Ágnes ifjúsági regényeinek és Szőcs Margit Teofil című kötetének bemutatójára 14 órakor kerül sor, a szerzők részvételével.

Kor-társ: mit olvas(hat)nak ma a gyermekek? – ezt a témát járja körül a 15 órakor kezdődő kerekasztal-beszélgetés, Farkas Kinga, a Cimbora főszerkesztője, László Noémi, a Napsugár és a Szivárvány főszerkesztője, Gombos Péter egyetemi oktató, a Magyar Olvasástársaság alelnöke részvételével; moderátor: Pompor Zoltán egyetemi oktató, a Magyar Olvasástársaság elnöke.

A Grundon 16 órától Kalandozás meseföldön, 17 és 18 órától Papírszínház címmel tartanak foglalkozást 4-8 évesek számára.

Május 28-án, szombaton 10 órától a legkisebbeket várják mondókázós foglalkozásra, amelyet J. Kovács Judit, a Kerekítő könyvcsalád szerzője tart kisgyerekes családok számára. Utána Huzella Péter Zene-bona, szana-szét című gyerekkoncertje következik 11 órától, majd 12-kor kezdődik a Gyermekversről, nem gyermekszemmel című kerekasztal-beszélgetés Krusovszky Dénes költő, író, László Noémi költő, Balázs Imre József költő részvételével, moderátor: Farkas Kinga, a Cimbora folyóirat főszerkesztője.

A Grundon 13 és 14 órától mesés foglalkozás lesz tasakbáb-készítéssel. Ugyancsak a Grundon 15 és 16:30 óra, illetve 17 és 18:30 óra között, Fülöp Ágnes drámapedagógus vezetésével, 4-8 évesek számára tartanak mesefoglalkozást 1001 éjszaka meséi címmel.

Május 29-én, vasárnap ugyancsak Kerekítő Manóval indul a nap, majd 11 órától a Grundon Tekergő Meseösvényre várják a 3-6 éveseket, majd 12 órától a 6-9 éveseket.

A Grundon a fesztivál ideje alatt gyermekmegőrző is működik. A SepsiBook rendezvényeire a belépés ingyenes. A teljes program elérhető a www.sepsibook.ro oldalon.

A SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Kónya Ádám Művelődési Ház szervezi.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.