hu
 
Péntek, 2024. Április 19.

Olvasásra ösztönzünk

2022.05.13

Gyermek és ifjúsági programok a SepsiBook-on

A SepsiBook első kiadásán kiemelt szerepet kapnak a gyermek- és ifjúsági irodalommal kapcsolatos programok. Többek között a Kerekítő Manó, a Helka és A baba bab, az Imbusz mester és a Fásli utcai kórház, a Királylányok könyve, a Barátságháló, a Darwin-játszma, a Feketeleves, a Barni mesék és A Gömb szerzőjével lehet találkozni, ugyanakkor arra is lehetőség lesz, hogy szülők, pedagógusok kapjanak eligazítást a rendkívül gazdag gyerekkönyves kínálatban.

A május 26. és 29. között zajló SepsiBookra csütörtökön és pénteken délelőtt szervezetten érkezik a gyerekközönség. Erre rákészülve, a napokban a Bod Péter Megyei Könyvtárban osztályoknak tartanak foglalkozásokat azokról a szerzőkről, akikkel majd a gyerekek személyesen találkozhatnak. A könyvtár felhívására húsz osztály jelentkezett Sepsiszentgyörgyről és Kézdivásárhelyről.

Május 26-án, csütörtök délben a Mozsikácska interaktív gyermekkoncerttel kezdődik a SepsiBook, majd 13 órától Létezik-e erdélyi ifjúsági regény? címmel tartják Zágoni Balázs író könyvbemutatóját 13-16 évesek számára. Ez idő alatt a Grundon 13 és 14 órától bábkészítő foglalkozás lesz.

Középiskolásokat várnak pénteken 14 órára a Bob és Bobék Orchestra zenés irodalmi előadására. A zenekar frontembere, Horváth Kristóf / „Színész Bob” országos slam poetry bajnok, akinek provokatív és játékos szövegei meghatározzák a produkciókat. Rendhagyó irodalomórának is kiváló előadásaik nem ismeretlenek a háromszéki közönség előtt, hiszen a csapat néhány éve a pulzArt fesztiválon is jelen volt. Ezúttal Toldi című előadásukkal érkeznek.

Izgalmas vetélkedőnek ígérkezik a 15 órakor induló Könyvcsata, amelynek során 5-7. osztályos, különböző sportágakban (atlétika, foci, asztalitenisz, kosár- és kézilabda, karate, jégkorong) jeleskedő diákcsapatok mérik össze tudásukat, ez alkalommal Zágoni Balázs A Gömb című könyve kapcsán.

A Grundon 17 és 18 órától a Meseszőnyegre várják a 4-8 éveseket, közös mesélésre és kézműves foglalkozásra természetes anyagok felhasználásával.

A minőségi gyermekkönyvek műhelye címmel 17:30-kor mutatkozik be a Cerkabella Könyvkiadó, 18 órakor kezdődik Berecz András Félbevágott pipafüst című, kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló mesekoncertje.

Május 27-én, pénteken 10 órakor kezdődik a Derűs irodalomóra László Noémi költővel, ez egy interaktív versprogram a Cimbora folyóirat szervezésében 6-10 évesek számára. Ezt követi 11 órakor Jánky István és Daray Erzsébet (szerk.) Verespataki bányászmesék és Zágoni Balázs Irány a suli című köteteinek bemutatója 8-11 évesek számára. Miből szövik a barátsághálót? – a kérdésre természetesen Somfai Anna író válaszol, a 12-kor kezdődő program 10-12 évesek számára ajánlott.  Ugyancsak délben kezdődik Péter-Brezovsky Tamás 12 év feletti diákoknak szóló, Man-machine című trilógiájának bemutatója. Ez idő alatt a Grundon May Szilvia, A Fásli utcai állatkórház szerzője tart játékos gyermekfoglalkozást 5-8 évesek számára. Balázs Imre József Egyformázni, különbözni című kötetét 13 órától mutatják be, ugyanekkor kezdődik Királylányok márpedig vannak! címmel Zalán Tibor könyvbemutatója 6-11 évesek számára. Mészöly Ágnes ifjúsági regényeinek és Szőcs Margit Teofil című kötetének bemutatójára 14 órakor kerül sor, a szerzők részvételével.

Kor-társ: mit olvas(hat)nak ma a gyermekek? – ezt a témát járja körül a 15 órakor kezdődő kerekasztal-beszélgetés, Farkas Kinga, a Cimbora főszerkesztője, László Noémi, a Napsugár és a Szivárvány főszerkesztője, Gombos Péter egyetemi oktató, a Magyar Olvasástársaság alelnöke részvételével; moderátor: Pompor Zoltán egyetemi oktató, a Magyar Olvasástársaság elnöke.

A Grundon 16 órától Kalandozás meseföldön, 17 és 18 órától Papírszínház címmel tartanak foglalkozást 4-8 évesek számára.

Május 28-án, szombaton 10 órától a legkisebbeket várják mondókázós foglalkozásra, amelyet J. Kovács Judit, a Kerekítő könyvcsalád szerzője tart kisgyerekes családok számára. Utána Huzella Péter Zene-bona, szana-szét című gyerekkoncertje következik 11 órától, majd 12-kor kezdődik a Gyermekversről, nem gyermekszemmel című kerekasztal-beszélgetés Krusovszky Dénes költő, író, László Noémi költő, Balázs Imre József költő részvételével, moderátor: Farkas Kinga, a Cimbora folyóirat főszerkesztője.

A Grundon 13 és 14 órától mesés foglalkozás lesz tasakbáb-készítéssel. Ugyancsak a Grundon 15 és 16:30 óra, illetve 17 és 18:30 óra között, Fülöp Ágnes drámapedagógus vezetésével, 4-8 évesek számára tartanak mesefoglalkozást 1001 éjszaka meséi címmel.

Május 29-én, vasárnap ugyancsak Kerekítő Manóval indul a nap, majd 11 órától a Grundon Tekergő Meseösvényre várják a 3-6 éveseket, majd 12 órától a 6-9 éveseket.

A Grundon a fesztivál ideje alatt gyermekmegőrző is működik. A SepsiBook rendezvényeire a belépés ingyenes. A teljes program elérhető a www.sepsibook.ro oldalon.

A SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Kónya Ádám Művelődési Ház szervezi.

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.

Miért szerelnek fel védőkorlátokat az Olt folyó gátján épülő új kerékpárút mentén? Lesznek-e gyalogos átkelőhelyek a bicikliúton?
2024.04.15

Folytatódik a tavaly elkezdett, hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút építése az Olt folyó töltésén

Székelyföldi Bringás Vándortábor
2024.04.11

„A nyár legjobb hete” idén is Székelyföldön lesz -ígérik a Székelyföldi Bringás Vándortábor szervezői, akik Székelyföld múltját, jelenét, a vadregényes tájakat, a méltán híres székely vendégszeretetet, az UNESCO örökségeket, a római pápa által is megkedvelt csíksomlyói zarándokhelyet, valamint az elmaradhatatlan ízeket is megmutatják a Székelyföld szívében bringázó gyerekeknek és kísérő tanároknak.

Kizárólag újrahasználható poharakból fogyaszthatjuk az italunkat a Szent György Napokon
2024.04.08

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen újrahasználható poharakat vezet be

Indul a 60 Plusz Akadémia
2024.04.04

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Kara és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata 60 Plusz Akadémia néven indítanak előadás-sorozatot, melynek célja az időseknek szóló ingyenes oktatási lehetőség biztosítása.